KIA Sportage

GARGANO

Početnik
Poruka
7
Planiram kupiti auto i izbor se sveo na novi, redizajnirani model KIA Sportage. Paket opreme GT Line. E, sad, imam neke dileme pa me interesuju iskustva onih koji su imali priliku da voze ovaj auto. Uzeo bih automatik, benzinac, ali nisam siguran da li onaj sa 150 KS ili verziju sa 180 KS i pogonom na sve točkove. Na godišnjem nivou bih prelazio do 12.000 km, ali ne po snijegu. Ako ne vozim po snijegu da li ima smisla uopšte uzimati AWD pogon? Kolika je potrošnja kod prednjeg pogona a kolika kod 4x4?
Da li je stalan pogon na sve točkove ili se može ugasiti? Da li je pogon na svim toškovima osjetno skuplji i komplikovaniji za održavanje? Da li je sa pogonom na svim točkovima vozilo stabilnije na suvoj podlozi? Da li je startniji prilikom polaska na raskrsnicama i fazama preticanja? Da li se generalno u običnoj gradskoj ili vožnji po magistralnim putevima u idealnim vremenskim uslovima preimjeti funkcija 4x4? Da li model sa pogonom na svim točkovima ima veći klirens u odnosu na samo prednji pogon? Kakav je kvalitet ozvučenja HarmanKardon u njemu, da li ima subwafer? Da li ima akustična stakla?

Unaprijed hvala na odgovorima i savjetima

U redu, u pravu si, ali svakako ćeš dobiti mnogo individualnih odgovora.
Pokušaj pronaći neki KIA forum, te se malo načitaj tamo, pa donesi neki svoj zaključak o tom autu.
A bez probne vožnje nemoj da kupuješ auto.
Probaj auto u grad, magistrali, auto putu, probaj parkiranje na ulici, i uskim garažama ....
Naravno, nema idealnog auta, uvek postoji i neki kompromis gde moraš da suzdržiš i d sebi kažeš, u redu, sa tim mogu da se pomirim, ako su ti druge stvari važnije.
Pozdrav

Vozim Tucsona iz 2023. sa istim motorom i menjacem (180KS 7DCT). Apsolutno je isti automobil kao Sportage samo se "kutija" razlikuje.

Ovo nije sportski automobil iako nosi oznaku GT line sto je cisto kozmeticka oznaka. Nema veliku startnost i ubrzanje do 100 je oko 9+ sekundi, automobil daje utisak anemicnosti kada stisnes papucicu tako da ne ocekuj lepljenje za sediste (to mozes dobiti samo u EV ili ultra skupim sportskim automobilima). U preticanjima ima dovoljno snage ali treba biti svestan da je ovo porodican automobil. Ogibljenje je na tvrdjoj strani i ne pegla neravnine bas najbolje. Zvucna izolacija je korektna ali ne treba ocekivati da ces dobiti tisinu kao u EV. Potrosnja u gradu je od 9 - 15L i zavisi od duzine relacije i guzve, otvoren put oko 5.5 - 8L zavisi od brzine i da li koristis tempomat. Moja dugorocna potrosnja je od cepa do cepa 7.1L.
AWD je na bilo kom automobilu (koji nije pravi terenac) cista budalastina i ne sluzi nicemu, a svakako ces imati vece troskove odrzavanja zbog toga i vecu potrosnju jer vuces gomilu dodatne gvozdjurije.

I moja preporuka je da ides na Tucsona jer ces ustedeti 3 - 5K evra u odnosu na Kiu jer osim kutije nema nikakve razlike u motoru i menjacu, sistemima asistencije i ceni servisa, a novi Tucson (restyle iz 2025-te) izgleda sasvim fino.

Performanse su iste na oba automobila, ogibljenje, zvucna izolacija, a Hyundai ima i nekih prednosti kao sto je recimo rezervni tocak.

Zavrsna obrada je na oba automobila osrednja odnosno videces dosta mesta gde se recimo plastike ne gadjaju bas 100% i slicne stvari. Ali tako je manje vise kod svih non-premium brendova.

Poslednja izmena:
Uraghan, hvala na savjetima.
Nisu mi performanse toliko bitne, već da automobil nije anemičan prilikom uključivanja na raskrsnicama isl. Da li ti bezbjednosni sistemi i asistencije zaista služe namjeni ili su samo marketing? Zar se uz KIU ne dobija rezervni točak?

Ja sam pre 15 godina kupio novi i20 posle par godina su svi oko mene pokupovali nove koreance. Za sve ove godine menjam ulje i svećice. Sad skoro je komšija kupio novog tuksona jer se konsultovao samnom.

Za vreme početka krize 2015-16 sam se razmišljao da uzmem sportage ili tucson bili su oko 17k evra nov ali sam razmišljao zašto bih menjao kada sam apsolutno zadovoljan autom za grad i poneki put?!??

Danas te jure da im prodaš polovan korejski auto.

Samo prednji pogon je skroz ok ipak je to običan povišen auto. 4x4 ti daje apsolutnu slobodu po snegu, ako ideš na skijanje, u selu možeš malo da zalutaš do jezera, za pecanje.

4x4 mnogo bolje drži auto po suvom, mokrom i snegu. Auto se bukvalno uhvati za put.

Ono što je najbitnije, potrošnja je u litar tačna koliko je proizvođač propisao.

Planiram kupiti auto i izbor se sveo na novi, redizajnirani model KIA Sportage. Paket opreme GT Line. E, sad, imam neke dileme pa me interesuju iskustva onih koji su imali priliku da voze ovaj auto. Uzeo bih automatik, benzinac, ali nisam siguran da li onaj sa 150 KS ili verziju sa 180 KS i pogonom na sve točkove. Na godišnjem nivou bih prelazio do 12.000 km, ali ne po snijegu. Ako ne vozim po snijegu da li ima smisla uopšte uzimati AWD pogon? Kolika je potrošnja kod prednjeg pogona a kolika kod 4x4?
Da li je stalan pogon na sve točkove ili se može ugasiti? Da li je pogon na svim toškovima osjetno skuplji i komplikovaniji za održavanje? Da li je sa pogonom na svim točkovima vozilo stabilnije na suvoj podlozi? Da li je startniji prilikom polaska na raskrsnicama i fazama preticanja? Da li se generalno u običnoj gradskoj ili vožnji po magistralnim putevima u idealnim vremenskim uslovima preimjeti funkcija 4x4? Da li model sa pogonom na svim točkovima ima veći klirens u odnosu na samo prednji pogon? Kakav je kvalitet ozvučenja HarmanKardon u njemu, da li ima subwafer? Da li ima akustična stakla?

Unaprijed hvala na odgovorima i savjetima
Ja vozim Ford Kuga AWD i vjeruj mi to nema puno veze sa snijegom. Možda si povukao tu ideju sa brojnim reklamama na kojim uvijek voze džipa u snijegu.

A drugo strane AWD radi super na recimo : uzbrdici, makadamu pa čak i startu na semaforu.
I da bar kod mene nema posebnog održavanja pa čak ni dugme on/off jer je tu uvijek

Back