Kilo grožđa 15.000 US dolara

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.857
Grožđe Rubi Roman je debitovalo 2008. godine kao nova sorta vrhunskog grožđa u Japanu. Novo grožđe je na javnom referendumu nazvano Rubi Roman. Svaki grozd se striktno proverava da bi se garantovao njegov kvalitet, a na tako odabrano grožđe stavljaju se pečati sertifikata.

Rubi Roman ima stroga pravila za prodaju; svako zrno mora biti preko 20g i sadržati preko 18% šećera. Osim toga, postoji i posebna „premium klasa” koja zahteva da grožđe bude preko 30 g i da ceo grozd mora biti težak najmanje 700 g. U 2010. godini, samo šest grozda se kvalifikovalo za premijum status, dok u 2011. nijedno grožđe nije bilo isečeno.

Prvo grožđe Rubi Roman pušteno je u prodaju u avgustu 2008. po ceni od 100.000 japanskih jena za grozd od 700 grama, ili 26 dolara po zrnu. Rečeno je da je to najskuplja sorta grožđa. U julu 2016., jedan groz Rubi Roman, koji je sadržao 26 zrna grožđa težine od oko 700 grama, prodata je za 1,1 milion jena (oko 8400 dolara) na prvoj ovogodišnjoj aukciji na veletržnica u Kanazavi.

http___cdn.cnn.com_cnnnext_dam_assets_190710101446-japan-ruby-roman-grapes-2.jpg

Prilozi

• ruby-roman-grapes.jpg
    ruby-roman-grapes.jpg
    41 KB · Pregleda: 26
Menadžer lanca termalnih hotela u prefekturi Išikava, na severnoj obali glavnog ostrva Honšu, postao je pobednički ponuđač za grozd Rubi Roman na aukciji u Kanazavi 2019, godine.

Takaši Hosokava je platio 1,2 miliona jena, ili oko 11.000 dolara, za 24 puna, tamnocrvena zrna cenjena zbog svoje sočnosti, visokog sadržaja šećera i niske kiselosti. To je najskuplji grozd od kada je vrsta izašla na tržište pre 12 godina, rekli su aukcionari.

„Ponudili smo 1,2 miliona jena za obeležavanje 12 godina i za proslavu prve aukcije Reive“, rekao je Hosokava novinarima, misleći na novu eru zemlje, koja je počela u maju krunisanjem cara Naruhita.

„Želeli bismo da prenesemo našim kupcima naše oduševljenje kada smo držali (kutiju) grožđa.“

image_l.jpg

То су будале, ја да ти кажем.
Нека посаде мушмулу, рецимо.. И нека је сами одгаје и уберу и онда поклоне.
Отишли смо у пм, мсм људи, свест..
Ауу, брт. 🙁

Da mi musmula bila dobra treba da je uhvati mraz dok je na drvetu, ako se ne smrzne nije dobra.

Vezano za temu, znam da u Japanu grozdje jako retko uspeva ali mi opet nije jasno kako postizu ove velike cene.

Da mi musmula bila dobra treba da je uhvati mraz dok je na drvetu, ako se ne smrzne nije dobra.

Vezano za temu, znam da u Japanu grozdje jako retko uspeva ali mi opet nije jasno kako postizu ove velike cene.
Знам, имам мушмулу. 😁

Ако не успева, зашто га саде?
Треба да гаје врсте које успевају.
Овако је чиста глупост.

Back