KIČMA I MOBILNI

Nekad , mali čovek , lojalan porodici , firmi i zajednici - slepo poslušan autoritetima tih institucija, uslužan i strpljivo trpeljiv , kad oseti da mu puca film i da je sve prevršilo meru , pobegne bez javljanja u mišiju rupu , osamu - da se izduva i skupi enrgije sa kojom će početi sve iz početka .
Takve ljude mnogi hvale , kao mnogo , mnogo dobre pa i kao porodično društveno poželjne osobe !
Za razliku od ovih prvih drugi , tamo neki , pak ih vide kao kukavne sinove , bezkičmenjake , koji nemaju svoje "ja".
Bilo kako bilo , tek takav je većinski svet i tu nema leka !
Ova pojava sakrivanja u mišiju rupu , često se od onih od kojih se takav svet krije , nazvana je krivinašenje , folirantsko izbegavanje , a ne retko naziva se lentsvovanje , parazitsko izbegavanje dužnosti !
Naravno , preduzimane su raznorazne organizacione mere zarad sprečavanja dugog izbijanja iz svere dostupnosti , onima koji su vladali svime i svačim , pa i sa slobodnim vremenom "dobrih ljudi " / "krivinaša" / "lenština" / "kukavnih sinova" / ""beskičmene jade" . U traganju za tim , što efikasnijim merama dostupnosti svake žive jedinke , moćni su došli preko IT do takozvanih mobilnih uređaja !
Firme su svojim "dobrim radnicima" delile te aparate . Mnogi su se šepurili sa tim napravama ,pred drugim argatorima , sve dok nisu skontali da su gazdi postali dostupni i u takozvanom slučaju , tamo gde su i carevi sami .
Elem , danas ni na noši nije "dobar čovek" sam i bez nadzora , taman posla u kafani , ili nedaj bože u kući zabave , ili na terapiji kod seksualnog asistena , ili pak kod svog psihijatra .
A tek u vezi porodice , ta stvar sa nekadašnjim sakrivanjem po bircuzima , kafanicama ili ispred trafika na gajbama piva - pa to je nemoguća misija !
MOBILNI kao sredsvo komunikacije , uništio je mišiju rupu , zanavek - slobodu samoće ubio i svakog svog vlasnika učinio dostupnim svima i svakom da ga uznemiri , a gazdama i tiranima da svoje podređene imaju - baš imaju u bukvalnom smislu te reči i svakom trenutku na raspolaganju im budu , kao kakva upotrebna stvar , predmet ili nedaj bože lično dresirano živinče .
Može se slobodno reći , da oni koji po pravu moćnih i silnih , sa mobilnim telefonom uzurpiraju svoje poslušnike u svakom trenutku , žargonski rečeno , savijaju im kičmu - kako se to kaže žargonski , prave od njih beskičmenjake !
U poslednje vreme , ova teza nije i bez fizičkih dokaza , naime sve više se priča da korisnici mobilnih telefona poboljevaju od bolesti kičmenog stuba i njegovih mišića ! Naime , novine donose stidljive vesti o tome , pa tako naša nacionalno svesna novina , najstarija na balkanu , o vom problemu donosi ovakav članak :

Шта мобилни телефон чини нашој кичми

"узрок мојих болова једна општа епидемија за коју ретко ко зна, а која се шири брже од грипа и вариоле вере заједно. У питању је специфичан синдром повреде врата услед свакодневног спуштања главе због гледања у мобилни телефон. Ова појава данас је толико честа да је добила и свој назив: „text neck” (текстуални врат), што би се могло превести као „бол у врату услед куцкања порука”. Највећи светски медији као што су „Гардијан” или „Њујорк тајмс” тек недавно су почели да пишу о овом проблему, који је много озбиљнији него што делује на први поглед. Млади људи и деца највише су захваћени овом епидемијом, што није ни чудо када се узме у обзир да проводе скоро цео дан са главом зароњеном у мобилни телефон. Ми заправо нисмо ни свесни ове појаве јер је свуда око нас као нешто нормално."
http://www.politika.rs/scc/clanak/356400/Pogledi/Sta-mobilni-telefon-cini-nasoj-kicmi#

Sve nekako uverljivo deluje , ali sam tekst je postavljen na rekao bih znanju sa klimavim nogama iz mehanike , jer nema teorije da telo koje saosno opterećuje oslonac izmešatnjem svog težišta tri puta poveća težinu sa kojom opterećuje taj isti oslonac !

