Кинески аутобуси склапаће се у "Необусу"?

BLAJBI

Zaslužan član
Poruka
103.496
Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић примио је представнике кинеског произвођача аутoбуса "Јутонг бус" и председника Управног одобра "Необуса" Зорана Кијца.

Како је саопштено из Службе за информисање у Градској кући, на састанку се разговарало о могућносима реструктурирања новосадске фабрике аутобуса и сарадњи са кинеским гигантом, који се простире на 1,12 милиона квадратних метара и данас важи за технолошки најсавременији и најнапреднији центар за производњу аутобуса у свету.

Вучевић је казао кинеским привредницима да је први задатак ове градске власти оживљавање привреде и да ће Град заједно са Јавним градским саобраћним предузећем "Нови Сад" пружити подршку да новосадски "Необус" сарађује са кинеским "Јутонг бус", навела је Служба за информисање.

План је да након реорганизиције "Необуса" буде потписано писмо о намерама да би сарадња званично отпочела, што се може очекивати 2014. године. Сарадња би подразумевала да кинеска фирма испоручују "Необусу" делове и да се у нашем граду аутобуси склапају, а они би користили дизел, гас и хибридни погон.

http://www.dnevnik.rs/novi-sad/kineski-autobusi-sklapace-se-u-neobusu

Imao sam prilike da vidim i da se vozim ovim autobusima....

Odlicni, sta drugo reci...? :ok:

Yutong_12m_tourist_bus.jpg

Saradnja Vojvodine i Kine ide dobrim putem.

нека паметница ми обрисала коментар

"сарадња северне српске провинције са народном републиком кином"

то није по правилнику изгледа, а шта није по правилнику дотични емулатор или емулторка не знају, ал бриши, нешто је сумњиво...

Svaka normalna drzava gleda da ocuva i unapredi svoju proizvodnju,svoju privredu,svoje radnike,jedino ova nasa politicka,,elita"na celu sa neunistivim ministrom ekonomije radi sasvim suprotno.Jedna nakaradna i sasvim stetna poruka se salje nasem narodu vec godinama,a to je da spas stize iskljucivo u vidu dolaska stranih investicija.Kakva glupost,Boze dragi??????!!!!!!!!!!!

Kada strani investitor stigne ovde-konkretno evo FIAT i ti kineski busevi-on donosi delove proizvedene tamo odakle je uglavnom on,tj.tamo je zaposlio svoje radnike u svojoj zemlji koji svoje plate trose na njihovom trzistu i tako jacaju svi skupa svoju drzavu.To sto sklapa ovde,a hoce da iskoristi nas trgovinski ugovor koji je inace extra povoljan sa Rusima,to je samo mala jagoda na vrhu torte.Nama jagoda,a njima realno sve ostalo.Zaradu odnosi kuci i to je poenta cele price.Strane banke kod nas svake godine iznesu zauvek 500 miliona eura.Taj novac se ne vraca ovde vise nikada i to je isto tako kao kada mi ponesemo eure za letovanje u Grckoj...sta mi vratimo kuci???Nista ili skoro nista.Naravno da treba pustiti strane investitore,ali treba znati gde i zasto.Za takvu odluku,potrebna je dugorocna drzavna strategija razvoja,a mi nemamo u vrhu vlasti ljude koji uopste imaju viziju za tako nesto.Ono malo ljudi kod nas koji i imaju neko realno znanje,bavi se postenim zivotom i radom i jedva uspeva da sacuva to samostalno stvoreno.Drzava uz pomoc ovakvih vesti,samo narodu zamagljuje oci.

Bolje nego nista ali je bas sramota da nijednu tih kompanija ne mogu sami da vode Srbi.

Interesantno ce biti koliko % delovac ce proizvesti u Srbiji, ipak sad ima u Srbiji dosta dobavljaca autoindustrije posebno sto je i Fiat doso.
Nema tu nista dobroga za nas.Kinezi su opasni da je to neopisivo.Ima da zavladaju planetom samo-tako,k'o od sale.Pokojna Borka Vucic koja se stvarno bavila bankarstvom rekla je da nijedan bankar sa Zapada,pa makar on bio i na losem glasu,nije tako ni blizu opasan i prepreden kao kineski bankari.Jos u razgovoru moras biti veoma oprezan,jer oni tvoje reci ubacuju u kontrakt koji posle skupa potpisujete.Nevidjeno su tvrdi pregovaraci i jasno stite svoj interes,ne popustaju nikom i nikada ni za 1mm.Ima jedna anegdota,koja se na srpsku zalost zaista i desila '91-ve godine.Naime,tadasnji visoki zvanicinik drzave i vladajuceg SPS-a Borisav Jovic otputovao je u Kinu ne bi li kod njihovog premijera izdejstvovao kinesko zalaganje u Skupstini UN-a.Kinez je bio vidljivo neraspolozen za takve nase kombinacije,gledajuci da zbog nasih interesa ne ulazi u konfrotaciju sa USA.Tada se ovaj nas prof.dr. napravio pametan u Milosevicevom stilu pa mu je rekao,,Pazite se Zapada i nemojte da gajite neke iluzije.Pa znate li vi za koliko cete decenija samo malo blize stici Zapad i njihove tehnologije?"Tada mu je Kinez odgovorio,,Mi smo bili pre 5000 godina prva sila na svetu.Pre 4000 godina smo tkdj. bili prva sila i pre 2000 godina jos uvek.Ovih zadnjih 50-60 godina za nasu istoriju i narod prakticno ne znaci nista.Mi cemo za koju godinu opet biti prva sila na svetu,kao sto smo to uglavnom uvek i bili"Eto,to smo mi,nasi politicari kao neka satro elita ovog naroda tj. nasa mala pamet koja nam ne zna reci kad sta da kazemo,kome i u koje vreme i na kojem mestu.Tako i danas mislimo da oni dolaze ovamo za dzabe,tj.da pomognu bracu Srbe.E Boze dragi.....ima li kraja ovom cirkusu kod nas???

