Kastracija i sterilizacija životinja

Moji jesu.Sad , kujica koju sam uzela iz azila je već bila tamo sterilisana .
Kujica koja je bila skitnica ,kod mene je stigla u već "blagoslovenom" stanju ..I bilo je pet malih kuca..
Tri sam udomila , dve ostavila..I sterilisala.
Mislim da je tako najbolje.

Kujica koja je bila skitnica ,kod mene je stigla u već "blagoslovenom" stanju ..I bilo je pet malih kuca..
Da,rekao je veterinar da je ona već imala kučiće..
Ko zna šta je bilo sa njima.

Ja obično ne sterilišem moje, slična situacija kao i tvoja, udomila sam ženku iz azila koja je već bila sterilisana.
Ja se dvoumim da li da sterilišem ostale, a plašim se da ih ne sterilišem jer evo sad će mi ženka 10 meseci i već polako odrasta, a imam 3 mužjaka u dvorištu koji nisu kastrirani i tačno ne znam šta da radim, a znaš kakvi su kad bi im se ukazala prilika.

Ja obično ne sterilišem moje, slična situacija kao i tvoja, udomila sam ženku iz azila koja je već bila sterilisana.
Ja se dvoumim da li da sterilišem ostale, a plašim se da ih ne sterilišem jer evo sad će mi ženka 10 meseci i već polako odrasta, a imam 3 mužjaka u dvorištu koji nisu kastrirani i tačno ne znam šta da radim, a znaš kakvi su kad bi im se ukazala prilika.
Znam, to i jeste jedan od razloga zašto sam se odlučila za to , imam i ja jednog mužjaka,on je kod mene od malih nogu .
Kastriran je.
Zvuči surovo i verovatno i jeste , ali kada pomislim na prinovice i tu svađu i konflikte..
Pre tih zahvata su bili stalno u nekim zategnutim odnosima ..
Koliko puta sam intervenisala i razdvajala ih , imam i "uspomene"od zuba -
Kako su me zakačili..Sada su mirniji , međusobno se bolje slažu..Mnooogo bolje.

Što se mene tiče, ekstremno sebičan čin! Protivprirodno sakaćenje životinje, koju tvrdite da volite, samo da bi "vlasniku" život bio jednostavniji :(
Grešiš..Nije to samo vlasniku .

Što se mene tiče, ekstremno sebičan čin! Protivprirodno sakaćenje životinje, koju tvrdite da volite, samo da bi "vlasniku" život bio jednostavniji :(
Ne radimo to zbog sebe. Ne znaš kroz kakve muke neke rase pasa prolaze kroz porođaj, dešava se i da uginu. Sprečavaš prekomerno razmnožavanje životinja i samim tim biće ih manje na ulicama.

Znam, to i jeste jedan od razloga zašto sam se odlučila za to , imam i ja jednog mužjaka,on je kod mene od malih nogu .
Kastriran je.
Zvuči surovo i verovatno i jeste , ali kada pomislim na prinovice i tu svađu i konflikte..
Pre tih zahvata su bili stalno u nekim zategnutim odnosima ..
Koliko puta sam intervenisala i razdvajala ih , imam i "uspomene"od zuba -
Kako su me zakačili..Sada su mirniji , međusobno se bolje slažu..Mnooogo bolje.
Tačno.
I ja mislim kada se sterilišu/kastriraju nagoni, agresija, posesivnost se smanjuje i nemaju potrebu da se bore oko toga.
Za sada još uvek nema konflikta kod nas, s obzirom da su dva mužjaka veoma mlada, jedan 6 meseci drugi godinu dana njih ću verovatno kastrirati.
A treći već ima 5 godina, on ima svoju ženku i decu boli ga uvo :cool:

Ja zaista ne sumnjam da imate izgovore za to što radite. Pitao/la si za stav i ja sam izneo svoj.

Sutra će nekome da padne na pamet da je za životinju vrlo dobro i korisno da joj se povade svi zubi, da se ne bi međusobno ugrožavali itd itd.

A možeš i jednostavno da vodiš računa o obavezi koju si preuzeo/la.

Ja zaista ne sumnjam da imate izgovore za to što radite. Pitao/la si za stav i ja sam izneo svoj.

Sutra će nekome da padne na pamet da je za životinju vrlo dobro i korisno da joj se povade svi zubi, da se ne bi međusobno ugrožavali itd itd.

Pitala jesam, imaš pravo na stav.
Ali isto tako imamo mi i svoj.
Mnogo ne humanije stvari ljudi rade životinjama, što ide na štetu, pa se niko ne žali.

... pa onda to opravdava "manje" nehumane stvari, je l'?
Ne.
Ali sterilizacija nije mučenje životinje, možda jeste surovo oduzimaš joj pravo na potomstvo, ali šta to potomstvo sve uzrokuje..Patnju tokom okota, agresiju, krvarenje, haotično je to kod ženki, moja se 3 puta porađala. Ceo dan se mučila kod veterinara.
Što manje pasa i mačaka se bude rađalo, možemo što više njih da udomimo i pružimo im topao dom.
Naravno, ne treba sve sterilizovati.

Pa i to je deo obaveze.Misliti na njihovu budućnost i bolji život.
Pazi , nisam ja azil.
Imati muške i ženske pse znači jednom godišnje(ili čak i dvaput) imati prinove..
I šta ću ja sa tolikim brojem pasa?Pet mi je dovoljno ..
A da ih držim na lancu ili u boxovima, ne pada mi na pamet..
Niti mogu 24 sata na dan da gledam šta rade i kako se ponašaju.

I kao što je pomenuto , bolje se slažu , nema tuče , klanja i agresivnog ponašanja.
Znam ja šta je obaveza i mislim da savršeno dobro vodim računa o njima..

Pa i to je deo obaveze.Misliti na njihovu budućnost i bolji život.
Pazi , nisam ja azil.
Imati muške i ženske pse znači jednom (ili čak i dvaput) imati prinove..
I šta ću ja sa tolikim brojem pasa?Pet mi je dovoljno ..
A da ih držim na lancu ili u boxovima, ne pada mi na pamet..
Niti mogu 24 sata na dan da gledam šta rade i kako se ponašaju.

I kao što je pomenuto , bolje se slažu , nema tuče , klanja i agresivnog ponašanja.
Znam ja šta je obaveza i mislim da savršeno dobro vodim računa o njima..
E baš to.

Sad zamisli mene. Imala bih mešance kane korsa i haskija, veliki psi znači mnogo štenaca. Morala bih brinuti o 10 odraslih, i još par njihovih potomaka, pa u krug sve.

Back