Naime, telo kome se izmesti težište u odnosu na oslonu tačku ne povećava svoju težinu kojom je opterećuje, jer tad telo oslonu tačku opterećuje i momentom sile i vertikalnom silom, a to je složeno opterećenje oslone tačke. Pojednostavljeno, kad nosimo mobilni spuštene ruke, rameni zglob opterećujemo samo njegovom težinom a kičmu i momentom, čiji je krak sile polovina rastojanja ramenih zglobova, a kad ispružimo ruku , krak sile je triputa veći , pa se javlja moment kako na rameni zglob tako i višestruko veći na kičmeni stub. Ovo je pojednostavljena šema, inače kinematičko dinamička šema ovog slučaja je komplikovano, pa je opterećenja i rad kičmenog stuba složeniji a posledice mnogo ozbiljnije za zdravlje. Krivac je moment, kojim opterećujemo zglobove koji se multiplicirano prenose na kičmu, karlicu- a što se prenosu na noge i zglobove kolena! Zbog momenta sile, kičmu treba opterećivati po njenoj osi- dizanjem ili nošenjem tereta iz kičme! Svako drugo opterećenje je pogrešno i štetno po nju!

...misliš ovako nekako :
Snails-67256.gif

O definiciji, našlo se bogami i to stoicizam , nema šale.O dobroti kapa dolje.
A tek o integritetu , al si se raspisao j..... te .Na Kalenić pijaci i to onoj staroj ne bi
našao opajdaru da uzvrati.
Vidi se da si Čovjek od ukusa , nekoga jakoga štofa , aferim .Prepostavljam da te ovi novi establišmenat , nedje greotice
zaturio , al ne sjekiraj se jadan naće te.

mizaca;bt291432:
nisam poslovna zena.Ne koristim ga mnogo......:klap::bye:
Pa te što nisu poslovne ne koriste ga ništa manje,imaju one drugo šta za zanimanje,delikatnije..;),.Ja da sam mobilni to bi mi teže palo,msm sve te tajne poruke i radnje i obećanja ludom radovanja,srećom telefon je zasad bez emocija mada ako neko šifru sazna i upadne medj poruke ,stradaće ne samo kičma već i zadnjica:hahaha:

...čekaj , kome će stradati zadnji donji deo leđa , sgotovljen od debelog mesa - poslovnoj ženi ili onom ko upadne u sistem poruka !?...ovo je važna stavr u vezi za i protiv hakerisanja...taman sam uleteo u taj tečaj , pa nebih posle da stradam....mani anonimuse i hakerisanje žvizdaško - treba sedeti miran !

123loncar;bt291444:
...čekaj , kome će stradati zadnji donji deo leđa , sgotovljen od debelog mesa - poslovnoj ženi ili onom ko upadne u sistem poruka !?...ovo je važna stavr u vezi za i protiv hakerisanja...taman sam uleteo u taj tečaj , pa nebih posle da stradam....mani anonimuse i hakerisanje žvizdaško - treba sedeti miran !
Ma gledaj sve žene,msm telefone samo nemoj svoje žene jer te možda čeka iznenadjenje od kog se srčka dobija.Bolje da se ništa ne zna,što manje znaš manje patiš:lol:

...ima terapija za patnju - jako uspešna....veruješ , slepo , religijskim i političkim očevima .....naravno pre toga izvrši se lobotomija , a može i amputacija mozga , umesto koga se ugradi silikonsko vlakno koje povezuje uši je jezik , u trojstvu ( ujedno uši da ne budu klempave , a jezik da bude u usnoj duplji - zbog pristojnosti ) , naravno vlakno sa čipom , koji će objedinjavati funkcije kako spoljno vegetativne , tako i unutrašnje.....kaužu da tako čovek postaje idealan srbin / em patriota / em nebeski ....
...a ja se nešto mislim , bolje bre i izgnanstvo u beli evropski svet , nego ovo nebesko srpstvo - jerbo sam ja odveć zemaljski tip....strašno se plašim tih visina , naročito nebesko patriotskih....jadničak sam ti ja , oću samo da budem pošten , častan , pravičan čovek - nije to za mene , to srpstvo....ma bolje sa mozgom ispod bečkih mostova , nego na nebesima srpstva bezumno !...još mogu i ovakve stvari da čujem na bečkim promenadama - nije nešto ali je svetsko !

Back