Kickstarter film - Sjene (Glogovac, Rakočević, Radojičić)

HeatMan

Početnik
Poruka
31
Dragi moji, Kickstarter kampanja za film na kojem radimo je krenula! Pogledajte tizer i podržite nas, šerujte link da bi smo skupli sredstva za snimanje filma! Hvala!

Glumci: Nebojša Glogovac, Nikola Rakočević, Aleksandar Radojičić
Režija: Miloš Ljubomirović

Kickstarter link sa sinopsisom i teaserom:
https://www.kickstarter.com/projects/2030702904/film-sjene-shadows-the-last-confession-of-gavrilo

Priča filma prati ispitivanje, mučenje i ispovest Gavrila Principa nakon atentata na Franca Ferdinanda. Vrlo zanimljiva priča... moja malenkost radi zvuk, foley i muziku. Originalne kompozicije radim zajedno sa vrlo talentovanom Marijom Lazić. Bacite oko, uho i podelite sa ljudima da bi smo skupili neophodna sredstva za završetak snimanja. Kultura u Srbiji nije umrla ako joj vi ne dozvolite da umre!

fb stranica:
https://www.facebook.com/FilmSjene

Po cemu je to terorista koji je bio clan jedne organizacije koja je ucinila takav idiotski cin kao sto je davanje povoda Svabama da predju Drinu i sve nas pobiju zasluzio film u kome se glorifikuje?
Svabe su cekale 30 godina da se nadje jedan idiot koji ce zapaliti fitilj i naravno citavu jednu takvu organizaciju idiota je proizvela upravo Srbija, naravno sve uz blagoslov nase "brace" iz Moskve.
Najobicniji pijun.

Не ти ниси озбиљан. Ниси. Немој. Престани глуп бити. Јесии ли ти читао штогод или лупаш контру свугде где створиш. Немој терати инат ради ината, глуп испадаш са тим фазони који су постали актуелни последњих пар месеци.

Prosvetli me, o premudri. Sta si ti citao? Lucica i Deretica? Draskovica i Cosica? I ostale polupisce koji znaju da se nacionalizam prodaje najbolje u Srbiji.

Виспрени аргументи иду за људе који нешто могу да науче, и да дозволе себи да нису у праву. Не надобудним. Како било шта објаснити чоеку који је убеђен да су Швабе чекале 30 год.(!) да неко од "наших"(!) (-разлика: организација-држава) гурне куррац у швапско дупе, па тек онда су се они канда окуражили да нама утерају?!

И да, наравно, твоја лакрдијашка логика добија потпору са тврдњом да је Србија то тражила (држава!) са својих 3 и по милиона душа. Јес брале, уд'ри на педесет милиона, ко га ебе.

Da, Nemci su savez sa Italijanima i Austro-Ugarima formirali jos 1880-ih. Vec tada je kao glavni cilj uzeto osvajanje Balkana i spajanje sa saveznicom Turskom. Od tada pa do 1914. povoda nije bilo. I cilj nismo bili mi, vec konacno razracunavanje sa Britancima, Rusima i Francuzima oko kolonija. Bosna je cak bila aneksirana da bi se Srbija, koja je tada bila mlada clanica Antante, naterala da udje u rat, jer ulaskom u rat Srbije aktivirao bi se odbrambeni pakt sa Antantom i sve drzave clanice bi usle u rat, sto se i dogodilo.
Crna ruka je bila proruska organizacija i odgovarala je Ruskom carstvu, oni su organizovali Mladu Bosnu kojoj je cilj bio da se Austrijanci isprovociraju na rat jer je i silama Antatne odgovarao sukob jer su znali da ne mogu da ga izgube zbog superiornosti u resursima i kolonijama.
Srbija je tu izigravala zrtvenog jarca...

