Karcinom jajnika - molim za pomoć!!!!

Luna Nera

Početnik
Poruka
3
Pozdrav svima,

Moj problem počinje prvog maja kada sam mamu odvela kod lekara zbog blagih bolova u stomaku. Ispostavilo se da ima ogroman tumor (20x25cm) porekla levog jajnika i već 7. maja je operisana. Uklonjeni su joj jajnici, materica i deo omentuma. U otpusnoj listi piše da su prisutne priraslice sa zidovima omentuma i vijugama creva. Patoloski nalaz nije kod mene, pa parafraziram: Serozni papilarni adenokarcinom (high grade). U prilozenom masnom tkivu prisutni su brojni invanzivni i neinvanzivni implanti seroznog papilarnog karcinoma. Necu da pitam kakve su prognoze i ne zanimaju me nikakve statistike - potpuno verujem u njeno izlečenje, ne zelim da mislim o suprotnom, jer mi je zivot bez moje mame zaista nezamisliv. Molila bih samo za vise informacija o ovoj vrsti karcinoma i posebno me interesuje da li je moguće da se tumor ove velicine stvori za godinu dana, jer mama je samo godinu dana ranije bila na ginekoloski pregled. Nadam se da je tako brz rast tumora nemoguć.

Na konzilijumu su joj prepisali 3 ciklusa hemoterapije (Taxol i Karboplatin), u sredu je primila prvu i istog dana na UZ-u su u donjem delu levog bubrega primetili "solidnocističnu promenu" veličine 101x84 mm! Mama sutra zbog toga ide na skener i nadam se da je ovo neka greska ili da nema veze sa bolescu, ali... Ukoliko je to metastaza, šta bismo dalje mogli da očekujemo? Da li će ponovo ići na operaciju i da li je to moguće budući da je već krenula s terapijama?

Još jedna stvar koju bih želela da pitam tiče se same terapije. Naime, mama je, kao što rekoh, terapiju primila u sredu i do sada nije imala nikakve negativne efekte. Šetale smo, išle u grad, u kupovinu - sve je bilo potpuno normalno. Na osnovu svega što sam pročitala i videla na klinici, očekivala sam da će joj biti baš teško i ova dobra reakcija je i mene i nju prijatno iznenadila. Međutim, juče mi jedan prijatelj reče da bi izostanak reakcija mogao da znači da terapija ne deluje i da, pored toga, imunitet treba da joj bude što slabiji, jer ako, tobože imunitet ojača terapija neće delovati i generalno, rak će se brže razvijati ako je imunitet jak??? Meni ovo zvuči dosta nelogično i kontradiktorno svemu što sam do sada čula i pročitala, ali sam se ipak zabrinula. Ja sam se do sada trudila da na sve meni poznate načine mami ojačam imunitet - mislim da u životu nije jela ovoliko cvekle, šargarepe, limuna, đumbira... Od alternativnih lekova u proteklih mesec dana uzimala je ekomer, graviolu, aroniju i vitamin B17. Nadam se da ovo nije pogrešno... Da li bi moglo da bude tačno ovo što mi je prijatelj rekao?

Za kraj, zamolila bih sve koji imaju slično iskustvo ili bilo kakvo znaje o svemu ovome, da me posavetuju i pomognu mi da se izborim sa ovom teskom bolescu. Unapred hvala i izvinjavam se zbog ovako dugog posta.

Moja mama je imala adenokarcinom, nisam strucna, ali sam bila uz nju nekih godinu dana koliko je bolovala. Iskustva drugih ti mogu pomoci, ali nemoj da generalizujes jer svako to podnosi na razlicit nacin i bori se na svoj nacin. Ono sto ti mogu reci je da nastavis sa jacanjem imuniteta kao sto ste radile i do sada. Verovatno je zahvaljujuci tome dobro i podnela. Pretpostavljam da je tek krenula sa hemioterapijom, pa zato i nema nekih drasticnih promena, ali ce verovatno organizam teze podneti svaku narednu, zato nastavite da jacate imunitet. Ne slusaj mnogo te price, nastavite da se borite. Sve dok disu ima nade. Pozdrav i srecno.

- - - - - - - - - -

Mislim da vec negde postoji tema rak jajnika i tamo imas korisnih informacija

Još jedna stvar koju bih želela da pitam tiče se same terapije. Naime, mama je, kao što rekoh, terapiju primila u sredu i do sada nije imala nikakve negativne efekte. Šetale smo, išle u grad, u kupovinu - sve je bilo potpuno normalno. Na osnovu svega što sam pročitala i videla na klinici, očekivala sam da će joj biti baš teško i ova dobra reakcija je i mene i nju prijatno iznenadila. Međutim, juče mi jedan prijatelj reče da bi izostanak reakcija mogao da znači da terapija ne deluje i da, pored toga, imunitet treba da joj bude što slabiji, jer ako, tobože imunitet ojača terapija neće delovati i generalno, rak će se brže razvijati ako je imunitet jak??? Meni ovo zvuči dosta nelogično i kontradiktorno svemu što sam do sada čula i pročitala, ali sam se ipak zabrinula. Ja sam se do sada trudila da na sve meni poznate načine mami ojačam imunitet - mislim da u životu nije jela ovoliko cvekle, šargarepe, limuna, đumbira... Od alternativnih lekova u proteklih mesec dana uzimala je ekomer, graviolu, aroniju i vitamin B17. Nadam se da ovo nije pogrešno... Da li bi moglo da bude tačno ovo što mi je prijatelj rekao?

