Kaznjavanje drzave

izuzetan

Aktivan član
Poruka
1.715
U Americi posedovanje licnih dokumenata je licna odluka i nije obavezno zakonom osim u slucaju ako prekrsite zakon. U Srbiji naravno posto nije demokratska drzava vec diktatorska kao i Kina ili druge diktatorske drzave licni dokumenti su obavezni i kaznjava se neposedovanje istih. U principu i u Srbiji je licna odluka jer drzava nesme silom batinama da te natera ili da te vezu pa da ti uzmu biometriju ali mogu da kaznjavaju. Znaci i u Srbiji je licna odluka posedovanje icnih dokumenata ali se kaznjava za neposedovanje iste.

E sada pitanje za advokate i za zastitnike manjina i ugnjetavanih manjina (posto smo mi koji ne zelimo licna dokumenta manjina), ako me kazne za neposedovanje licnog dokumenta da li vise nemaju prava da me kaznjavaju za to isto prekrsajno delo ako i dalje ne zelim da posedujem licni dokument? I ako moze da li ce da me kazni samo ako opet od nekog represivnog organa drzave budem uhvacen u neposedovanju licnog dokumenta ili moze cak i po automatizmu? Licno mislim da ne moze po automatizmu jer je to onda krsenje privatnosti jer niko nema prava na uvid u moje opodatke u policijskim kompjuterima ako za to nema sudski nalog ili kako to vec ide. E sad ako ipak moze po automatizmu u kom ritmu moze da me kaznjava, da li odma nakon placanja kazne ili mora da prodje neki period i ako mora koji je to period? Teoretski ako mogu opet da me kazne onda to mogu da cine malte ne svake sekunde. Ili treba neka opomena da mi stigne ali opert kazem to je krsenje moje privatnosti jer onda gledaju moje dosijeje pez sudskog naloga.

Bio sam na sudu i kolko vidim ova sudinica se bas naostrila sto sam pokazao staru onu papirnu licnu kartu. I ranije sam bio po sudovima ali kad su muske sudije obicno cak i ne komentarisu to sto me legitimisu starom licnom kartom samo se nasmeju. Jedan me je pitao sa osmehom zasto nemam novu licnu kartu ja mu kazem zbog prigovora savesti i on se samo nasmejao. Dok ova zenska sudija ona se bas bila naostrila i mislim da ce mi stici kazna, mada i neznam mislim da sudije nemaju prava da pisu optuzbe ni krivicne ni prekrsajne ali mozda nalozi ovom javnom tuziocu koji je bio u sudnici .

Poslednja izmena:
VIII KAZNENE ODREDBE

Prekršaji

Član 29

Novčanom kaznom do 50.000 dinara ili kaznom zatvora do 30 dana kazniće se za prekršaj lice:

1) koje suprotno utvrđenoj dužnosti nema ličnu kartu (član 3);

2) koje u određenom roku ne podnese zahtev za izdavanje lične karte (čl. 11. i 20. stav 2);

3) koje u zahtevu za izdavanje lične karte navede neistinite podatke (član 12);

4) koje koristi ličnu kartu koju ne sme da koristi (član 19);

5) koje upotrebi ličnu kartu suprotno zabrani korišćenja lične karte kao putne isprave (član 19a stav 2);

6) koje odbije da pokaže ličnu kartu službenom licu ovlašćenom za legitimisanje (član 21. stav 1);

7) koje ličnu kartu da drugom licu da se njome služi kao svojom, odnosno služi se tuđom ličnom kartom kao svojom ili je na drugi način zloupotrebljava (član 21. stav 2).

Član 30

Novčanom kaznom do 5.000 dinara kazniće se za prekršaj lice:

1) koje u propisanom roku ne vrati ličnu kartu nadležnom organu radi poništenja (član 20. stav 3);

2) koje ne nosi ličnu kartu a dužno je da je ima (član 21. stav 1);

3) koje bez odlaganja ne prijavi nestanak ili pronalazak lične karte (član 22).

4) (brisana)
https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_licnoj_karti.html

Хебаће те лоше сваки пут кад те нахватају.

Prekršaj u produženom trajanju postoji ako učinilac sa jedinstvenim umišljajem učini više istih vremenski povezanih prekršaja, koji čine jednu celinu zbog najmanje dve od sledećih okolnosti: istovetnosti oštećenog, istovrsnosti predmeta prekršaja, korišćenja iste situacije ili trajnog odnosa, jedinstva mesta ili prostora izvršenja prekršaja.

