Kiklopi

Neprilagođena

Leptirica
Banovan
Poruka
95.555
1651050642150.png

Kiklopi ( Κύκλωπες [Kyklōpes], u grčkoj mitologiji su divovi koji imaju samo jedno oko
https://sh.wikipedia.org/wiki/Kiklopi

Heziod u svojoj eogoniji spominje tri Kiklopa.
Sinovi su Urana , a majka im je Geja, Zemlja.
. Imena su im Bront, Sterop i Arg. Imaju jedno oko, tvrdoglavi su i žestokih emocija.
Kovači su moćnih oružja. Uran ih je zatvorio u podzemlje jer su ružni.
Geja se naljutila te naredila Kronu da kastrira oca.

Head_of_a_Cyclops_Colosseum.jpg

Glava Kiklopa
Rimski koloseum, I vek .n.e.

Kad je to učinio, Kiklopi su pušteni na slobodu, a poslije su pomogli Zevsu iskovavši munju.
Pomagali su i Hefestu , a Hadu su iskovali kacigu nevidljivosti, te Posejdonu njegov trozub
. Braća Kiklopa su Titani , Hekatonhiri i Giganti.
Ubio ih je Apolon, bog sunca.
Libr0328.jpg

Kiklop
Erasmus Francisci 1680

Polifem​

Jakob_Jordaens_009.jpg

Odisej i Polifem
Jakob Jordens

Homer u devetom pjevanju Odiseje govori o Kiklopu Polifemu,
sinu Tuse i Posejdona. Odisej je došao sa svojom posadom u Polifemovu pećinu.
Polifem se vratio i zatvorio pećinu kamenom.
Odisej je dao Kiklopu vino te je kopljem probušio njegovo oko te ga tako oslijepio.
Odisej je rekao Polifemu da se zove Nitko, pa kad je Polifem zvao druge Kiklope,
mislili su da je poludio te su mu savjetovali da se moli Posejdonu.
To je i učinio, pa je bijesni bog mora poslao valove na Odisejev brod.
Prije nego što su Odisej i posada ušli u brod, Odisej je nepromišljeno rekao svoje ime.
Fontaine_Médicis_Luxembourg.jpg

Polifem posmatra Galateju
Fontana u Luksemburgu

Galateja je bila morska nimfa.Nereida, kći morskog boga Nereja.
U nju se zaljubio jedan mladić imenom Akid (Akis).
Ljubomorni ga je Polifem ubio gromadom u bijesu,
a Galateja je njegovu krv pretvorila u istoimenu reku u Siciliji.
Druga verzija govori da je Polifem na njih poslao krdo konja
te su oni pobjegli pred njima i pretvorili se u ribe.
Povezali su se dugom plavom trakom. Pretvoreni su u sazvežđe -Ribe.

Odilon_Redon_-_The_Cyclops,_c._1914.jpg

Kiklop
Odilon Redon

Pored horora omiljeni su mi filmovi Reja Herihausena i taj stari stop-motion efekat. Gledao preko satelita ranih 90-ih, kod nas su ih slabo puštali osim Clash of the Titans, poslednjeg njegovog filma iz 80-ih.

Holivud su preuzeli kompjuterski efekti, svemirski brodovi i eksplozije, i sa poslednjim filmom Reja Herihausena umrla je i jedna filmska epoha i grana umetnosti

Pored horora omiljeni su mi filmovi Reja Herihausena i taj stari stop-motion efekat. Gledao preko satelita ranih 90-ih, kod nas su ih slabo puštali osim Clash of the Titans, poslednjeg njegovog filma iz 80-ih.

Holivud su preuzeli kompjuterski efekti, svemirski brodovi i eksplozije, i sa poslednjim filmom Reja Herihausena umrla je i jedna filmska epoha i grana umetnosti
Hmm.Ja volim i stare crno bele filmove..Nisam toliko upoznata sa radom Herihausena, priznajem..
A horor...Mislim, šta reći ..Na vrhu liste..

Daj neki naslov..Ne znam ovako ..Gledala sam Nosferatu i neka sa Vinsent Prajsom..
Najpoznatiji su filmovi o Drakuli, Frankenštajnu i Mumiji. To su sada sve klasici.

