Kastracije macka

Mijoje

Početnik
Poruka
9
Pozdrav..Imamo macka starog skoro dve godine..Zivimo u stanu na zadnjem spratu,i mesecima smo ucili macka da izlazi napolje i da se vrati u stan..Cak se dere na interfon da mu neko otvori..Medjutim..Od ove godine dolazi cesce izubijan,sav u ranama,stalno ide na saniranje povreda..Mesec dana je nosio kragnu zbog rane na sapi..I sad on izlazi napolje,ali postaje lud..Cudno mjauce,zapisava,znaci ne mogu da nacistim stan,samo Bog zna koliko para dajem za sredstva za ciscenje..A on gospodin nece vise da se igra,nece da se mazi,nece da spava sa nama kao nekad,nece da ucestvuje u bilo cemu sto se radi po stanu,to je pre stalno radio,naucio je da igra fudbal sa suprugom..Sad nista,samo da ide i da se tuce..Sad je kap prelila casu,i mi smo se odlucili na kastriranje jer njegovo ponasanje pocinje da utice na nas zivot,bas je postao linjara..A presladak je macak,ima roze njusku,sav je mekan,cist,kupa se,sav je onako mazan i gnjavljiv..Hocu da bude opet moj stari Misa koji se mazi,igra..Da li neko ima iskustva sa ovakvim ponasanjem macka,pre kastracije,i posle..Znacilo bi mi svako iskustvo.Da li postaju mirniji..Hvala vam unapred..

sterilizacija-1.jpg

Poslednja izmena od moderatora:
Sve to je normalno ponašanje za odraslog mačora koji je u sezoni paranja.Hoće tako da lunjaju,jure za ženkicama,obračunavaju se s drugim mačorima i onda kad dođu kući oni su umorni i nezainteresovani,odspavaju,malo jedu i odmah trče na vrata i traže da ih pustiš nazad u avanture.To traje najkasnije do kraja aprila obično.
A to što zapišava je markiranje teritorije(isto kao i psi što rade).
I jedno i drugo će prestati posle kastracije.Isto posle toga postaju mnogo tolerantniji na druge mužjake na svojoj teritoriji.
Inače nekastrirani mačori imaju i dobar rizik da zakače i FIV(mačiju sidu),tako da i za to kastracija smanjuje šanse da je dobiju.

Što se tiče izlaska napolje,zavisi u kakvom kraju živiš,može da bude opasno po njega...da nastrada ako izađe na ulicu(da ga neko zgazi autom),ili da nađe otrov što postavljaju za pse lutalice,ili da ga neko namerno ubije...ili da zakaci panleukopeniju(mačiji štenećak) ako nije vakcinisan protiv nje...

Hvala na odgovoru..Mi kad smo ga usvojili zena od koje smo ga uzeli rekla.je da je primio sve vakcine,sve sto treba..Medjutim pre nekoliko meseci kad smo isli na odmor hteli smo i njega da vodimo,i ja sam zvala tu zenu da se nadjemo da mi da te potvrde sta je sve primio jer nam je trebalo za pasos..I ona se napravila luda i.rekla kako nista nije primio..E.sad mi se ove godine selimo iz Srbije i ne znam kako ce on podneti promenu okoline,da li ce lakse da podnese ako ga kastriramo..Jer bas da ga puštamo toliko cesto ne mozemo jer se nekad ne vrati,uglavnom tad dobije.batine od.drugog macka i plasi se da dodje kuci..Dali smo sve od sebe da izbegnemo kastriranje ali on nam ne izlazi u susret nikako..Ne spavamo nikako kad ga nema u toku noci ko dva debila idemo po kraju i dernjamo se i zovemo ga..Bojim se samo nekih nuspojava posle zahvata..To.me brine..

Kada je nosio kragnu.zbog.gadnog ujeda na sapi,trebao je da nosi.nekih desetak dana,samo da se rana sasusi..Kad smo skinuli kragnu,nije prosao ni dan,u toku.noci je.sam sebi izgrizao ranu zbog frustracije jer ne moze napolje,a napolju vrvi od macaka..To je.bilo sredinom februara..I.jos 20 dana je morao da je nosi..A da ne pricam sta nama radi u toku noci kad spavamo..Jedno jutro sam se probudila sa cudnim mirisom..I onda sam skontala da se manijak popisao na mene,pa sam morala da pobacam svu posteljinu i jastuke,i da puknem pare za paroscistac da bih dobro ocistila krevet..5 dana se krevet susio..

Hvala na odgovoru..Mi kad smo ga usvojili zena od koje smo ga uzeli rekla.je da je primio sve vakcine,sve sto treba..Medjutim pre nekoliko meseci kad smo isli na odmor hteli smo i njega da vodimo,i ja sam zvala tu zenu da se nadjemo da mi da te potvrde sta je sve primio jer nam je trebalo za pasos..I ona se napravila luda i.rekla kako nista nije primio..E.sad mi se ove godine selimo iz Srbije i ne znam kako ce on podneti promenu okoline,da li ce lakse da podnese ako ga kastriramo..Jer bas da ga puštamo toliko cesto ne mozemo jer se nekad ne vrati,uglavnom tad dobije.batine od.drugog macka i plasi se da dodje kuci..Dali smo sve od sebe da izbegnemo kastriranje ali on nam ne izlazi u susret nikako..Ne spavamo nikako kad ga nema u toku noci ko dva debila idemo po kraju i dernjamo se i zovemo ga..Bojim se samo nekih nuspojava posle zahvata..To.me brine..
Pa najgore što posle kastracije može da se desi je da se to infekcija ako se ne vodi računa,drugo ništa ne može da mu fali.
Inače ako nije vakcinisan onda treba da vidite sa veterinarom da ga što pre vakcinišete bar na panleukopeniju jer je to strašno opasno i po odrasle mačke ne samo po mačiće

Samo ćete mu pomoći kastracijom, odmoći mu ne možete.
Main Coon (barem po priloženoj slici) ne znam šta bi tražio napolju, to je ipak polu divlja mačka, dobro je i da se vraća kući.
Ko zna s kim se on bije, tj Coon definitivno može da bije manje pse. Mačke (domaće) su male bebe za njih, i po snazi i veličini.

Back