Ma šta neko mislio o atentatu, nazvati Principa teroristom je neozbiljno i glupo. Ni po kom merilu on se ne može svrstati u taj pojam. Što se tiče povoda, mislim i da je kresnuo Ferdinandovu ženu, i to bi se moglo protumačiti kao povod. I da je tog dana pala ledena kiša, pa pogodila sirotog Franca u glavu, i to je mogao biti povod. Prvi svetski rat bi se desio sa Gavrilom ili bez njega...

Ma šta neko mislio o atentatu, nazvati Principa teroristom je neozbiljno i glupo. Ni po kom merilu on se ne može svrstati u taj pojam. Što se tiče povoda, mislim i da je kresnuo Ferdinandovu ženu, i to bi se moglo protumačiti kao povod. I da je tog dana pala ledena kiša, pa pogodila sirotog Franca u glavu, i to je mogao biti povod. Prvi svetski rat bi se desio sa Gavrilom ili bez njega...

Nego ubicu za tudje interese nazvati herojem?
Da, desio bi se u bilo kom slucaju. Ali je mogao ladno proci bez nas da nismo bil marionete..

Nego ubicu nazvati herojem?
Da, desio bi se u bilo kom slucaju. Ali je mogao ladno proci bez nas da nismo bil marionete..

A, koji je tvoj argument da teroristom nazoveš čoveka koji je ubio predstavnika okupacione sile i to u svojoj zemlji, u zemlji svojih pradedova? U najgorem slučaju, možemo to okarakterisati kao nepromišljen potez, ali termijn terorista bi u ovom slučaju mnogo više stajao Fedinandu.

Što se tiče kvaliiakcije heroj, za mene to jeste bio simbol otpora, ali nazivati ga teroristom, ti u stvari, poput germanskih revizora istorije, kažeš da on nije bio svoj na svome.

Овде се искључујем, рекао сам шта сам имао. Беч нема крила да прелети Србију, да се зна.
Bec je vec kontrolisao Bugarsku i Rumuniju preko kojih je imao povezanost sa Turskom.. Srbiju su morali da zgaze jer je bila saveznica sa Britancima,Francuzima i Rusima, a i uostalom, morali su da odrade svoju "svetu" duznosti i osvete se za smrt prestolonaslednika.
Sve je to pocelo jos 1903. kada je Crna Ruka smenila proaustrijskog kralja Aleksandra Obrenovica. Vec tada su pocele tenzije izmedju nas i Svaba. Te tenzije su iskoriscene da bi se ovde formirao novi front koji bi odvukao odredjeni broj nemackih i austrijskih divizija sa glavnih frontova. Istu ulogu su imali i Partizani i cetnici za vreme drugog svetskog rata. Da je Srbija ostala nemacki vazal, milion ljudi bi bilo zivo,a rat bi se zavrsio istim rezultatom.

A, koji je tvoj argument da teroristom nazoveš čoveka koji je ubio predstavnika okupacione sile i to u svojoj zemlji, u zemlji svojih pradedova? U najgorem slučaju, možemo to okarakterisati kao nepromišljen potez, ali termijn terorista bi u ovom slučaju mnogo više stajao Fedinandu.

Što se tiče kvaliiakcije heroj, za mene to jeste bio simbol otpora, ali nazivati ga teroristom, ti u stvari, poput germanskih revizora istorije, kažeš da on nije bio svoj na svome.
Da, ali glavni cilj Mlade Bosne nije bio patriotizam, niti otpor okupatoru. Bili su obicni pijuni na sahovskoj tabli tadasnje evrope.
Moguce da je Princip imao neke sopstvene ideale o srpskom otporu, ali njegova dela su isla u korist drugih ljudi koji nisu delili njegova vidjenja.
Edit:
A Bosna kao drzava vec 450 godina preko prvog svetskog rata nije bila srpska drzava. Istina, srpski narod je ziveo na tom prostoru od srednjeg veka, ali zemlja pripada onome koji njom vlada. Kao sto danas muslimani i hrvati kontrolisu BIH, a nisu vecinska nacija.
I mi smo tu teritoriju oteli od nekog drugog naroda u proslosti. Nemamo mi nikakvo sveto pravo na tu teritoriju, niti ima bilo ko drugi.

