Trust no one
U prolazu
- Poruka
- 23.681
Pa mogu da kazu,nije da ne mogu,ali njihova rec ima tezinu kao i tvoja ili moja...Nestrucno misljenje.S druge strane imamo etnologe i antropologe koji o tome imaju šta reći
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Pa mogu da kazu,nije da ne mogu,ali njihova rec ima tezinu kao i tvoja ili moja...Nestrucno misljenje.S druge strane imamo etnologe i antropologe koji o tome imaju šta reći
Pa mogu da kazu,nije da ne mogu,ali njihova rec ima tezinu kao i tvoja ili moja...Nestrucno misljenje.
Da ali ne psiholozi koji se bave psihologijom ličnosti (koji ne mogu dati taj odgovor) ili imaju dodirnih tačaka sa sociologiom ali sa jednog biheviorističkog aspekta. S druge strane imamo etnologe i antropologe koji o tome imaju šta reći a oni se uopšte i ne pitaju ili se favorizuju oni koji imaju liberalne stavove. Znači sa naučne strane nemamo jasan odgovor.
Odgovor ne daješ jer su pitanja nezgodna.
Sto i dalje nema nikakve veze sa pojmovima o kojim pricamo,o seksualnosti.
Ili da zovnemo nekog fizicara da nam objasni,bolje ce?
Cini mi se da veze to nema sa liberalnim stavovima. Mogu ja da imam svoju hipotezu o necemu, ali ako je ne dokazem, nista nisam uradio, bili moji stavovi liberalni ili ne. Ako sad udjemo u te price, mozemo do sutra da razglabamo. Nauka i nije samo jedna grana nauke, nego sve grane koje mogu pomoci na polju istrazivanja neke konkretne pojave.
Svako ima neku svoju verziju toga sta mu se svidja, a sta ne, pa na osnovu svog moralnog kompasa formira misljenje o toj konretnoj stvari. Ti svakako imas pravo da ti recimo transseksualci ili ljudi koji imaju seks sa rodjakom ili sta god, budu odvratni, a da li je to poremecaj ili ne, to je vec druga prica. Konkretno ne znam kakav je zvanican stav nauke po pitanju ova dva, ali ako te zanima, mogu da ti potrazim.
Opasno masis temu,tema je potpuno druga i drugacije postavljena.Itekako da ima veze , regulisanje seksualnosti je kulturološki određena i nije samo stvar prirode jer da jeste mrčenje koza bi bilo opšteprihvaćeno kao i rođački seks i brakovi .
Nije reč o tome šta se kome sviđa ili da li se meni nešto sviđa već to da tvoja konstatacija kako je naučna činjenica da nije poremećaj nije istinit. Takav konsezus nikada nije postignut. A Kinsijeva skala pokazuje samo afinitete što nije nikakav dokaz .
Opasno masis temu,tema je potpuno druga i drugacije postavljena.
Na šta misliš? Na seks. vs rodni identitet?a seksualni identitet je samo delimično određen afinitetom a većinski socijalitetom.
Na šta misliš? Na seks. vs rodni identitet?
Da, to mi je jasno kada kažeš socijalni konstrukt, mislila sam da li si mislila da je to pomešaoNaravno na rodni identitet.
Politički liberalizam , jesi li ikada čula za to .Čuj favorizuju se oni koji imaju liberalne stavove.
Pa preduslov bavljenja društvenom naukom je liberalan stav, on znači visoku stopu otvorenosti za flow uvek novih informacija.
Naravno da o seksualnosti treba da pričaju psiholozi i društveni naučnici, a naročito sociobiolozi.
Apsolutno sam čula za levo orijentisanu nauku, samo nisam sigurna da baš verujem da je neka velikoakademska zavera, kao što niko nikad nije trebalo da veruje ni u korelaciju boje kože i koeficijenta inteligencije.Politički liberalizam , jesi li ikada čula za to .
O kriterijumima regulisanja seksualnosti treba pre svega da se bave kulturolozi , šta o tome mogu reći socobiolozi, gluposti.
Apsolutno sam čula za levo orijentisanu nauku, samo nisam sigurna da baš verujem da je neka velikoakademska zavera, kao što niko nikad nije trebalo da veruje ni u korelaciju boje kože i koeficijenta inteligencije.
Sociobiolozi mogu reći skoro 95% relevantnog za ljudsku seksualnost. Rod kao konstrukt je drugo.
Ne zelim sad da uopsteno govorim o njegovom radu, vec fokus usmerim na lestvicu seksualnosti koju je konstruisao ovaj seksolog, a gde istice da se ljudi ne mogu tek tako svrstati iskljucivo u homoseksualce ili heteroseksualce, vec je stvar mnogo kompleksnija i zamrsenija.
Skala otprilike ovako izgleda:
Ispostavilo se da se 11,6% belih muskaraca od 20-35 godina naslo na broju 3 na skali
0 izričito heteroseksualno 1 većinom heteroseksualno, samo slučajno homoseksualno 2 većinom heteroseksualno, ali češće nego slučajno homoseksualno 3 podjednako heteroseksualno i homoseksualno 4 većinom homoseksualno, ali češće nego slučajno heteroseksualno 5 većinom homoseksualno, samo slučajno heteroseksualno 6 izričito homoseksualno
Takodje, 11% zena naslo se na istoj poziciji, 2-6% zena dalo je ocenu 5, a 1-3% neudatih zena naslo se na poziciji 6.
Vasa misljenja? Da li je seksualni identitet crno-beli ili je on mnogo labaviji nego sto ljudi misle da jeste?
Da, to mi je jasno kada kažeš socijalni konstrukt, mislila sam da li si mislila da je to pomešao
A mislis to moze povremeno, ponekad ili slucajno? Mislis da nema opredeljivanja?
Mozda sve to ima smisla, ali ni ja ne verujem da je gradacija u sirokom pojasu...
gradacija moze da postoji u vreme labilnosti ili velikih socijalnih pritisaka ( unutrasnji i spoljnji faktori) i sve to kratko vreme.
Чекајте, користите "Кинсијеву лествицу"? Кинсија коме су силоватељи беба и деце слали редовно своје утиске??? Особи која је понашање сексуалних преступника представаљала као "нормално понашање Американаца"? Правите грешку оријентишући се према скали монструма.
Da,u staroj Grckoj je homoseksualizam bio potpuno normalna pojava.
Ali kkve veze to ima sa lestvicom seksualnosti u kojoj se navodi 'slucajni homoseksualac'?
Mislim da trans nije vrsta seksualnosti,nego da ne budem grub poremecaj licnosti.
Jbg,grubo opet izgleda poremecaj.Greska u balansu hormona,licnosti i fizickih osobina bi mozda bilo prikladnije....