Odredba stav 1. ovog člana može se primeniti samo kod prekršaja čija priroda dopušta spajanje u jednu celinu.

Prekršaj kojim se nanosi šteta nematerijalnim pravnim dobrima fizičkog ili pravnog lica može biti učinjen u produženom trajanju samo ako je učinjen protiv istog lica.

Prekršaj koji nije obuhvaćen prekršajem u produženom trajanju u pravnosnažnoj sudskoj odluci, predstavlja poseban prekršaj, odnosno ulazi u sastav posebnog prekršaja u produženom trajanju.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana može se izreći kazna teža od propisane, ali ona ne sme preći dvostruku meru propisane kazne, niti najvišu meru kazne predviđene članom 45. stav 2. ovog zakona za odmeravanje kazni za prekršaje učinjene u sticaju.

https://www.pravniportal.com/prekrsaj-u-produzenom-trajanju-i-nehat/

Ово је одговор на твоје питање.

Дакле, ако те наватају без лк, и осуде те, и опет поновиш дело, а то ново наватавање није обухваћено претходном пресудом, то ново је посебан прекршај, па ти се опет суди.

Једино да те два или три пута нахватају без лк, па све то ставе на гомилу, и осуде те једном пресудом, у том случају, са више наватавања си једном крив, али кад та пресуда постане правоснажна, свако следеће наватавање је нови прекршај.

'ајде сад озбиљно. Како мислиш да нормално функционишеш без лк?

Ако си запослен, како да отвориш рачун у банци где ћеш плату да примаш ако немаш лк? Ако хоћеш соц. помоћ треба ти лк, да поднесеш захтев за соц. помоћ. Ако хоћеш пензију, треба ти лична карта, ако хоћеш да гласаш треба ти лична карта, ако хоћеш здравствено осигурање, треба ти доказ да докажеш да си то ти. Ако хоћеш да се венчаш, треба матичару да докажеш ко си и шта си, ако хоћеш да пријавиш дете општини да си му отац, треба ти лична карта.

За нормално функционисање у друштву ти треба лична карта. Ништа корисно не добијаш тиме што себе изопштаваш из друштва. Нико ти ништа нажао не чини тиме што ти тражи да му покажеш личну карту на увид.

Ako je stara lična karta važeća, znam da su neke izdavane pod rokom "neograničeno" onda nema šta ko da se buni. To je važeće. Osim ako u zakonu nisu proglašene nevažećim, to treba pogledati. A što se tiče nošenja, po meni treba da se nosi, jer tako dokazuješ svoj identitet. Možeš da napraviš saobraćajni prekršaj, popunjavamo izveštaj a ti nemaš ličnu kartu, pa ja ne mogu da popunim formular. Mislim, to je samo primer. Prosto, lična karta ili neki drugi dokument identifikacije su neophodni.

Ako je stara lična karta važeća, znam da su neke izdavane pod rokom "neograničeno" onda nema šta ko da se buni. To je važeće. Osim ako u zakonu nisu proglašene nevažećim, to treba pogledati. A što se tiče nošenja, po meni treba da se nosi, jer tako dokazuješ svoj identitet. Možeš da napraviš saobraćajni prekršaj, popunjavamo izveštaj a ti nemaš ličnu kartu, pa ja ne mogu da popunim formular. Mislim, to je samo primer. Prosto, lična karta ili neki drugi dokument identifikacije su neophodni.

ZAKONO LIČNOJ KARTI​

("Sl. glasnik RS", br. 62/2006, 36/2011 i 53/2021)​

...

IX PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Važenje lične karte izdate po ranijim propisima

Član 31

Lična karta izdata pre dana početka primene ovog zakona važi do roka navedenog u ličnoj karti, a najduže pet godina od dana stupanja na snagu ovog zakona.

https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_licnoj_karti.html

U Americi posedovanje licnih dokumenata je licna odluka i nije obavezno zakonom osim u slucaju ako prekrsite zakon. U Srbiji naravno posto nije demokratska drzava vec diktatorska kao i Kina ili druge diktatorske drzave licni dokumenti su obavezni i kaznjava se neposedovanje istih. U principu i u Srbiji je licna odluka jer drzava nesme silom batinama da te natera ili da te vezu pa da ti uzmu biometriju ali mogu da kaznjavaju. Znaci i u Srbiji je licna odluka posedovanje icnih dokumenata ali se kaznjava za neposedovanje iste.