Poslednja izmena:
Apsolutni sam protivnik te teze da bi nas Hitler poštedeo, da smo mu se dodvorili poput ustaša. U krajnjoj liniji, istorijska, ljudska, moralna, etička i svaka druga dužnost srpskog naroda je da uvek i u svakoj situaciji, bude na suprotnoj strani od onih poput Vjekoslava, Anta, Alojzija, Brzice i ostalih neprijatelja čovečanstva...

Misliš da bi NDH i Vatikan imli više samilosti prema Srbima, da smo bili Hitlerove maskote? Ne treba zanemariti našu pravoslavnu veru, kao faktor dodatne stimulacije u želji za našim istrebljenjem. Mi imamo običaj da pojednostavljeno gledamo na neke stvari iz prošlosti, bez obuhvatanja svih aspekata tadašnjih prilika...

No odoh odgledati poslednju epizodu Detektiva...

ne znam zašto su se kod nas svi primili na tu smešnu knjigu koja valjda tvrdi kako je Srbija direktno uzrokovala Prvi svetski rat, pa sad snimamo i filmove kao odgovor na to? To je toliko blesava tvrdnja da nigde ozbiljnije ne može proći, osim što se kod nas i predsednik bio umešao u odbranu naše časti :D
Sa SL se slažem oko opisa političke situacije tog perioda, delovanja Crne Ruke i nesrećnoj zloupotrebi Principa. Sad terorizam.. malo mi je glupo da koristim termin koji se ozbiljnije koristi tek u poslednjih nekoliko decenija za označavanje tog akta, makar i odgovarao definiciji, kao što ne koristim izraz teroristički akt za ubistvo u Marseju... glupo mi zvuči, prosto.
A što se tiče Hitlera... čovek je bio ludak potpuni, čisto sumnjam da bi nas poštedeo, a ne želim u to ni da verujem. Toliko mi je ogavna ideja o dupelizu jednog takvog monstruma.

U svakom slučaju, Srbija je vazda bila značajan faktor za očuvanje onih pozitivnih vrednosti čovečanstva, uvek na strani pravih... od živog zida prodoru Turaka ka Zapdnoj Evropi, do 1941. i zajeba Hitlera u pohodu ka Rusiji. Uvek značajni, a takvi fosili. Svet čijem smo opstanku doprineli ide napred, a mi i dalje raspredamo o prošlosti i ni pedalj ne odstupamo od zacementiranih hrišćansko mučeničkih pozicija večite žrtve. Tuga.

meni naša paćenička pozicija nije ni malo smešna. licemerna jeste, smešna nije.
ako taj svet čiju smo stranu držali ide napred, onda i mi trebamo tamo kuda taj svet ide. nije da će neko posebno da nas zove na to putovanje, poenta je da sami to poželimo.

Treba prvo definisati pojam napred, kao i koji je to svet čiju smo mi stranu držali. Takođe, diskutabilan je metod kojim se dolazi do toga, da se nešto poželi, ako to nešto, nije imanentno zdravom razumu i humanističkom nasleđu čovečanstva, srpskoj istoriji i duhu srpskog naroda...

Treba prvo definisati pojam napred, kao i koji je to svet čiju smo mi stranu držali. Takođe, diskutabilan je metod kojim se dolazi do toga, da se nešto poželi, ako to nešto, nije imanentno zdravom razumu i humanističkom nasleđu čovečanstva, srpskoj istoriji i duhu srpskog naroda...
eto i tako u krug, od mučeničke do paćeničke pozicije itd, itd.

eto i tako u krug, od mučeničke do paćeničke pozicije itd, itd.

