Karnizam - psihologija jedenja mesa

Anenaon

Primećen član
Poruka
555
"Zašto volimo pse, jedemo svinje i nosimo krave?" :think:
Izuzetno izlaganje dr. Melani Džoj, koja govori o psihološkim mehanizmima iza ideologije koju je nazvala karnizam. Karnizam je, uprošćeno, psihologija jedenja mesa.

Predavanje traje sat vremena, ima i prevod na srpski/hrvatski ali je vredno svakog minuta.
Preporučujem svakome da pogleda!

isprica neku bezveznu pricicu zacinjenu sa jos glupljim slikama i raja se lozi

previse usko se posmatra

evo negde jedu pse

negde ne jedu krave

negde ne jedu svinje

kultura ishrane zavisi od stanista , a jede se sve zato sto je covek svastojed i za normalan razvoj treba razne materije

svaka iskljucivost je barem glupa jer je jedna stvar kada ti nesto ne odgovara a druga kad zbog mode poremetis metabolizam

Poslednja izmena:
svaka iskljucivost je barem glupa jer je jedna stvar kada ti nesto ne odgovara a druga kad zbog mode poremetis metabolizam
Nije za sve moda ako je samo za neke, jel razvitak u svim oblastima moda, prelazak sa kanibalizma i sa ravne zemlje, seksizma, rasizma... damn it's fashion...
Naša hrana nema nikakvu drugu ulogu sem što nam je hrana, provede život da ne može da se pomeri sa mesta, nema vazduha, sunca ne oseti prirodu, uvek je pod stresom, dok hrana drugih svaštojeda ima svoj život bar dok ne postane hrana, za sebe i da uslovi životinja postanu bolji sad se ne bih vraćao da ih koristim, a za metabolizam sam skoro upoznao osobu, u našem regionu, koja 25 godina ne jede ništa životinjsko i na pogled se vidi da joj ništa ne fali.
I sam sam pomenuo nutricionizam a voleo bih da ne pišemo više o tome na temi msm da je i postavljač ciljao na drugačiju raspravu da neode kao i jedna sliča samo ka tome, to ko krene pa da ne bi pravio greške:zplez: Ranije sam pogledao sličan video iste autorke i sviđa mi se njen pristup pogotovo za ljude koji se tek sreću sa tim razmišljanjem.

Voleo bih da čujem i koju od naše moderatorke jer je toliko cenim:zaljubljena:

"Zašto volimo pse, jedemo svinje i nosimo krave?" :think:
Izuzetno izlaganje dr. Melani Džoj, koja govori o psihološkim mehanizmima iza ideologije koju je nazvala karnizam. Karnizam je, uprošćeno, psihologija jedenja mesa.

Predavanje traje sat vremena, ima i prevod na srpski/hrvatski ali je vredno svakog minuta.
Preporučujem svakome da pogleda!

Zar vec nije bila tema o ovome sa slicnim videom?

isprica neku bezveznu pricicu zacinjenu sa jos glupljim slikama i raja se lozi

previse usko se posmatra

evo negde jedu pse

negde ne jedu krave

negde ne jedu svinje

kultura ishrane zavisi od stanista , a jede se sve zato sto je covek svastojed i za normalan razvoj treba razne materije

Suština ovog predavanja je upravo prepoznavanje mehanizama koji vode ka isključivosti.
Upravo zbog različitih kulturolških obrazaca je i zanimljivo posmatrati ponašanje pojedinca koji pripada izvesnoj grupi i utvrditi u kojoj meri kulturna matrica određuje nečije razmišljanje. :)

- - - - - - - - - -

Nije za sve moda ako je samo za neke, jel razvitak u svim oblastima moda, prelazak sa kanibalizma i sa ravne zemlje, seksizma, rasizma... damn it's fashion...
Naša hrana nema nikakvu drugu ulogu sem što nam je hrana, provede život da ne može da se pomeri sa mesta, nema vazduha, sunca ne oseti prirodu, uvek je pod stresom, dok hrana drugih svaštojeda ima svoj život bar dok ne postane hrana, za sebe i da uslovi životinja postanu bolji sad se ne bih vraćao da ih koristim, a za metabolizam sam skoro upoznao osobu, u našem regionu, koja 25 godina ne jede ništa životinjsko i na pogled se vidi da joj ništa ne fali.
I sam sam pomenuo nutricionizam a voleo bih da ne pišemo više o tome na temi msm da je i postavljač ciljao na drugačiju raspravu da neode kao i jedna sliča samo ka tome, to ko krene pa da ne bi pravio greške:zplez: Ranije sam pogledao sličan video iste autorke i sviđa mi se njen pristup pogotovo za ljude koji se tek sreću sa tim razmišljanjem.

Voleo bih da čujem i koju od naše moderatorke jer je toliko cenim:zaljubljena:

To se i meni naročito dopalo. Taj prizeman nastup koji je dovoljno jednostavan za razumevanje, a opet dovoljno izazovan da podstakne razmišljanje o indvidualnoj svesti.

ja od mesa jedem ribu i plodove mora.
ostavio sam to ostrvo karnizma (za sada).
pokušavam da na ribe gledam kao na mesnatije insekte.
jedno vreme sam bio izbacio i ribu, kao i sir, međutim onda mi se ishrana svela na peciva koja su počela da me guše i nisam uspeo da istrajem.

odgledao sam ceo video, ali nešto tu krupno fali. ono što autorka nije pomenula je prosta činjenica da su ljudi egoisti i da su leševi ukusni iako su istovremeno odvratni u tom emocionalnom i misaonom pogledu. ali mnogi ljudi su pretežno čulna bića a manje emocionalna ili misaona. tačno se znaju te hemikalije koje se otpuštaju kada se peče ili prži meso koje deluju kao droga na CNS:

ona apeluje na empatiju i to je lepo, međutim, ponavljam, živimo u svetu gde su servirani marinirani leševi ukusni. iako postoji i ta nevidljiva ideologija, nametnuta od spolja, suština jeste da je priroda sama grozna u pogledu svojih mehanizama i od toga se mora poći u jednom iskrenom predavanju na ovu temu, i prvo trebamo pljunuti na taj deo sebe, a onda pominjati društvo, sistem i nekakve teorije zavere.

ukratko, ja sam za to da se ljudima otvoreno kaže, tj evo kako bih se ja obratio gomili unapred svestan da neću mnogo životinjskih života spasiti - meso nije nešto posebno štetno, i sami znate da je i ukusno, veganska hrana sama po sebi nije nešto posebno zdrava, čak može dovesti da zaslabi krv itd. ipak, recite NE ubijanju životinjskih saputnika u ovoj patnji na planeti, čak i po cenu da ćete možda oboleti baš zbog toga što ste se lišili hrane životinjskog porekla. recite NE i ne očekujte nikakvu nagradu ni za života a ni posle njega. nema nikakve kvake u mojoj priči, eventualno mogu samo da vam preporučim kremaciju na kraju kako vaš leš ne bi poslužio kao švedski sto za natenane gozbu. na kraju krajeva, ne trebam vam ja, recite NE ako prepoznate moralno osećanje u sebi koje istrajava u priči da jesti ih nije u redu uprkos svemu.

Back