E sada pitanje za advokate i za zastitnike manjina i ugnjetavanih manjina (posto smo mi koji ne zelimo licna dokumenta manjina), ako me kazne za neposedovanje licnog dokumenta da li vise nemaju prava da me kaznjavaju za to isto prekrsajno delo ako i dalje ne zelim da posedujem licni dokument? I ako moze da li ce da me kazni samo ako opet od nekog represivnog organa drzave budem uhvacen u neposedovanju licnog dokumenta ili moze cak i po automatizmu? Licno mislim da ne moze po automatizmu jer je to onda krsenje privatnosti jer niko nema prava na uvid u moje opodatke u policijskim kompjuterima ako za to nema sudski nalog ili kako to vec ide. E sad ako ipak moze po automatizmu u kom ritmu moze da me kaznjava, da li odma nakon placanja kazne ili mora da prodje neki period i ako mora koji je to period? Teoretski ako mogu opet da me kazne onda to mogu da cine malte ne svake sekunde. Ili treba neka opomena da mi stigne ali opert kazem to je krsenje moje privatnosti jer onda gledaju moje dosijeje pez sudskog naloga.

Bio sam na sudu i kolko vidim ova sudinica se bas naostrila sto sam pokazao staru onu papirnu licnu kartu. I ranije sam bio po sudovima ali kad su muske sudije obicno cak i ne komentarisu to sto me legitimisu starom licnom kartom samo se nasmeju. Jedan me je pitao sa osmehom zasto nemam novu licnu kartu ja mu kazem zbog prigovora savesti i on se samo nasmejao. Dok ova zenska sudija ona se bas bila naostrila i mislim da ce mi stici kazna, mada i neznam mislim da sudije nemaju prava da pisu optuzbe ni krivicne ni prekrsajne ali mozda nalozi ovom javnom tuziocu koji je bio u sudnici .

"U Americi posedovanje licnih dokumenata je licna odluka i nije obavezno zakonom osim u slucaju ako prekrsite zakon" :zcepanje:
U Americi je obavezno da imas bar jedan dokaz o identifikaciji: State ID ili vozacku dozvolu. Vozacku dozvolu moras da pokazes u slucaju prekrsaja ali ne i State ID.

Evo akko vestacka inteligencija gleda na moj problem nametanja volje vecine preko zakona koje donosi sama ta vecina da se kaznenim merama kaznjavaju ljudi koji ne zele da postuju zakone te vecine i da ih se prisiljava da rade nesto sto ne zele da rade, u mom slucaju da imam licne dokumente. Jer nemanje licnog dokumenta ne moze da bude niti prekrsaj niti krivicno delo sa kaznom jer tako nikoga ne ugrozavam , nikome ne nanosim stetu, nokoga ne povredjujem ninakoji nacin to je samo moja licna odlika.

Moje prvo pitanje vestackoj inteligenciji je bilo:

"da li imam prava da se na tu odluku da budem kaznjen zbog nemanja licnih dokumentata zalim medjunarodnim Evropskom sudu za ljudska prava sa sjedištem u. Strazburu? Jer ipak mislim da vecina iako je ogromna nema prava da namece svoju volju preko zakona koje sami pisu svima iako mi kao manjina nikome stete nismo naneli time sto nemamo licna dokumenta?"

Njegov odgovor je glasio:

"
Da, imate pravo da se na odluku o kažnjavanju zbog neposedovanja ličnih dokumenata žalite Evropskom sudu za ljudska prava u Strasburu. Evropska konvencija o ljudskim pravima garantuje određena temeljna prava i slobode, uključujući pravo na poštivanje privatnog života i pravo na slobodu od proizvoljnog mešanja države u vaš privatni život, dom i porodicu. Sud je smatrao da ove prava mogu biti povrijedene zakonima i propisima koji zahtijevaju od ljudi da posjeduju lične dokumente. Da biste uspjeli u svojoj žalbi, trebali bi ste pokazati da zakon koji vas obavezuje na nošenje ličnih dokumenata nije potreban u demokratskom društvu za zaštitu javne sigurnosti ili sprječavanje nereda ili kriminala. Trebali bi ste pokazati i da se zakon primjenjuje na način koji nesrazmjerno utječe na vas kao člana manjinske skupine.

