King Krimson (King Crimson)

Sensei

Master
Moderator
Poruka
93.261
Progresivna rok grupa King Krimnson postoji još od 1968. godine u raznoraznim sastavima.

Jedna od meni najomiljenijih stvari je Starless sa albuma Red. Voleo bih da ja imam ovakav glas kao basista Džon Veton.

Kakvi su vaši utisci o King Krimsonu ako ste uopšte i čuli za njih?

King Crimson Starless, izvedena u Parizu 22. marta 1974. u studiju ORTFTV sa Robertom Fripom, Billom Brufordom, Džonom Vetonom i Dejvidom Krosom. Licencirao DGM iz Melodi. Ovaj snimak je dostupan kao dodatak na 40. jubilarnom izdanju King Crimson albuma RED.

Вратим се ја из војске 1982. и питам другаре шта има,
видим тотално урушавање музике,
давање приоритета тексту, крпицама и наступу над нотама ...

Смири се, кажу ми они,
све је ок, само смо померени у елитније друштво ...
Нећу, реко, да будем елита,
какво је ово кревељење, панк, ска, њу вејв ...

Ћути, кажу, и слушај:

И ја видех да има наде ... :D:D:D
(наравно ми тад нисмо имали интернет,
не знам како је баш овај снимак дошао до нас,
мислим да га нема на плочи,
неки магнетофонски снимак су ми пуштали)

Ja sam fanatik. Pored grupe Van der Graaf Generator (po kojoj sam uzeo ime na forumu), King Crimson mi je omiljena grupa. Robert Fripp je jedan od najboljih i najinovativnijih gitarista u rock muzici. Totalno drugaciji od ostalih gitarista. Njegova tehnika sviranja je unikatna. Za razliku od mnogih odlicnih gitarista tog vremena koji imaju korene u bluzu, Fripp je vise imao korene u dzez muzici. Imam sve albume koje su King Crimson izdali i video sam ih dva puta uzivo na koncertu. Red i Lark's Tongue in Aspic su mi omiljeni albumi kao i taj period dok je John Wetton bio sa njima. Jedna od prvih grupa koja je koristila melotron u svojim pesmama. Mislim da su fenomenalno uklopili melotron, pogotovu na prva dva albuma. Melotron u pesmi Starless je izuzetan. Mozda im je to i jedna od najboljih pesmi na kojoj su koristili melotron. Kroz King Crimson su prosli neki od najboljih muzicara. Tony Levin, Adrian Bellew, Greg Lake, Bill Brufford itd.... Robert Fripp je kao studijski muzicar svirao sa mnogim muzicarima i grupama. Sa Van der Graaf na albumu "Pawn Hearts", David Bowie (fenomenalnu gitaru na Fashion), svirao je sa Brian Eno, Peter Gabriel, Andy Summers, Midge Ure i mnogi drugi. Mislim da je King Crimson jedna od najznacajnijih grupa u istoriji rock muzike, koja i danas sluzi kao uzor mnogima. Meni njihova muzika zvuci sveze i nakon 50 godina od njihovog prvog albuma i apsolutno uzivam u njihovoj muzici.

vidim prodaju na ibeju

s-l1600.jpg

King Crimson 40th anniversary Edition complete Limited Edition Box / 5CD+1DVD
za 300-400 dolara

Ne znam zasto toliko kosta. Da je ploca a ne CD razumeo bih. "Made in Japan" ploce nisu bas jeftine. Ploce najboljeg kvaliteta se danas prave u Japanu. Boljeg su kvaliteta od UK ili US ploca jer japanci koriste vinil visokog kvaliteta i bolje presovanje ploce. Ali ovo je CD..Mozda je to japansko 40-godina izdanje raritet....jer oni su pre tri godine izdali 50-godina izdanje box set. U svakom slucaju voleo bih da imam oba.

kc30.jpg

Robert Frip je naširoko hvaljen kao kralj progresivne rok gitare - ali on se vidljivo migolji ispod te krune. Godine 2014., upitan od strane Classic Rock-a da li se uvek protivi etiketi „prog” King Crimson-a, on je jasno rekao svoja osećanja: „Da, to je zatvor”, rekao je. „Ako hodate po bini i svirate muziku, u redu. Ali ako hodate po bini i svirate progresivni rok – smrt.”

KING CRIMSON “Starless” (Live at Orchard Hall in Tokyo 8th December 2021)​

Godine 2015., prvi put posle 12 godina, bend je bio na turneji po Japanu sa neuporedivim nastupom sa tri bubnja na sceni, što je intenzivno uzbudilo njihove oduševljene japanske fanove.

Godine 2018. bend je održao jubilarnu turneju povodom 50 godina u Japanu, koja je bila kulminacija impresivne karijere, bila je veliki uspeh i fantastičan nastup.

A 2021. Japan je bio toliko važno mesto za KING CRIMSON da su tamo završili svoju poslednju turneju.

Back