Kina i Amerika

A o cemu se ovde radi? Kako je moguce da neko otvara topike pustajuci nam nekaklve jutarnje vesti sa americke televizije?

Mozda moderacija i ugasi ovaj besmislen topik.

Tema je ekonomska, govori o kakvoj takvoj analizi i poredjenju trenutnog polozaje Kine i Amerike iz ugla gostiju emisije.
Da li su u pitanju vrhunski eksperti nisu, da li ste vi vrhuski ekspert, pa niste i zato prestanite da davite, kad bi se na ovom forumu vodili samo ekspertski razgovori, ostalo bi par korisnika i desetak tema.

A zar nije moguce da nam prrepricas te vesti,barem ukratko. Nase je govorno podrucje romansko, engleski razumemo kad ga citamo, ali
jako tesko kada ljudi u zivo govore pa jos o tako komplikovanoj oblasti.

Svesce se ovaj PDF na nulu, ako se stavljaju samo linkovi i youtube klipovi.

A zar nije moguce da nam prrepricas te vesti,barem ukratko. Nase je govorno podrucje romansko, engleski razumemo kad ga citamo, ali
jako tesko kada ljudi u zivo govore pa jos o tako komplikovanoj oblasti.

Svesce se ovaj PDF na nulu, ako se stavljaju samo linkovi i youtube klipovi.

Forum dozvoljava postavljanje tekstova, audio i video fajlova na srpskom i engleskom jeziku, tako da ako smatras da je to problem, obrati se administraciji.

Ukratko govore o nemogucnosti Amerike da se izvuce iz krize, bumu kineske ekonomije, intezivnom ulaganju kineza u infrastrukturu svoje zemlje, zeleznickom povezivanju velikih gradova, vec razvijenom, brzom, internetu sa ogromnim brojem korisnika, izgradnji aeorodroma itd. Uporedjujuci to sa Amerikom gde se stalo sa ozbiljnim radovima na infrastrukturi i da se projekti odugovlace.

Zatim govore da Kina ulaze oko 2 milijarde dolara nedeljno u razlicite delove sveta, pomenuli su Afganistan, Pakistan, Juznu Ameriku, a Cile poimence i Afriku, dok je u isto vreme primetna odsutnost americkih ulaganju u svetu.

Forum dozvoljava postavljanje tekstova, audio i video fajlova na srpskom i engleskom jeziku, tako da ako smatras da je to problem, obrati se administraciji.

Ukratko govore o nemogucnosti Amerike da se izvuce iz krize, bumu kineske ekonomije, intezivnom ulaganju kineza u infrastrukturu svoje zemlje, zeleznickom povezivanju velikih gradova, vec razvijenom, brzom, internetu sa ogromnim brojem korisnika, izgradnji aeorodroma itd. Uporedjujuci to sa Amerikom gde se stalo sa ozbiljnim radovima na infrastrukturi i da se projekti odugovlace.

Zatim govore da Kina ulaze oko 2 milijarde dolara nedeljno u razlicite delove sveta, pomenuli su Afganistan, Pakistan, Juznu Ameriku, a Cile poimence i Afriku, dok je u isto vreme primetna odsutnost americkih ulaganju u svetu.

Amerima zadnjih godina ne cvetaju ruze,kako bi mogli bilo gde da ulazu?

Ne ulazu ni Japanci, a koliko vidim ni Rusi, a Rusima se pozlatilo jer su sirovine ( a oni su jel zemlja sirovina) dostigle astronomske cene.

Ali eto, nigde ih nema.

To sto danas raznorazni strucnjaci predvidjaju da ce se desiti na svetskoj ekonomskoj sceni,jednako se moze ozbiljno shvatiti koliko i predvidjaje neke gatare na nekom seoskom sajmu .Postoje naravno strucnjaci koji su dosta priblizni pogodili sta ce se desiti,ali njihov broj je kap vode u okeanu,glas koj se cuje tek kad bude kasno i prekasno,gotov cin za mnoge.Jedan od stranih strucnjaka koji je sve ispogadjao je npr.Gerald Celente ,a kod nas sam pratio rad Radivoja Ognjanovica i sve je pogodio,tj.bilo je kako je rekao.Amerika je sad u deflaciji,posle dogadjaja koji su je zestoko uzdrmali pre par godina,dok Kina radi radnju preslikanu od Japana,kad je u pitanju monetarna politika.Juan je namerno potcenjen u odnosu na realnu vrednost,sto znaci da se vise isplati proizvoditi nego uvoziti roba.Dalje,imaju visak novca,to je velika zemlja po vise kriterijuma i nije vise ona Maova Kina kad je bila retrogradna i nepozeljna za strana ulaganja,kako tehnologija tako i strucnjaka iz raznih oblasti.Vrse plansko sirenje kod kuce na polju infrastrukture,ali samo za narednih deset godina,a ne za 20,30 ili 50 godina,kako pojedini vodeci americki politicari vole da lupetaju.Devize im pristizu odasvakud ,gde iole ima njihovih iseljenih gradjana i njihove robe.Devize tako odlazeci stvaraju dodatni pritisak na zemlju i privredu iz koje odlaze.Mi,kao mi,tu ne mozemo bas sada nista konkretnije da ucinimo.Amerika se skoncentrisla na nasilno otimanje tudjih teritorija bogatih energentima,jer su videli da se sa svojim rezervama nece moci sluziti unedogled,nemaju ih dovoljno koliko misle da ce im biti potrebno.Kini ne mogu nista,mogu da prete i provociraju,Kina je na putu da postane sila broj jedan,cak i pred Rusijom,ciji su enegetski resursi neverovatni.Pomalo je stupidno da mi iz zemlje sa tolikim problemima razmatramo sukobe na polju velesila,kad mi nismo i nikad necemo imati njihove probleme,a niti ih mi nesto posebno zanimamo da bi se to iole na nas odnosilo.Ter vesti koje oni prikazuju imaju za cilj da se odvice paznja sa neceg mnogo bitnijeg za njihovu Vladu,kao sto je npr. mozda bombardovanje Libije.

Amerikanci su populisti. Kinezi nisu krivi sto Amerikanci na svetskom trzistu vise nista ne mogu da prodaju.

Danas uvozi Kine rastu, kao vrednost Juan od toga prvenstveno profitiraju firme iz Juzne Koreje, Nemacke, Brazila, Japana ili Republike Kine (Taivan). Amerikanska privrede niti je po ceni niti po kvalitetu, niti po ceni konkurentni.

Danas mi objašnjavao ortak kako su ameri razradili sistem da praktično većina sveta kao jaču valutu na koju se oslanja ima dolar pa tako milijarde ljudi posredno raznim ekonomskim alhemijama rade direktno za američku privredu...

Danas mi objašnjavao ortak kako su ameri razradili sistem da praktično većina sveta kao jaču valutu na koju se oslanja ima dolar pa tako milijarde ljudi posredno raznim ekonomskim alhemijama rade direktno za američku privredu...

Fora je u tome da za dolarima uvek mozes naftu da kupis, tako da uvek ima svoju vrednost iako nista nemozes u SAD da kupis nista pametno.

Back