Pa dobro, možemo se distancirati od ovih kategorija, koje se uvek mogu etiketirati kao patetične i zastarele, ali opet ostaje nejasan taj svet kome smo stranu držali. Koji je to svet? U kome on ima svoje otelovljenje?
I ostaje nejsano šta znači ići napred. Taj pojam napretka ima više dimenzija, i prilično je relativan kad ga posmatramo u jednom istorijsko-sociološkom smislu.

Pa dobro, možemo se distancirati od ovih kategorija, koje se uvek mogu etiketirati kao patetične i zastarele, ali opet ostaje nejasan taj svet kome smo stranu držali. Koji je to svet? U kome on ima svoje otelovljenje?
I ostaje nejsano šta znači ići napred. Taj pojam napretka ima više dimenzija, i prilično je relativan kad ga posmatramo u jednom istorijsko-sociološkom smislu.
pa zapadna jevropa, svakako. mislim, držali smo mi i ruse za kiće, ali smo ipak više doprineli toj zapadnojevropskoj strani. progres definišu najuticajnije sile u svetu, (eto, svi se slažemo da ženama ne treba seći klitorise, iako je to deo tradicije i duha nekih tamo naroda) a to je u svakom pogledu i praktično odvajkada zapadna jevropa i njihova kultura. nažalost, i njihov ekonomski model. a pošto ostatak čovečanstva ne nudi ništa bolje (mislim, ako ništa probali smo 90-ih ruski model privrede sa crnim tržištem i prostitukama, pa smo odustali od toga), šta je tu je... skandinavija kao najbolji uzor za sada, a i to je ista ova strana sveta i kultura sa početka priče.

Hm, ima tu malo disproporcije i razlika u tome šta su vrednosti Zapadne Evrope, u zavisnosti od određenog perioda istorije koji posmatramo. Nekada smo mogli konstatovati da su to vrednosti slobodarski orijentisanih ljudi poput, Remboa, Sartra, Igoa, flobera, Getea, Remarka, Zole i ostalih velikana, a danas su to, kako bi rekao Siniša kovačevič, vrednosti šargarepe od 8 cm, Jelka Kacina i ostalig bitangi i protuva. a, i ne sećam se nešto da smo ikada u istoriji držali stranu precima Angele Merkel i Gerharda Šredera, koji su danas,ipak najznačajniji i najmoćniji igrač unutar te Zapadne Evrope...

No dobro, mi smo već prihvatili taj bezalternativni putić, protiv koga se ne sme mnogo pričati, da nam se ne bi lupila neka čvrga ili ne daj Bože, opet neka penetracija kolosalnih razmera kao ona iz 1999.

Poslednja izmena:
Hm, ima tu malo disproporcije i razlika u tome šta su vrednosti Zapadne Evrope, u zavisnosti od određenog perioda istorije koji posmatramo. Nekada smo mogli konstatovati da su to vrednosti slobodarski orijentisanih ljudi poput, Remboa, Sartra, Igoa, flobera, Getea, Remarka, Zole i ostalih velikana, a danas su to, kako bi rekao Siniša kovačevič, vrednosti šargarepe od 8 cm, Jelka Kacina i ostalig bitangi i protuva. a, i ne sećam se nešto da smo ikada u istoriji držali stranu precima Angele Merkel i Gerharda Šredera, koji su danas,ipak najznačajniji i najmoćniji igrač unutar te Zapadne Evrope...

No dobro, mi smo već prihvatili taj bezalternativni putić, protiv koga se ne sme mnogo pričati, da nam se ne bi lupila neka čvrga ili ne daj Bože, opet neka penetracija kolosalnih razmera kao ona iz 1999.
bili smo živi zid prodoru Turaka, imali vladare naklonjene Beču, a Nemačka danas nije ono što je bila do polovine XX veka, realno. Dugo su Nemci okajavali svoje greške (sad, da li su ozbiljni ili ne, to je pitanje, ali je evidentno ono što danas prezentiraju, a to su vrednosti koje dele sve ostale zemlje koje su nam bile saveznice u prošlosti)

Smatram te inteligentnom, a ja volim da razmenjujem stavove sa inteligentnim ljudima, pa ću nastaviti sa nekoliko primedbi...