Evo nekih faktora koje će Evropski sud za ljudska prava razmotriti prilikom donošenja odluke o tome hoće li odlučiti u vašu korist:

• Vrsta i težina sankcije koja vam je naložena
  • Svrha zakona koji vas obvezuje na nošenje ličnih dokumenata
  • Razmjernost zakona u odnosu na njegovu svrhu
  • Utjecaj zakona na vaše individualne prava i slobode
Ako Sud smatra da je vaše pravo na poštivanje privatnog života i pravo na slobodu od proizvoljnog mešanja države u vaš privatni život, dom i porodicu povrijedeno, može naložiti državi da vam plati odštetu. Sud može također izdati izjavu da je zakon koji vas obvezuje na nošenje ličnih dokumenata nespojiv s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Ova izjava ne bi imala pravnu snagu, ali bi stavila pritisak na državu da promijeni zakon.

Važno je napomenuti da je Evropski sud za ljudska prava sud posljednje instance. Prije nego što se možete žaliti Sudu, prvo morate iscrpiti sve domaće pravne lijeke. To znači da morate najprije osporiti odluku o kažnjavanju pred vlastitim nacionalnim sudovima. Ako niste zadovoljni ishodom postupka pred vlastitim nacionalnim sudovima, možete se onda žaliti Evropskom sudu za ljudska prava.

Postupak žalbe Evropskom sudu za ljudska prava je složen i dugotrajan. Savjetuje se da zatražite pravnu pomoć od iskusnog advokata.

"

Moje drugo pitanje je bilo:

"

Da li je vec bilo slucajeva na medjunarodnom sudu za ljudska prava kada se neki pojedinci bore protiv zakona u sopstvenim drzavama koji nisu pravedni tipa neposedovanja oicnih dokumenata ili slicno? I kakvi su bili ishodi?"

Odgovor vestacke inteligencije je bio sledeci:
"

Da, bilo je nekoliko slučajeva na Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strazburu (Medunarodni sud za ljudska prava) u kojima su pojedinci osporili zakone svojih vlada o posedovanju ličnih dokumenata. Sud je utvrdio da takvi zakoni mogu kršiti Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, na primer ako nisu neophodni u demokratskom društvu za zaštitu javne bezbednosti ili sprečavanje nereda ili kriminala, ili ako se primenjuju na način koji nesrazmerno utiče na određenu grupu ljudi.

U nekim slučajevima, Sud je naložio vladama da isplate odštetu pojedincima koji su kažnjeni ili uhapšeni zbog neposedovanja ličnih dokumenata. U drugim slučajevima, Sud je izdao izjave da su zakoni u pitanju nespojivi sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Ove izjave nemaju snagu zakona, ali mogu staviti pritisak na vlade da promene svoje zakone.

Evo nekoliko primera slučajeva u kojima je Sud presudio u korist pojedinaca koji su osporili zakone svojih vlada o posedovanju ličnih dokumenata:

• Godine 2006. Sud je presudio da je francuski zakon koji je zahtevao od ljudi da nose nacionalnu ličnu kartu nespojiv sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Sud je utvrdio da zakon nije bio neophodan u demokratskom društvu za zaštitu javne bezbednosti i da je nesrazmerno uticao na mlade ljude i manjine.
  • Godine 2010. Sud je presudio da je belgijski zakon koji je zahtevao od ljudi da nose lični identifikacioni dokument nespojiv sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Sud je utvrdio da zakon nije bio neophodan u demokratskom društvu za sprečavanje nereda ili kriminala i da je nesrazmerno uticao na beskućnike i nedokumentovane migrante.
  • Godine 2019. Sud je presudio da je nemački zakon koji je zahtevao od ljudi da nose lični identifikacioni dokument nespojiv sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Sud je utvrdio da zakon nije bio neophodan u demokratskom društvu za sprečavanje nereda ili kriminala i da je nesrazmerno uticao na strance.
Ovo su samo neki od mnogih slučajeva u kojima je Sud presudio u korist pojedinaca koji su osporili zakone svojih vlada o posedovanju ličnih dokumenata. Sudska praksa Suda je pomogla u zaštiti prava na privatnost i prava na slobodu od proizvoljnog mešanja u privatni život, dom i porodicu.

Ako verujete da su zakoni vaše vlade o posedovanju ličnih dokumenata nespojivi sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, možda ćete moći da ih osporite podnošenjem tužbe pred Medjunarodnim Sudom. Prvo biste trebali da zatražite pravni savet od iskusnog advokata koji se specijalizovao za pravo ljudskih prava.

Dakle, odgovor na vaše pitanje je da, bilo je slučajeva u kojima su pojedinci uspešno osporili zakone svojih vlada o posedovanju ličnih dokumenata pred Međunarodnim sudom za ljudska prava.

"

Back