Apsolutno je netacno to sto ti je prijatelj rekao. U pravu si sto ti zvuci nelogicno jer i jeste nelogicno.

Sto se tice toga na bubregu, tek kad prodje ostale analize, videce se da li je to metastaza i da li je jedina, pa ce se na osnovu toga odlucivati o daljem lecenju.

Mnogo vam hvala na odgovoru. Nastaviću na isti način, daj boze da svaku narednu terapiju podnese dobro kao ovu, ali u svakom slučaju pripremićemo se i za lošije dane.

Međuvremenu je stigao i nalaz sa skenera. Bubreg definitivno nije bas ok, ali mislim da ovo nije metastaza... Piše: Levi bubreg uvećan sa zastojnim promenama II-IV stepena.

Ali, nažalost, imamo i novi problem:
U maloj karlici centralno i levo dorzalno solidnocistična formacija oko 45 mm. Oko nje mala kolicina slobodne tecnosti.
S obzirom da se ovo nalazi tamo gde je bio tumor, ne znam da li se nekako stvorilo za ovih mesec dana ili je ostalo od operacije??? Vidim da su u novoj otpusnoj listi dodali Rest Tu postoparationem - zna li neko šta znači ovo "rest" i ima li veze sa promenom u maloj karlici?

E sad, jetra i ostali organi su ok, ali jako me brine sledeće:
Mala količina slobodne tečnosti u plućima bazalno, izrazitije desno.
Moze li ovo imati veze sa bolescu? Strasno se plasim da ne ode na pluća.

Ma kako god bilo, izborićemo se. Ne posustajem, nikako! Još jednom vam hvala na podršci i savetima.

Recidiv je ponovna pojava tumora bilo gde u organizmu, npr. na mestu primarnog tumora, ali i na udaljenoj lokaciji kao posledica metastaziranja. Rest-recidiv se odnosi na ostatak ("rest") tumora isključivo na primarnoj lokaciji i najčešće je posledica neadekvatne hirurške, zračne ili hemoterapijske eliminacije tumora. Zato se u rečenici i kaže "rest-recidiv primarnog tumora". Umesto "recidiv" bih upotrebio "relapse"; mislim da je to uobičajeniji termin.

a za bubreg verovatno hidronefroza od 2 do 4 stepena , sto znaci da negde se pritiska mokracni kanal pa slabo otice iz bubrega urin i dolazi do oticanja bubrega

sve pa i pluca imaju veze sa bolescu
nadam se da hemio deluje i sve bude bolje:D

NE POSTOJI VITAMIN B17, nemoj bacati pare na te gluposti. To je otrov amigdalin i nije to nikakav "vitamin". Ne nasedajte na takve gluposti sarlatana koji zaradjuju bas na takvim unesrecenim ljudima.

Evo ako ne verujete meni, procitajte sta o tome kaze doktor nauka biohemije, nas cuveni i poznat redovni profesor Hemijskog fakulteta u Beogradu Zoran Vujicic:

"Vitamin" B17 magija prevaranata – leatril krvopije su među nama

http://niskevesti.rs/7906-vitamin-b17-magija-prevaranata-leatril-krvopije-su-medu-nama/

..mene sad zanima zasto se SuperMarija ne javlja vise...

...a nisu svi doktori prevaratni i krvopije, meni moj ni jedan lekar sa onkologije nije reako da pije bilo sta od toga sem cajeva koji mi sigurno nece stetiti, a mozda
mogu pomoci i to samo iz Josif Pancic apoteke.....hvala im na tome...
...nesto sam pila na svoju ruku, neko vreme grickala semenke kajsije, ali nisam preterivala ni prelazila preko 10 komada...pila i caj od cage u koju se cela Rusija
kune....i ne znam da li mi je i on pomogao, ali mi nije ni naskodio....pa ko sta voli, meni je to bila najjeftinija opcija i nekako najzdravija...

....da i ja sam jacala svoj imunitet na isti nacin puno povrca i voca u blender pa svako jutro ili popodne po 2 ipo decilitra progutam i u jednom momentu sam se osecala
da mi fali sve to ako preskocim neki put...posle "rikne" blender..sad imam nov pa krecem ponovo...

..svima naravno zelim brz oporavak i dobro zdravlje :ok:

Back