Moram se sloziti sa KianyRiws-om, mi ne mozemo da se nadmudrujemo sa Kinezima, necemo ni znati kad su nas preveslali.
Prosto nemamo kapacitet za strategiju, niti dubinu iskustva koju oni imaju.

Da bi opstao u savremenom svetu
treba da budeš ili genije,
ili prirodan.

Ako već nedovoljno znamo
te nismo genijalni,
hajde bar da shvatimo svoju minornost
i počnemo prirodno da se ponašamo.

Jednostavno i prirodno razmišljajući
dolazim do zaključka da je dobro
da učestvujemo u svetskoj podeli posla.

Neko pravi delove,
neko ih prevozi do nas,
mi sklapamo,
neko vozi !!!

To je to.
To je najviše što ćemo ikad dobiti.

Da bi opstao u savremenom svetu
treba da budeš ili genije,
ili prirodan.

Ako već nedovoljno znamo
te nismo genijalni,
hajde bar da shvatimo svoju minornost
i počnemo prirodno da se ponašamo.

Jednostavno i prirodno razmišljajući
dolazim do zaključka da je dobro
da učestvujemo u svetskoj podeli posla.

Neko pravi delove,
neko ih prevozi do nas,
mi sklapamo,
neko vozi !!!

To je to.
To je najviše što ćemo ikad dobiti.
kao djubretarska radna snaga
imali smo mnogo vise od toga ali nekom nije odgovarala takva "podela"

Nije ti losa taktika, da koristimo jedan aspekat kineske filozofije da bi izvukli sto vise mozemo. :)

ne postoji danas "kineska poslovna filozofija" jer je ista kao i u bilo kojoj kapitalistickoj zemlji samo je tamo masovnija proizvodnja
svodi se na maksimu "proizvedi i unisti" da bi se stvorio prostor za novu robu na trzistu
posto nemamo proizvodnju iz te maksime mozemo samo da preuzmemo ono unisti,dakle cistaci prostora za novu robu na trzistu

Indijski traktori i kineski autobusi:super:
Nije lose posle nekadasnje industrije traktora,autobusa,automobila,kamiona,poljo mehanizacije,lager lezajeva...

- - - - - - - - - -

Saradnja Vojvodine i Kine ide dobrim putem.
Novog Sada i Kine:rtfm:
Kolko ja vidim ti na ovu vest gledas iz lokal patriotskog ugla sto je potpuno nebitno za celu pricu:lol:

ne postoji danas "kineska poslovna filozofija" jer je ista kao i u bilo kojoj kapitalistickoj zemlji samo je tamo masovnija proizvodnja
svodi se na maksimu "proizvedi i unisti" da bi se stvorio prostor za novu robu na trzistu
posto nemamo proizvodnju iz te maksime mozemo samo da preuzmemo ono unisti,dakle cistaci prostora za novu robu na trzistu

Ali postoji kineska filozofija, postoji i poslovana, ali ona je mesavina kineske misli i kapitalizma i komunistickih ideja.

kao djubretarska radna snaga
imali smo mnogo vise od toga ali nekom nije odgovarala takva "podela"

Kada se uzmu bogataš i sirotica
bogataš malo "padne",
a sirotica malo "poraste".
U braku su poprilično ravnopravni i nije odmah vidljivo ko je bio kakav pre venčanja.

Kada se oni razvedu,
opet je sve očigledno, ah !

Kada smo se mi Srbi
posle 72 godine Jugoslavije
pogledali u ogledalce,
ne samo da nismo zadovoljni onim što vidimo,
već mnogi ni ne prihvataju ono što vide !

A da bi napredovali,
moramo prvo da prihvatimo svoju zaostalost ( u svemu ),
zatim da budemo nezadovoljni ( tu je sad naša Vlada ali ne i veliki deo naroda ),
i na kraju da iz nezadovoljstva crpimo energiju za put u budućnost.

Ma prosto
;)

Back