Kastrato

Sensei

Master
Moderator
Poruka
93.262
Pre nekog vremena sam slučajno naleteo na film Farineli, kraljica glasa i iako nisam bio naročiti ljubitelj opere, ovaj me je film fascinirao i naterao da preispitam mišljenje.

Radi se o specifičnom muškom glasu za koji vikipedija kaže:

"Kastrato (italijanski, množina: kastrati) je vrsta klasičnog muškog pevačkog glasa ekvivalentnog sopranu, mecosopranu ili kontraltu. Glas je proizveden kastracijom pevača pre puberteta, ili se javlja kod nekog ko zbog endokrinološkog stanja nikada ne dostiže seksualnu zrelost."

Film prikazuje život i delo Karla Brošija, poznatog kao Farineli.

Rođen u Andriji 1705. u porodici muzičara i zvaničnika kralja Napulja, Karlo Broši poznat kao Farineli, izgubio je oca kada je imao samo dvanaest godina.. Možda je u to vreme već bio kastriran. Inače odgovornost za intervenciju snosi njegov brat Rikardo koji je postao glava porodice i bio je 10 godina stariji. Broschi je uzimao časove muzike od maestra Nicola Porpora. Porodica Farina ponudila mu je ogromnu finansijsku pomoć da studira muziku, otuda i nadimak Farineli. Karlo Broši postaje poznat po svojoj veoma prijatnoj boji glasa, zavidnom dugom održavanju glasa, a po svojim "glasnim masama", to jest onim zvucima koji iz pianisima rastu u intenzitetu sve dok ne postanu veoma jaki a onda se ponovo smanje.

Scena je preuzeta iz filma "Farineli, kraljica glasa" koji je nagrađen najboljim stranim filmom na Dodeli Zlatnih globusa i dobio nominaciju za Oskara.

Da li ste imali prilike da slušate kastrato i kakvi su vaši utisci?

Nema više kastriranja dečaka u muzičke svrhe pa valjda danas i nema mnogo kastrata...

Sećam se da sam davno slušao jedino ovog (kastriran je u mladosti jer je tad verovano da se tako mogla izlečiti kila) i nisam bio nešto impresioniran

Nema više kastriranja dečaka u muzičke svrhe pa valjda danas i nema mnogo kastrata...

Sećam se da sam davno slušao jedino ovog (kastriran je u mladosti jer je tad verovano da se tako mogla izlečiti kila) i nisam bio nešto impresioniran

I on je jako poznat. Ni meni nije dotaklo kao Farineli. Verovatno zato što je išla i priča uz pevanje (film) što daje potpuno drugu dimenziju za razumevanje kastrata a i Farinelija.

"Lascia ch'io pianga", originalno "Lascia la spina, cogli la rosa" (Ostavi trn, uzmi ružu), je soprano arija na italijanskom jeziku kompozitora George Frideric Handela.

Farinelijev pevački glas u filmu su obezbedili poljski sopran Ewa Malas-Godlewska i kontratenor Derek Li Ragin, koji su snimljeni odvojeno, a potom digitalno objedinjeni kako bi se ponovo stvorio zvuk kastrata.

a ovо je vrlo uspešno napravljen remix

Пусти ме да заплачем
моја окрутна судбинo,
и пусти ме да уздишем
за слободом...

Fantasticno! :zag:mislim na izbor.Inace mi je bolno to su osobe osudjene na patnju najcesce sakacene u ime tradicije.Isto je i sa devojcicama,nazalost i dan danas.Obredom kazu da telo devojcice pripada njima,aa tada tim uklanjanjem dela njenog organa,one prezivljavaju pravu torturu

Poslednja izmena:
Gledala sam film koji je odlican ali me je ujedno i potresao jer se uzasavam kastrato pevanjem,
smatram to neprirodnim jer nastaje kastriranjem jos u pubertetu zarad zabavljanja drugih ljudi.
jeste deprimirajuće ali možeš da gledaš na to i kao podršku i poštovanje upravo tima koji su kastrirani, da ne bude da je njihova žrtva bila uzaludna.
Voleo bih da čujem još digitalno rekreiranih/simuliranih kastrato glasova, kao što su izveli i za taj film. To je slično kao što nam rekreiraju dinosauruse ili porušene stare gradjevine.

Kristalan glas po cenu muškosti​

Uškopljenik, eunuh, kastrat - reči su za kastriranog pjevača dečačkoga glasa. Stoljećima su kastrati morali trpeti psovke i predrasude. U telima odraslih osoba "krio" se glas dečaka savršen za operu.

To nije i ne moze biti isto i jako sam ljuta radi toga...:ljuta:
nije isto, ali da, ne bi bas bilo lepo u najblazem smislu receno, kastrirati decake zbog nasih usiju i naseg uzivanja.
a zenski glasovi su negde blizu tom registru u kom su pevali kastrati.
doduse, postoje i kontratenori koji jako lepo pevaju uloge pisane za kastrate
evo npr ovaj covek mi je omiljeni:

Back