Kapoera

MarkoSSS

Početnik
Poruka
3
Kapoera (port. Capoeira) je borilačka veština, nastala među afričkim robovima u kolonijalnom Brazilu. Opasne borbene tehnike su kamuflirane u lep, moćan akrobatski ples, podržan tipičnom kapoira muzikom i pesmama koje određuju tempo igre, od bezopasnih razmena tehnika do opasnih, snažnih udaraca.

Kapoira je bila zabranjena u Brazilu, i tokom vremena postojala je stalna borba da se ta zabrana održi, kao i da se održi kontrola nad siromašnima i kriminalcima koji su je najviše praktikovali.

Za njih kapoira nije bila samo igra, već i način samoodbrane i preživljavanja. Sve do 1937. kapuera je bila zabranjena u Brazilu. Od tada, kapuera se brzo širila i danas je praktikuje hiljade ljudi svih godišta i oba pola.

Za neke ona je hobi, za druge ona je stil života. Kapoiru možete sresti širom Brazila, ali je danas sve više ljudi u ostatku sveta privučeno ovoj veštini zahvaljujući njenoj vitalnosti, ritmu i magiji.

Izvor - www.savremenisport.com

Da li je moguce da o kapoeri niko nema sta da kaze....imao sam prilike nekoliko puta da pomalo probam nesto od kapoere, ali na zalost nemam vremena da treniram. Da li znas neki klub na Vozdovcu...Banjica i okolina ?

Pa ako bi sad poceo da pisem ne znam gde bi mi bio kraj.... Skoro sam procitao knjigu koju sam dobio od trenera.. ja sam poceo sa capoeirom pre par meseci od kako sam se oporavio od povrede resio sam da krenem tim putem pa sam naleteo na ovu prelepu vestinu... mada uvek me je privlacila jos od malena...
Prosto nema kraja prici jer je toliko opsirna da nemam reci...
A sto se tice kluba znam za klub Senzala u BG-u, Novi Sad, Subotica i Sr.Karlovci..

Back