KATALONIJA: Separatisti protestuju za nezavisnost

cave man

Buduća legenda
Banovan
Poruka
29.314
Више стотина хиљада Католанаца формирало људски ланац дуг 400 километара од севера до југа те шпанске покрајине, чиме су симболично затражили независност за ту шпанску област. Манифестација организована поводом националног дана Каталоније.
Учесници акције били су огрнути заставом Каталоније, црвене и жуте боје, са једном белом звездицом, и обучени у жуте мајице на којима пише "Каталонски пут ка независности".
http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82/1393862/%D0%9A%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%98%D0%B0,+%D1%99%D1%83%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%BC+%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B5%D0%BC+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82.html
Zasto se sada ne oglasavaju Nemacka i ostali da podrze separatizam?

Онај ко то није знао и раније нек се убије

Па, да, али једно време су били нечујни.

Сад се опет дигли.

Само им је застава погрешна.

Ако желе да успеју, мораће да дигну црног орла на црвеној подлози :mrgreen:

Па, да, али једно време су били нечујни.

Сад се опет дигли.

Само им је застава погрешна.

Ако желе да успеју, мораће да дигну црног орла на црвеној подлози :mrgreen:

Није Америма Каталонија занимљива, не превози се дрога у Европу преко њене територије, неће Каталонци да им препусте своју економију да раде с њом шта хоће, нису чак ни близу Русији...

Cepati drzave i traziti nezavisnost u 2013oj je znak kretenizma i moronizma.

Spanija je ekonomski u dosta teskoj situaciji, za zapadne uslove naravno, a Katalonija je u znatno boljoj.

Zato Katalonci imaju taj "di su nasi noovci?" sindrom patetisanja oko toga da im neko spansko Vranje uzima novce. Sto mozda i nije potpuno netacno.

A takodje imaju kao tu svoju posebnu nacionalnost, zapravo pleme. I sad, kad se ekonomija spoji sa plemenskim frustracijama dobijamo zelju Katalonije da se otcepi.

Mislim da ce ona i da izglasa nezavisnost na tom referendumu, i da ce da je i dobije. To ce da otvori pandorinu kutiju strave za Spaniju, jer nezavisnost hoce i Baski i Leonci i Asturijanci i silna neka plemena jos.

Ukratko, juznjacki mediteranski mentalitet je mentalitet idiota. To smo savrseno videli na primeru Jugoslavije, Grcke, Spanije i Italije, jer u navedenim zemljaam dominiraju idioti i usijane glavcine, osim u severnoj Italiji.

P.S. Skotska se nece otcepiti.

Spanija je ekonomski u dosta teskoj situaciji, za zapadne uslove naravno, a Katalonija je u znatno boljoj.

Zato Katalonci imaju taj "di su nasi noovci?" sindrom patetisanja oko toga da im neko spansko Vranje uzima novce. Sto mozda i nije potpuno netacno.

A takodje imaju kao tu svoju posebnu nacionalnost, zapravo pleme. I sad, kad se ekonomija spoji sa plemenskim frustracijama dobijamo zelju Katalonije da se otcepi.

Mislim da ce ona i da izglasa nezavisnost na tom referendumu, i da ce da je i dobije. To ce da otvori pandorinu kutiju strave za Spaniju, jer nezavisnost hoce i Baski i Leonci i Asturijanci i silna neka plemena jos.

Ukratko, juznjacki mediteranski mentalitet je mentalitet idiota. To smo savrseno videli na primeru Jugoslavije, Grcke, Spanije i Italije, jer u navedenim zemljaam dominiraju idioti i usijane glavcine, osim u severnoj Italiji.

:worth:

Ко још жели да живи у истој држави с оним штрокчама шпанцима?

Каталонија има да буде државетина (у оквиру ЕУ) кад се одвоји од паразита.

Mislim da je licemerno da bilo ko iz Srbije proziva bilo koga da je strokav.

Izvor: Udjite u gradski prevoz

Mislim da je licemerno da bilo ko iz Srbije proziva bilo koga da je strokav.

Izvor: Udjite u gradski prevoz

Venecuela je zemlja Indijanaca u farmerkama (U sumamam ih jos ima golih sa onim perom u kosi)...

Ali, jedno je sigurno: u gradskom autobusu nikada, ali bas nikada, necete naci nekoga ko bazdi...

Kada se neko oseca - to je njima mnogo gore nego nama kada neko ide i prdi ulicom.

Mogu biti siromasni, mogu nemati da kupe da jedu, ali za sapun, dezodorans i vodu ce uvek imati.

U tome se dosta razlikuju od nas.

Ja se kupam svaki dan, ali kada sam dosao u ovu zemlju shvatio sam da to nije dovoljno.

Sada i lepo mirisem, a nisam *****. :kez:

То што смо ми штрокче, не мења чињеницу да су то и Шпанци.

Mnogo manje nego mi, bas bas manje.

- - - - - - - - - -

Venecuela je zemlja Indijanaca u farmerkama (U sumamam ih jos ima golih sa onim perom u kosi)...

Ali, jedno je sigurno: u gradskom autobusu nikada, ali bas nikada, necete naci nekoga ko bazdi...

Kada se neko oseca - to je njima mnogo gore nego nama kada neko ide i prdi ulicom.

Mogu biti siromasni, mogu nemati da kupe da jedu, ali za sapun, dezodorans i vodu ce uvek imati.

U tome se dosta razlikuju od nas.

Ja se kupam svaki dan, ali kada sam dosao u ovu zemlju shvatio sam da to nije dovoljno.

Sada i lepo mirisem, a nisam *****. :kez:

:ok:

Kod nas kad udjes u autobus stavi gas masku.

Stravicno.

Treba nama neko ko ce da nas uvede u 21. vek, ovo vise ne moze ovako.

Katalonski separatizam ima korijen u Španskom građanskom rati i ima ideološku pozadinu... Katalonci su narod veoma sličan Kastiljancima... mnogo veća razlika je između njih i Galisijanaca, o Baskima da ne pričam... mene interesuje šta će biti sa Valensijom... Valensijanci su etnički Katalonci, odnosno katalonskog su porijekla, ali kod njih nema separatizma (u većoj mjeri)...

Kakve veze ima 2013. godina sa separatizmom, odnosno željom naroda da dobije nezavisnost?! :think: Ta nije 2013. kraj povijesti, niti je naša suvremenost vrijeme kada prestaje s promjenama. Narodi i nacije se udružuju i razdružuju, zavisno od trenutačnih interesa. Međutim, u ovom konkretnom slučaju ne vjerujem da će Katalonci izvojevati samostalnost, osobito, promijeni li se s vremenom ekonomska situacija nabolje.

Back