...Izvini zar Dog Brothers nisu full contact stick fighting? Tacnije rade full contact filipino martial arts with weapons. ...Te price ovaj ili onaj ih odbio zbog brutalnosti ja vise gledam kao marketinski trik zato sto su mnogi dolazili sa svojim smrtonosnim pricama pa nisu dobro prosli....
Nisu samo sa oruzjem. To jeste njihov glavni vid "zabave" ali nisu samo ograniceni na to. U poslednjih nekoliko godina razvili su nest osto zovu Kali-Tudo, a neke od tih stvari koristi npr. Diego Sanchez, ako i nekolicina MMA borace, ali na takmicenjima nizeg ranga od UFC, pa tek treba da vidimo i neke od njih. Istina, ako su Ricco Chiaparelli, Frank Trigg i Kenny Johnson zadovoljni Kali-Tudo-m, to vec nest ogovori.
Sto se tice marketinskog trika, DB imaju pismo of Roriona i svako moze da ga vidi na njihovom sajtu. Na kraju, Marc Denny je bio jedan od sudija na UFC 13, ako se ne varam za broj.
E sad, sam UFC, u ranoj fazi. Ne znam u kojoj si meri vec tada pratio dogadjaje i najave (ja jesam), ali Rorion prvih 5-6 turnira i nije najavljivao kao Ultimate Empty-Handed Fighting Championship, vec kao mest ogde, parafraziram, svako moze da dodje i pokaze gde je mesto njegove vestine u predjenju sa drugima. Ne vidim razloga da ako vec nije bilo tezinskih kategorija, nisu moglu da dozvole i jos neke "modifikacije". Pazi, ja se apsolutno slazem sa danasnjim modelom rada i nastupa u MMA, samo kazem da istorijski nije sve tako crno-belo kao sto se katkad prikazuje.
Sto se tice koriscenja "prljavih" tehnika, slazem se da im u ringu/kavezu nije mesto, iako je veliko pitanje koliko bi se i tu pokazale efikasnim. Mnogi ljudi imaju velike zablude po ovom pitanju. Ja sam probao i kao "cist" borac protiv "prljavog" i obrnuto, te mogu da kazem kako zapravo vecina ljudi ni te tehnike ne ume da uradi na nacin koji bi izvukao maksimum potencijala iz tih mogucnosti. Ipak, one imaju svoje mesto i primenu u samoodbrani, ali i tada ih najbolje koriste oni koji vec imaju utrenirana fizicka i fizioloska svojstve kroz neki of funkcionalnih metoda treninga (mma, kik-boks...), a ne kroz kate, bunkai serije i sta ja znam...
Najzad, sto se tice efikasnosti samih MMA tehnika na ulici...nisu panaceja za sve borbene scenarije. Za pocetak, savremeni MMA trening (buduci naglaseno sportski), uveliko zanemarije mnoge manje-vise ceste pojave, pa treba biti vrlo oprezan u tom smislu. Primera radi, mnoge esencijalne tehnike gube smisao na stepenicama ili nezgodnim terenima, standup kretanje i skoro celokupni spektar parternih resenja su vrlo losi za izlazenje na kraj sa vise protivnika, ili ako "negativac" ima noz (i to sam probao), itd.
Ipak, uz sve receno, mislim da ako neko treba da izabere jedan od sportskih modela kao pripremu za samoodbranu, MMA je najblize optimalnom resenju.