Kinsijeva lestvica seksualnosti

момоа

Stara legenda
Poruka
78.841
Ne zelim sad da uopsteno govorim o njegovom radu, vec fokus usmerim na lestvicu seksualnosti koju je konstruisao ovaj seksolog, a gde istice da se ljudi ne mogu tek tako svrstati iskljucivo u homoseksualce ili heteroseksualce, vec je stvar mnogo kompleksnija i zamrsenija.

Skala otprilike ovako izgleda:
0izričito heteroseksualno
1većinom heteroseksualno, samo slučajno homoseksualno
2većinom heteroseksualno, ali češće nego slučajno homoseksualno
3podjednako heteroseksualno i homoseksualno
4većinom homoseksualno, ali češće nego slučajno heteroseksualno
5većinom homoseksualno, samo slučajno heteroseksualno
6izričito homoseksualno
Ispostavilo se da se 11,6% belih muskaraca od 20-35 godina naslo na broju 3 na skali

Takodje, 11% zena naslo se na istoj poziciji, 2-6% zena dalo je ocenu 5, a 1-3% neudatih zena naslo se na poziciji 6.

Vasa misljenja? Da li je seksualni identitet crno-beli ili je on mnogo labaviji nego sto ljudi misle da jeste?

Da u pravu je gospodin Kinsi ljudi kao i životinje imaju u zavisnosti od pojedinaca različiti stepen afiniteta prema vrstama seksualnog objekta i u tom smislu se mogu konstituisarti razne skale. Međutim seksualni afiniteti i seksualni identitet nije ista stvar, ovo drugo je određeno i socijalitetom, znači kulturološkim inhibicijama jer kako znamo ljudsko biće odvaja od životinjskog sveta kultura a prve kulturne tvorevine definisale su njegov odnos prema protivprirodnim delatnostima sa nekog osnovnog ljudskog stanovišta.

Mislim da je gradacija glupost.
Zamisli-slucajno homoseksualni.Okliznuo se i pao komsiji na k..c. Svasta.Ili obrnuto,pe..r se slucajno skinuo i sa slucajno dignutim djokom slucajno uleteo devojci medju noge.I slucajno ponavljao napred-nazad dok nisu svrsili,ili bar jedno od njih.
Heteroseksualni,homoseksualni i biseksualni.Ostalo je sve zavlacenje da bi se vise ljudi osetilo 'bitnijim',osecaj pripadnosti manjim grupama u ljudima stvara iskrivljenu sliku da su jedinstveni...Na taj nacin i teorije zavera funkcionisu,ljudi veruju da su u grupi izabranih koja zna vise od ostalih.

Zamisli-slucajno homoseksualni.Okliznuo se i pao komsiji na k..c. Svasta.Ili obrnuto,pe..r se slucajno skinuo i sa slucajno dignutim djokom slucajno uleteo devojci medju noge.I slucajno ponavljao napred-nazad dok nisu svrsili,ili bar jedno od njih.
Heteroseksualni,homoseksualni i biseksualni.Ostalo je sve zavlacenje da bi se vise ljudi osetilo 'bitnijim',osecaj pripadnosti manjim grupama u ljudima stvara iskrivljenu sliku da su jedinstveni...Na taj nacin i teorije zavera funkcionisu,ljudi veruju da su u grupi izabranih koja zna vise od ostalih.

npr u staroj grčkoj homoseksualnost nije bila neobična (možda više muškarci? pošto se ističe lezbos itd) ... e sad prosto se to nije društveno zabranjivalo pa se i ljudi valjda nisu stideli ... a ti sad malo ipak razmisliš pre nego što hm razmisliš
tj ne znam koliko u staroj grčkoj al ako je herakle imao više momaka nego žena valjda se to i radilo ... možda neko nije baš hteo? ne znam
evo enka vikipedija nismo experti https://en.wikipedia.org/wiki/Homosexuality_in_ancient_Greece

npr u staroj grčkoj homoseksualnost nije bila neobična (možda više muškarci? pošto se ističe lezbos itd) ... e sad prosto se to nije društveno zabranjivalo pa se i ljudi valjda nisu stideli ... a ti sad malo ipak razmisliš pre nego što hm razmisliš
tj ne znam koliko u staroj grčkoj al ako je herakle imao više momaka nego žena valjda se to i radilo ... možda neko nije baš hteo? ne znam
evo enka vikipedija nismo experti https://en.wikipedia.org/wiki/Homosexuality_in_ancient_Greece
A mislis to moze povremeno, ponekad ili slucajno? Mislis da nema opredeljivanja?
Mozda sve to ima smisla, ali ni ja ne verujem da je gradacija u sirokom pojasu...
gradacija moze da postoji u vreme labilnosti ili velikih socijalnih pritisaka ( unutrasnji i spoljnji faktori) i sve to kratko vreme.