Kristofer Li (Christopher Lee, iliti Saruman) i Piter Kušing (Peter Cushing) su najveće legende hammera, svaki film sa njih dvojicom vredi gledati. Kristofer je uglavnom igrao negativce i Drakulu a Kušing detektive ili lovce na vampire. Retki su slučajevi kada je obrnuto ali i onda je to ekstra.

Ja najviše volim atmosferu hammer horor filmova (nisu to horori u klasičnom smislu, više je gotika, stara teatralna gluma, atmosfera).

Moji omiljeni su The Gorgon 1964. i Plague of the Zombies 1966. Gorgon se bavi gorgonom meduzom prebačenom u neki 19. vek centralne Evrope, teška gotika. Teško je i pronači film da se gleda online. Plague of the Zombies jer se bavi zombijima i vudu magijom...

Imao sam u Srbiji veliku hammer kolekciju.

P.S. Izvini što ti spamujem temu.

Poslednja izmena:
Lijeve filmove sam gledala, ovog drugog ne znam..
A primetila sam da se teško nalaze .
.Baš sam tražila onaj stari film sa Dženifer Džons, Džejnin portret..Misterija..
Na jednom mestu sam ga našla..I to bez titla..

Kristofer Li je moćan ,ona boja glasa ..Da baš gotika ..Duboka i tamna..
I njegovo recitovanje Gavrana ..Glas je kao stvoren za to .

I da..Nema veze sa filmovima ,ali mnogo volim Edgar Alan Poa.

Lijeve filmove sam gledala, ovog drugog ne znam..
A primetila sam da se teško nalaze .
.Baš sam tražila onaj stari film sa Dženifer Džons, Džejnin portret..Misterija..
Na jednom mestu sam ga našla..I to bez titla..

Kristofer Li je moćan ,ona boja glasa ..Da baš gotika ..Duboka i tamna..
I njegovo recitovanje Gavrana ..Glas je kao stvoren za to .

I da..Nema veze sa filmovima ,ali mnogo volim Edgar Alan Poa.
Peter Cushing je nažalost najpoznatiji po onoj ulozi komandanta Tarkina u Ratovima Zvezda. Fenomenalan glumac i veliki prijatelj Kristofer Lija, pa su njih dvojica snimili dosta filmova za Hammer. Gospodin levo je Kušing:

D1uypBcX4AA02F0.jpg

Da se vrnem malo na temu o kiklopima. Ima jedna hipoteza da su lobanje preistorijskih patuljastih slonova inspiracija za kiklope jer izgledaju kao velike jednoooke lobanje (kao što su lobanje protocearopsa inspiracija za grifone po jednoj dosta poznatoj hipotezi).

Peter Cushing je nažalost najpoznatiji po onoj ulozi komandanta Tarkina u Ratovima Zvezda. Fenomenalan glumac i veliki prijatelj Kristofer Lija, pa su njih dvojica snimili dosta filmova za Hammer. Gospodin levo je Kušing:

D1uypBcX4AA02F0.jpg

Da se vrnem malo na temu o kiklopima. Ima jedna hipoteza da su lobanje preistorijskih patuljastih slonova inspiracija za kiklope jer izgledaju kao velike jednoooke lobanje (kao što su lobanje protocearopsa inspiracija za grifone po jednoj dosta poznatoj hipotezi).
Znam glumca.
Ni ti ne voliš Ratove zvezda?Haha.....

A ovo za lobanje slonova znam..Čitala sam o tome..
Samo , nekako više volim te mitske verzije .
Ne zato što verujem , nego mi je zanimljivo.

Znam glumca.
Ni ti ne voliš Ratove zvezda?Haha.....

A ovo za lobanje slonova znam..Čitala sam o tome..
Samo , nekako više volim te mitske verzije .
Ne zato što verujem , nego mi je zanimljivo.
Ne volim ih iz mnooogo razloga. :mrgreen:
A ne volim ni ta objašnjenja preko fosila niti verujem da su ispravna, rekoh da spomenem nešto da ne ispadne da samo spamujem. :lol:

Back