Kaplja

pearl_14559b.jpg

Kaplja

Kad kaplja kiše iz oblaka kanu,
beskrajnost mora zbuni je i ganu:

"Zar sam ja", reče,"spram tog mora išta?
Ono je svuda, ja sam u njem ništa!"

Kad sitna vidje svoje ništavilo,
školjka je primi radosno u krilo;

Pod negom neba u sedefu osta
dok sjajan biser za krunu ne posta.

Tako kap stiže gde se presto diže,
da bude išta spusti se do ništa.

:ok::klap::klap::klap:

...kažu da biser nastaje u borbi tkiva školjke sa oštrim ivicama kristala ( zrna peska ) ... spočetka mesto gnoji da izbaci strano telo , pošto seče tkivo i proširuje infekciju ;tkivo u tim aktivnostima kristala sa oštrim ivicama vidi svoju propast i počinje da luči masu sa kojom zaobljuje ivice ... kristal sa zaobljenim ivicama raste i pritiska tkivo .. ono pošto kapira da infekcija se smanjuje i dalje luči masu oko sad već formiranog bisera sa namerom da ga idealno zaobli i izbaci kao strano telo ... biser pravi ulegnuće svojom veličinom u tkivo školjke , te iako je postao svera - zbog udubljenja i veličine ne kreće se kroz tkivo ..školjka je u spirali bola od pritiska i dalje luči materiju - jer nema drugi način da se brani ...

..dakle , biser je nastao iz bola i patnji u gnoju školjkinog tkiva - i uzrok je smrti tog istog tkiva koje ga je stvorilo .. svaki biseran tron je uzrok boli , patnji i smrti onih koji su ga stvorili .... tako je to sa biserjem i umišljenim vrednostima ...

..dakle , biser je nastao iz bola i patnji u gnoju školjkinog tkiva - i uzrok je smrti tog istog tkiva koje ga je stvorilo .. svaki biseran tron je uzrok boli , patnji i smrti onih koji su ga stvorili .... tako je to sa biserjem i umišljenim vrednostima ...
svakako je moguće da je to pravo stanje pri rađanju bisera, može se i na tu temu sklepati neki stih, ali poenta ove pesme nije u tome nego u zadnjem stihu:

Tako kap stiže gde se presto diže,
da bude išta spusti se do ništa.
to je, u neku ruku, duhovni razvoj čoveka, jer da bi razumeo celinu svoga bića, da bi mogao duhovno da se razviješ, moraš se osloboditi svih predrasuda koje ti je život nametnuo. moraš se isprazniti, početi od početka, od ništa.

.... kad se oslobodiš svih predrasuda ( sociološko vaspitno ugrađenog programa -- kad prestaneš da budeš društveni proizvod --- kad odbaciš "mi" ) i otkriješ "ja" ... tad nisio otkrio " početak od ništa " ... tad si otkrio : čoveka , sopstvo , gospotstvo ---- otkrio si sebe sama i čovečnost u sebi ... a to je mnogo ... božanski mnogo ...

.. očovečenje kao presto ljudskosti, božanski je mnogo ... ako si zadnjim stihom hteo ovo da kažeš - onda je uredu .. ali ako je to ovo o čemu pišeš ( pražnjenje - početak od ništa ) , onda je to biser ( u pežurativnom smislu ) , i to onaj o kome ja govorim jednostavnom biološkom logikom ( duhovna rana koja vodi u spiralu samouništenja ) ....

...svojevemeno na tu temu sam se kačio sa nekim blogerima i raspravu sam prekinuo sa ovim tekstom :
http://forum.krstarica.com/entry.php/18188-dilema-biserje-pred-svinje-ili-šta

...inače, stihovi mi se dojmaju .. svaka čast ...

Poslednja izmena:

Back