Da, istina, imali smo austrofilske vladaoce, ali je ta austrofilija uvek bila ukorenjena samo i isključivo, podvlačim, isključivo u oligarhiji, nikada u narodu, koji je pretežno bio rusofilski nastrojen. Usled te disproporcije, takvi vladari ni u wc nisu mogli da odu bez lične garde i pištolja, pa naša istorija beleži pokušaj atentata kralja Milana, u Smederevu, tako što su mu u poljskom nužniku, sa donje strane narezali dasku, kako bi pod njegovim teretom pukla,a on pao u izmet. Tom prilikom spasao se pucnjem iz revolvera pa ga je član obezbeđenja spasao. Dakle, Srbi su nekad znali gde je mesto onima koji idu kontra narodne volje...

Dalje, glede ,,nove nemačke politike", znaš li gde je ispaljen prvi nemački metak posle Drugog Svetskog rata? Na Kosmetu. Znaš li koga je ubio taj nemački vojnik? Srbina. To je samo simbolično, ali šta se zaista promenilo u nemačkom odnosu prema Srbima? 1991. opet su radili na uništenju srpskih nacionalnih interesa i progonu Srba iz Krajine, 1999. svi znamo kako su se ophodili, danas opet, samo uslovljavanja i poniženja...

Oni jesu okajavali neke grehe iz prošlosti, simbolično i prema nekim drugim narodima, ali pred nama su u tom smislu, kao da je 1941. godina. Ništa se promenilo nije, osim metoda, koje su danas mnogo suptilnije, mada znaju i zube da pokažu, kao 1999. na primer. Nemačka, kao i ostale velike antisrpske sile, ne traži u malim zemljama partnere nego robove, jeftinu radnu snagu, i u najboljem slučaju gastarbajtere, koji će uvek u Nemačkoj biti građani trećeg reda.

Zatim, koje su to vrednosti, koje je prihvatio ceo zapadni svet, konkretno? Nesumnjivo je da Zapad poseduje ogromnu količinu sjajnih stvari, da možemo mnogo da učimo od njih, ali šta nam to oni lepo i humanističko nude u ovom momentu? MMF, Svetsku banku, kredit, kamate...Šta mi imamo od njih? Gde je taj toliko očekivani partnerski odnos, ili ja ne kapiram pojam partnerstva...

Zemlju kao što je Rusija, sa onolikim tržištem i istorijom, koja nam je umnogome zajednička, svela si na kurvve i šverc. Mislim da se razumemo, ja nisam nikakav Putinofil, naprotiv, smatram da Rusija nema jasnu i dugoročnu nacionalnu strategiju, da se ponaša neodgovorno, pre svega prema sebi, i da nema odlike imperijalne sile, ma koliko se u poslednje vreme putem jakog marketinga trudila da svet ubedi u to, ali znam da bi pod jačim ruskim uticajem i zaštitom imali mnogo veće šanse da ispravimo neke istorijske nepravde, da ne bi bilo takvih vrsta poniženja i da se ne bi morali stideti svog kulturnog i nacionalnog inentiteta. Rusija nam nije neprijateljski nastrojena i to je činjenica, a to se za Nato države ne može reći, jer istorija je učiteljica života, zar ne?

zivela mama rusija
gavrilo srbenda moj idol imam mu sliku iznad kreveta
procitao sam pocetne postove juce, sad su vec obrisani.. imao sam utisak da citam postove retardiranih ljudi, ne sjecam se sad ciji su bili, sad greskom udjoh ponovo i procitah ponovo nekolika posta greskom i pokajah se.. ovaj forum mi sve vise cini zlo no dobro..
a prosjecan forumas srbenda

- - - - - - - - - -

**** vas gavrilo princip

Back