Kavijar

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
381.540
mini-vol-au-vent-2732388_1920.jpg

Kavijar i uživanje u ribljim jajima se smatra vrhunskim zadovoljstvom širom sveta

Ribari na Kaspijskom moru i reci Volgi znali su za istančani ukus i visoke nutritivne vrednosti kavijara, ali nisu uspevali da ga prodaju zbog nedostatka rashladnih sistema. U delovima Amerike jesetre od koje se dobija kavijar je bilo u izobilju, da se čak kavijar besplatno služio u barovima kao slana užina koja je pojačavala žeđ, a samim tim i posao.

Riba jesetra, poznata i kao “živi fosil” tradicionalni je izvor kavijara. Tri vrste jesetre – beluga, osetra i sevruga proizvode najveći deo svetskog kavijara. Ove ribe žive u Kaspijskom moru, ali ih je, zbog višedecenijske eksploatacije njihove ikre, sve manje. Zbog toga, u poslednje vreme sve češće se za proizvodnju kavijara koristi ikra drugih vrsta riba.

Kvalitet kavijara određuje se u odnosu na veličinu i čvrstoću njegovih kuglica ( kavijar sa većim i čvršćim kuglicama je ređi i skuplji), kao i na osnovu ukusa. Po pravilu, kavijar blažeg ukusa se smatra kvalitetnijim. Ključni faktori koji utiču na ukus su vrsta ribe od koje je kavijar, način uzgoja ribe, kao i sam proces proizvodnje kavijara. Za svaku vrstu jesetre po kvalitetu postoje dve kategorije kavijara – kavijar prve i druge vrste. Kavijar nižeg kvaliteta je ispod ove dve klase i može se proizvoditi i od oštećene ikre.

Sadržaj soli je jedan od kriterijuma za prepoznavanje kvaliteta ukusa kavijara. Termin „Malosol” je ruski naziv za „malo soli”, što znači da kavijar sadrži manje od šest odsto soli. Postoji kavijar koji sadrži između deset i dvanaest odsto soli, koji može duže da stoji od Malosola.

Kavijari se, u zavisnosti od vrste jesetre, razlikuju i prema bojama, ali boja nema uticaja na sam ukus ovog specijaliteta.

Najređi i najskuplji kavijar, poznat i kao kraljevski kavijar je zlatni kavijar. Smatra se da dolazi od ikre koju proizvode albino jesetre. Ovakva, svetlija ikra, može da se pronađe kod jedne od hiljadu jesetri.

Za savršeno uživanje u ukusu kavijar treba servirati hladan, ali ne leden. To znači da bi trebalo da se izvadi iz frižidera oko 20 minuta pre serviranja. Kavijar može biti poslužen direktno iz limene kutije, ili se može poslužiti u ohlađenim posudama od stakla ili porcelana – ovde posebno treba obratiti pažnju da se prilikom presipanja jaja ne zgnječe. Za ukus je veoma važan i izbor escajga: ne treba koristiti nerđajući čelik ili srebro jer oksidiraju i negativno utiču na ukus. Najčešće se koriste kašike od bisera ili porcelana.

Na Zapadu uz kavijar se uglavnom pije šampanjac, dok se u istočnim zemljama služi kvalitetna votka. Kavijar se služi uz hranu blagog ukusa, kao što su beli hleb, omlet, krompir u svim mogućim varijantama. Jaja (pileća ili od prepelice) smatraju se dobrim dodatkom kavijaru. U Rusiji se kavijar služi na blinama, palačinkama napravljenim od heljdinog brašna.

caviar-blini-1.jpg

bio je kod nas kavijar dok nisu napravili đerdap mislim, u tim krajevima, dolazile su morune
tako nekako proverite

volim, retko ga imam, pa maže se na prepečen tost sa puterom mislim obično... ali ima u većim samoposlugama da se kupi

bio je kod nas kavijar dok nisu napravili đerdap mislim, u tim krajevima, dolazile su morune
tako nekako proverite

volim, retko ga imam, pa maže se na prepečen tost sa puterom mislim obično... ali ima u većim samoposlugama da se kupi
u pravu si, pronasla sam podatak :

Malo je poznata informacija da je Srbija u drugoj polovini 20. veka bila čuvena u svetu po proizvodnji kladovskog kavijara, koji je po kvalitetu bio u rangu sa najcenjenijim kavijarima, ruskim i iranskim. Do proizvodnje kladovskog kavijara je došlo tako što su se ruski imigranti u 19. veku tokom Oktobarske revolucije doselili u Kladovo i sa sobom doneli tehnologiju prerade ikre.

probao sam i ja umalo nisam povratio. odvratno. izmedju ostalog nisam ljubitelj ribe i ostalih morsko/recnih stvorenja ali ovo je bilo vrhunac. najjace, ne znam sta cu sa teglicom nego probam da dam komsijskoj macki. onjusila i pobegla

Nisam nikad,...po onome što sam čula verovatno i neću!Riblja jajašca ,msm...fujjj!
Nisam nikad probala ni suši.Ne mogu zamisliti sirovu ribu u ustima, sa čime god.Inače, riblje specijalitete obožavam !
Osim riblje čorbe. 😁

Poslednja izmena:
Svašta sam do sada probao, ali prvi susret sa kavijarom nije bio baš najsretniji. Oči zasuzile, želudac se okrenuo, a kavijar niti progutati niti povratiti.
Prošlo je par godina do ponovnog susreta kada sam ga ponovo probao na kanapeima koji su bili posoljeni sa par zrncadi kavijara...i tad sam se oduševio ukusom.

možda ste jeli neki da se pokvario ili nije dovoljno dobar :think: meni se sviđalo kad sam jela, ali to se obično mezi, ne verujem da se neko najede od toga :D

jednom sam jela namaz od šaranove ikre, bio je beo, i zanimljivog ukusa, ali verovatno su dobro napravili

Back