KEREĆI DUNAV

( ili priče o kerećim ljubavima)​

KEREĆI DUNAV

Nedelja. Cic, njen momak i Meš idu na plovidbu Dunavom. Naravno, vozio ih je njihov drug, mladić koji je odrastao na toj reci....i dalje živi na njoj pravi prirodnjački život. Pošto su poveli i nemački pceto, neka duga plovidba nije dolazila u obzir. Kako se Dunav povukao i nivo vode se smanjio, tako se pojavljuju divne peščane plaže. Kasnije, kada voda nadodje ostrvca su potopljena. Čitave porodice dolaze na kupanje....svaka odabere neko svoje ostrvce-plažu. Put od kuće njihovog druga do čamca je bio.....ne baš prijatno iskustvo. Ići uobičajenim putem do čamca je bilo nemoguće sa psom zbog nekog izlivanja kanalizacije, te su krenuli zaobilaznim putem preko povelikog brda izvadjenog peska koji je još i bio vreo. Meš je išao a onda počeo da skiči jer mu je vrelina pekla jastučiće. Ipak, nastavljao je sa njima. Oko nekih bagera su naišli i na čopor pasa lutalica koji su besno jurnuli na njih. Pritekli su u pomoć I radnici koji vade pesak.....Standardan postupak nije pomagao te je morala da se primeni taktika bacanje kamena s ramena. Naravno, Meš nije reagovao ....poslušno je hodao pored Cic koja ga je držala za ogrlicu. Posle toga je usledio prolazak kroz cigan malu gde takodje ima pasa koji normalno laju braneći svoju teritoriju......zapravo govoreći „ovo je moje, samo produži dalje, ne zaustavljaj se“ i svakako golišavih cigančića koji su stalno zapitkivali kako se pas zove gledajući ga zadivljeno svojim veselim okicama na musavim licima.Prošli su nekako i napokon stigli do čamca. E, sad, blenta je bio sav izgubljen, ništa mu nije bilo jasno. On se nikada u svom kerećem životu nije vozio čamcem tako da je kada su se ukrcali bio sav unezveren i nervozan, ali ništa što Cic ne može kontrolisati. Zapravo kontrolu vrši njegova neverovatna ljubav i poverenje prema njoj. Pas će poći gde gazda kaže samo u slučaju maksimalnog poverenja......skičeći u vreo pesak, mirno pored iskeženih pasa jurišnika , u čamac, u vodu, u šumu.....skočiće ako vi skočite, spavaće kada vi spavate....to se zove kereća ljubav.....mnogo drugačija od raznih drugih ljudskih ljubavi. Ploveći blizu obale, jer su videli tamne oblake, prolazili su pored kućica, malenih divljih plaža odakle su im mahala vesela deca i lajali psi.....Blesi nikako nije bilo jasno zašto drugi psi laju. Smešan je kad nakrivi glavetinu u stranu slušajući lavež sa sve onim začudjenim izrazom lica. Napokon stigoše. Cic kaže da je Meš bio nenormalno sretan kada je šape spustio na pesak. Trčao je kao lud, vrteo se oko svoje ose......i naravno, odmah tražio svoju ljubljenu lopticu. Ima dve, jednu za suvo i jednu za vodu i tačno zna koja je koja i koja se kad upotrebljava. Imamo i komandu „mama čuva“ ili „čuvam“ kada mu se loptica oduzme, obriše i stavi u kereću torbu. I tu je kraj.....nema cvilbe, moljenja ili lajanja......ide se bez loptice.
Ah, da......naše kučište je naučeno da onaj ko mu baca lopticu u vodu bude na obali a ne u vodi. Kako je bio zabezeknut kada su omladinci ušli u vodu. Na onoj glavudži je bio izraz „šta ćete vi ovde“ ali se brzo navikao i jako mu se dopalo. I tako, malo istraživanja po ostvru-plaži koje je baš veliko, kupanje, loptica.......lep dan u kome su uživali svi a onaj brljivko najviše. Oduševio ga je pesak......sitan.......jako sitan......ulazi svuda u onu silnu dlaku Samo da nije bila ona oluja.....uf, što sam se uplašila. Odmah sam zvala ali je nevreme prošlo pored njih. Moj strah je bio zbog psa.....što ga sročih hahahaha U decu imam poverenja i u njihovog druga, ali sam se plašila da ako su u čamcu kada počne oluja, a Mešu je prvi put, da se pas ne uplaši od talasa, grmljavine...sve ovako odjednom u prvom doživljaju.....bogami, strepela sam. ....ogromna je to snaga posebno nahranjena strahom.....prevrće čamac ko od šale. Ipak, sve je dobro prošlo.....sada tresu blentu od peska hahahaha......Ovaj pesak ne očisti niko.......Meš išamponiran......pesak je svuda.......stalno izlazi iz njega.......znate kad će opet na pečanu plažu da ide taj nemački džukac sa najumilnijim pogledom na svetu........do sledeće prilike hahahahaah
U povratku je spavao u čamcu ......bebac hahaha

bhaqyt.jpg

Dunav je prekrasan..sa svojim skrivenim rukavcima..i obalom pescanom...ko ima camac..plovolo..taj ima Raj na dlanu..sve obale su njegove ;)
a kucili..je medenjak..sa tim okicama osvojice ceo svet ;)
k9tk7a.jpg

Eto, da me je neko pita kud sam poša, kad sam poša u ribolov, ne bi se ovako "osića"... Tvoji mili na Dunavu bili istoga dana kad i ja!
Nedeljom ćeš me često naći kraj rijeke. I taj dan klizija sam mojom traktorskom gumom do Grocke. Tačnije iša sam na pecanje na Adu blizu Grocke. Eeeee da si znala da je Jocko tamo, mogla si poslat klapu zajidno s njemcem do "Krivoga Stojka", da vidim Meša. A i ti si mogla poć... Lipo bi se zabavili i naučio bi ja Meša i malu da pecaju. Meš bi stavljao gliste i rovce na udicu a Cic bi pazila na plovak... Mi muški bi sidili u sjenci stare vrbe i pili ladne pive... Inače tog dana je ludovala grabljivica, na prirodni i veštački mamac naprosto su kidisali štuka, smuđ i som. Eh, da je bila lipa Cic i Meš navatali bi mi više ribe - ma namlatili bi se "kapitalaca". Mislim mlad san, pa opet bije me glas da posjedujem nekoga nadprosiječnoga iskustva kad je u pitanju ribolov, pa odma vidim da mala ima "sriću u rukama" i pravi bi ribar bila kad ti kažem... a tek Meš, ne pitaj! Ali nije se dalo... Žalim. :(
No, ako je za utjehu onda ću se pohvalit da sam porid sebe ima soma od 10 kg žive vage u meredovu - doduše nijesam merija ali onako ofrlje. :hahaha:
PS: Ada je dobila ime "Krivi Stojko" po nekome hromom alasu Stojku iz Grocke. Inače legenda "Krivi Stojko" živi još po alaskim kolibama i birtijama oko Grocke. Ja sam uvijek tu negdi u blizini. Pitaj samo za jocu frljoku ili "Ludog Jocu" svejedno svi zanju gdi san, gdi me možeš nać ako me budeš tražila. :rotf:

Back