Da,u staroj Grckoj je homoseksualizam bio potpuno normalna pojava.
Ali kkve veze to ima sa lestvicom seksualnosti u kojoj se navodi 'slucajni homoseksualac'?

Pa pod tim "biseksualni" valjda i spadaju ove 4 skale izmedju 1 i 6, koje su stoprocentne homo ili hetero

Pa pod tim "biseksualni" valjda i spadaju ove 4 skale izmedju 1 i 6, koje su stoprocentne homo ili hetero
Da,upravo o tome i pricam,da je apsolutno nepotrebno navoditi termine 2.3.4 i 5.,svodi se na isto.Pogotovo slucajni homo/heteroseksualac...
Covek je bisekualan ako ga privlace oba pola,nebitno je da li je naprimer devojka imala 9 momaka i jednu devojku,ili obrnuto,samo jednog momka a sve ostalo devojke.

Mislim da sa naucnog stanovista nije ppremecaj, ti me ispravi ako gresim, ali ok, ti mozes tako da ga zoves. Iz moje licne vizure izvesan poremecaj imaju i ljudi koji slusaju odredjene vrste muzike ili mogu da bleje u kladionicama gledajuci trke albatrosa na 100 metara, samo jos nisam to dokazao, al radim na toj tezu, ocekujte uskoro.

Ali i dalje ne menja opredeljenje da je biseksualna,zar ne?
Ne mogu da se otmem utisku koji sam rekao,da je hteo da se neko oseti drugacijim,posebnim iako za to nema potrebe.
Imaš ljude koji su dominantno heteroseksualni, ali su ponekad zainteresovani za isti pol, tj radoznali, i to je to.

Mislim da je izmišljanje seksualnosti klinačka motivacija da bi neko to radio.

Mislim da sa naucnog stanovista nije ppremecaj, ti me ispravi ako gresim, ali ok, ti mozes tako da ga zoves. Iz moje licne vizure izvesan poremecaj imaju i ljudi koji slusaju odredjene vrste muzike ili mogu da bleje u kladionicama gledajuci trke albatrosa na 100 metara, samo jos nisam to dokazao, al radim na toj tezu, ocekujte uskoro.
A šta ti to znači sa naučnog stanovišta ?
Da li je sa naučnog stanovišta poremećaj: seksualni odnos sa rođakom koja je četvrto koleno ?
Da li je poremećaj opštenje sa životinjama , na primer psima gde oni izražavaju svoju volju za seksualnim odnosom sa nekom što se može videti na osnovu erekcije spolovila ?
Šta kaže nauka ?

A šta ti to znači sa naučnog stanovišta ?
Da li je sa naučnog stanovišta poremećaj: seksualni odnos sa rođakom koja je četvrto koleno ?
Da li je poremećaj opštenje sa životinjama , na primer psima gde oni izražavaju svoju volju za seksualnim odnosom sa nekom što se može videti na osnovu erekcije spolovila ?
Šta kaže nauka ?

Znaci da su neki ljudi koji strucnije poznaju te teme od tebe i mene, baveci se temeljno i studiozno time, dosli do nekih saznanja, od kojih se neka mozda kroz vreme pokazu kao nepotpuna ili nedovoljno utemeljena, ali je za sada njihovo misljenje svakako najveci autoritet koji imamo, ili mozda ne?

Preskocio bih ovo za rodjaku i zivotinje, da ne pravimo preveliku digresiju..

Znaci da su neki ljudi koji strucnije poznaju te teme od tebe i mene, baveci se temeljno i studiozno time, dosli do nekih saznanja, od kojih se neka mozda kroz vreme pokazu kao nepotpuna ili nedovoljno utemeljena, ali je za sada njihovo misljenje svakako najveci autoritet koji imamo, ili mozda ne?

Preskocio bih ovo za rodjaku i zivotinje, da ne pravimo preveliku digresiju..
Da ali ne psiholozi koji se bave psihologijom ličnosti (koji ne mogu dati taj odgovor) ili imaju dodirnih tačaka sa sociologiom ali sa jednog biheviorističkog aspekta. S druge strane imamo etnologe i antropologe koji o tome imaju šta reći a oni se uopšte i ne pitaju ili se favorizuju oni koji imaju liberalne stavove. Znači sa naučne strane nemamo jasan odgovor.
Odgovor ne daješ jer su pitanja nezgodna.

Back