- Poruka
- 45.924
Pošto je stara tema početa pre tačno deset godina i većina informacija je iz tog perioda napraviću putopis od ove godine sa svežim informacijama koji će neko vreme tj barem do sledeće sezone stojati samostalno da bi ljudi koji planiraju put na ovo prelepo grčko ostrvo imali svežijei uvid, a potom biti spojen sa starom temom,pa ako ja ne budem tada moderator ostavljam u amanet novom da to obavi ako je potrebno.
Kefalonija je ostrvo u jonskom moru,najveće u istom, koja je zaista odličan spoj planine,prirode, predivnih plaža,, grčkih crkava i manastira,starih tvrđava,restorana i taverni,sjajne hrane,velikog broja koza i mačaka

Na ostrvo možete avionom na aerodrom koji se nalazi blizu administrativnog i trgovačkog centra ostrva Argostolija, ili trajektima koji povezuju nekoliko mesta:
1) Nidri(Lefkada)-Fiskardo ovo je linija za sever ostrva
2) Astakos-Sami linija koja povezuje kontinentalni deo ispod Preveze u nivou ostrva Ithaka sa severoistokom istokom ostrva
3) Kilini-Poros linije povezuju jugoistok ostrva sa Peloponezom
4) Patras-Sami isto to samo sa severoistokom
U principu trajekt birate po vašim potrebama,mestu smeštaja, da li više volite da duže vozite ili da plovite i sl...Cene i trajanje vožnje trajektom se značajno razlikuju pa je iz Kilinija najkraća vožnja i jeftinija nego iz Astakosa, iz Patrasa najduža a sa Lefkade najnesigurnija u smislu otkazivanja i broja karata(mali brod koji ne plovi kad je iole nemirnije more). Ja sam se dvoumio između Astakosa i Kilinija, povratna karta troje ljudi i auto za trajekt iz Astakosa 149 eura, iz Kilinija je ponuda bila 138 ali uzmite u obzir taksu za most od 12 eura + gorivo za tu razdaljinu. 100+km i odlučeno je da bude Astakos a pomoglo je što je sestra mog druga bila u Grčkoj dok smo planirali pa je tamo rezervisala. Inače na mejlove i upite nisu odgovarali.
Do Astakosa ima 1000 km od Beograda ali se praktično kompletno vozi autoputevima do odvajanja za Astakos sa Jonia Odos-a(A5). Inače sa Egnatia Odos(A2) se na ovaj novi auto-put izdvaja kod Janjine.
Putarine na samom A5 su 3.55, 3,15 i čini mi se 3€ ne sećam se redosleda tako da može se reći da je skup. Video sam nekoliko pumpi i zaista veliki broj stajališta sa izgrađenim toaletim koji su stvarno uredni. Mana je što je gotovo na celoj deonici auto-puta putu ograničenje brzine 100

P.S. Oprez sa navigacijama prilikom izlaza za Astakos. Očigledno da nove deonice nisu u svakoj ubačene pa nas je Herewego odveo jako zaobilazno a Igo preko kozjih staza...bukvalno.
Poslednja izmena: