Kardiološki rezultat

zoran4u

Poznat
Poruka
7.410
Interesuje me šta znači sledeće na kardiološkom rezultatu.
Prvo : DTI:e/a veće od 1 (kod nekih ljudi je taj rezultat -1, pa ako možete recite mi šta znači kada piše veće od 1 i kada piše -1)
Dva: Aortni zalistak je blago sklerotično izmenjen sa max brzinom preko aortnog zalistka od 1,3 m/s i u kojim granicama je normalna ta brzina.
Hvala unapred
:lol:
:whistling:

Mislim da bi trebao to pitati svog odabranog doktora,ako nemas poverenja u njega,nadji vezu i otodji kod nekog kardiologa.Ali mu kazi da ti sve objasni,jer i ti sam znas da procitas sta pise.Da je u pitanju srcani zalistak vidi se,a sad to sa brzinom trebao bi imati na nalazu vrednosti koje su normalne,pa prema njima vidi da li se sta ne slaze.Nije to pitanje za forum.Potreban je tu strucnjak.

Moje pitanje nije strašno. Osim toga ovo srce je u redu a interesuje me samo šta znače te oznake. U međuvremenu sam našao da je e/a normalan rezultat 0,8 - 2,0 ali da treba uzeti u obzir i još neke parametre perikarda..

Nema koksaki virus, a zašto to pitaš bRu zLi ?

Pa zato sto taj virus hoce zesce da zezne srce....

Btw, ne verujem da ti je srce "zravo i dobro 100%" cim se tu pominje rec "skleroza", skvrcavanje, zadebljanje tkiva i gubljenje bioloske prvobitne karakteristike i sl.....

No ne znam puno o temama vezanim za srce.... Videcemo da li ce se ukljucivati moderator Mikelo i da li ce ti nesto strucnije reci.

Ovaj odnos e/a je pokazatelj funkcije leve komore. U slucajevima kada je taj odnos abnormalan, to ukazuje da postoji poremecaj funkcije leve komore, jer se ona ne puni dovoljno krvlju izmedju dve srcane kontrakcije.

Sto se tice max brzine, ona je vazan pokazatelj prisustva aortne stenoze, pa onda, u zavisnosti od brzine i jos nekih parametara, moze da se gradira stepen tezine stenoze.

Koliko ima godina osoba ciji je ovo nalaz? Ta blaga skleroza nije tako neuobicajena.

Elem, siguran sam da na kraju ovog nalaza ima napisan zakljucak, posto lekar opste prakse treba da dobije misljenje specijaliste kom je poslao pacijenta.

Ovaj odnos e/a je pokazatelj funkcije leve komore. U slucajevima kada je taj odnos abnormalan, to ukazuje da postoji poremecaj funkcije leve komore, jer se ona ne puni dovoljno krvlju izmedju dve srcane kontrakcije.

Sto se tice max brzine, ona je vazan pokazatelj prisustva aortne stenoze, pa onda, u zavisnosti od brzine i jos nekih parametara, moze da se gradira stepen tezine stenoze.

Koliko ima godina osoba ciji je ovo nalaz? Ta blaga skleroza nije tako neuobicajena.

Elem, siguran sam da na kraju ovog nalaza ima napisan zakljucak, posto lekar opste prakse treba da dobije misljenje specijaliste kom je poslao pacijenta.

Osoba ima 50 godina i tu sklerotičnost ima svako u tim godinama, zar ne mikelo90.

- - - - - - - - - -

Ne pisite dzaba verovatno je covek sa takvim rezulatima vec umro.

Ja bih rekao da ćeš ti uskoro da skvikneš :balavi:

Nalaz: Sinusni ritam f/50 min, normogram bez promene u repolarizaciji. Dijagnoza Hypertensio art oscilatoria. Srčana radnja ritmična tonovi jasni nema šumova TA 120/80, eupnoičan, HD kompenzovan. ;)

pa ne bih mogao da tvrdim da bas svako to ima, ali to definitivno ide sa godinama, i sto si stariji, veci su izgledi da imas takve promene. medjutim, to treba da ti bude signal da pripazis na ishranu i fizicku aktivnost.

Da "pripazi" zaista i na fizicku aktivnost u smislu da je sto vise smanjuje, ili si hteo reci suprotno - da zapravo poveca fizicku aktivnost a da manje bude u stanju mirovanja ?

Sta im znaci ovo kada napisu "eupneican"? Je l ovo bese znaci da ima kao normalan opseg udisaja i izdisaja, koji su cini mi se, oko 15 a preko 20 je patologija ili ?

Da "pripazi" zaista i na fizicku aktivnost u smislu da je sto vise smanjuje, ili si hteo reci suprotno - da zapravo poveca fizicku aktivnost a da manje bude u stanju mirovanja ?

Sta im znaci ovo kada napisu "eupneican"? Je l ovo bese znaci da ima kao normalan opseg udisaja i izdisaja, koji su cini mi se, oko 15 a preko 20 je patologija ili ?

Naravno, mislio sam da pripazi u smislu da treba da bude fizicki aktivan, koliko to godine i stanje dozvoljavaju :) Posto ljudi kad udju u godine postanu sedentarni.

Eupnoican znaci da normalno i pravilno dise, u najsirem smislu. Znaci ima normalan broj udisaja u minutu (12-20) i nema druge patologije vezane za disanje.

Naravno, mislio sam da pripazi u smislu da treba da bude fizicki aktivan, koliko to godine i stanje dozvoljavaju :) Posto ljudi kad udju u godine postanu sedentarni.

Eupnoican znaci da normalno i pravilno dise, u najsirem smislu. Znaci ima normalan broj udisaja u minutu (12-20) i nema druge patologije vezane za disanje.

U pravu si mikelo90 za fizičku aktivnost a to se naročito odnosi na sve koji žive u gradovima.

Ok, razjasnili smo.... Ja samo pitao jer mi bilo sumnjivo, jer znam da se odr. broju srcanih bolesnika, ili onima koji pretenduju da postanu nalaze da se ne bave sportovima aktivno... Mada i sam intenzitet vezbanja je bitniji nego sam sport i fizicka aktivnost, koja god da je.

Back