Kapitalizam vs Komunizam

• Začetnik teme Začetnik teme Parun
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Parun

Poznat
Poruka
7.760
Gde je granica i da li se uopste moze povuci izmedju komunizma i kapitalizma? Osnovna karakteristika komunizma je drustveno vlasnistvo nad sredstvima za proizvodnju a u kapitalizmu - privatno vlasnistvo i kontrola kapitala. Elementi koji doprinose statusu su jos i stepen birokratije, slobodno trziste, sloboda govora, verske slobode, prava pojedinaca, vladavina prava it'd...U praksi medjutim u vecini zemalja sa razvijenom ekonomijom postoji velika razlika u implementaciji ovih i drugih principa koji nekoj zemlji mogu dati status "komunisticke" ili "razvijene kapitalisticke demokratije"

Moje licno iskustvo sa ova dva naizgled dijametralno suprotna modela drustva je takvo da nema stroge granice koja bi nekoj zemlji zalepila status "komunisticke" a drugoj "razvijene kapitalisticke demokratije". U vecini zemalja koje nesto znace danas na svetskoj pozornici i mahom sa razvijenom ekonomijom, postoji neverovatan mix kako "komunistickih" elemenata tako i elemenata razvijenog demokratskog drustvenog modela. Rec "komunizam" je nastala iz engl. reci "community" sto znaci drustvo, a vremenom je dobila posebno na zapadu jako negativnu konotaciju. Komunizam se decenijama na Zapadu predstavljao kao neprijatelj Zapada, posebno USA, a sa druge strane otkrio sam da vecina tih istih drustava "keep the community in mind" na sve moguce nacine.

Npr Kinom upravlja samo jedna partija, koja se zove Komunisticka (u grubom prevodu Drustvena) U ekonomiji je medjutim uglavnom privatno vlasnistvo i kontrola kapitala, sto je glavna karakteristika kapitalizma!? U NZ i Australiji ima puno komunistickih elemenata inkorporiranih u sistemima obe zamlje da ni oni sami nisu svesni koliko su u stvari "komunisticka" drustva?
Drugi primer su recimo Skandinavske zemlje gde su socijalna davanja kao da vec zive u komunizmu? A ne mozes reci za njih da su to komunisticke zemlje. Mislim da je ovakva podela isforsirana, prevazidjena i izgubila svaki smisao, a da mozemo razgovarati uglavnom o operativnim modelima upravljanja drustvima i to uglavnom u smislu njihove efikasnosti. Sta vi mislite?

Parun:
Npr Kinom upravlja samo jedna partija, koja se zove Komunisticka (u grubom prevodu Drustvena) U ekonomiji je medjutim uglavnom privatno vlasnistvo i kontrola kapitala, sto je glavna karakteristika kapitalizma!?

Bio sam u Doumen-u (stacioniran u Dzuhaju, 5 km udaljenom od Macao-a) april 2011te, u kome postoji 30ak ogromnih fabrika, svaka zaposljava oko 4000 kineskih radnika.

Uzasno je prljavo, napolju je prakticno gheto, a odustali su da nas smeste u dormove sa radnicima zbog nase licne bezbednosti, jer istu nisu mogli da nam garantuju.

U principu, ja sam mogao da zivim u dormu, da meni samom daju garsonjeru, jer sam ja JEDINI 3 ili 4 puta isao u fabricku menzu da jedem sa radnicima, ostali stranci su rekli da sam skroz naskroz lud... Ali ja sam to sto sam (duboko zamrzavanje), i tako se i ponasam.

Kineski radnici nemaju vise od 25 godina, rade od 7:30 do 18:00, od 12:00 do 12:45 je pauza, kada se u fabrici pogase sva svetla, a radnici popadaju od umora i spavaju za masinama, na stolovima, po podovima... Ja sam izlazio napolje, jer NISAM hteo da se u prostoriji gde sam radio pale svetla, jer su dolazili klinci da spavaju i u njoj (preradnici su ih terali shibama napolje, ali ja sam ZABRANIO surovost, i odobrio podnevno lalanje na stolicama i stolovima - za Srbe na traci to sigurno NE bih ucinio, nikako).

Prosecna mesecna plata je $200ak USDa, dovoljno da plate dorm i ustede oko 50 USD mesecno.

Tako ce biti/MORA BITI i u Srbiji, ako ne bude, Srbiji preti bratoubilacki rat! :whistling: :whistling: :mrgreen:

Poslednja izmena:
Birokratija na NZ skoro da ne postoji, sve se resava "u trenu" , posebno po opstinama, vrlo efikasno Za razliku od NZ birokratija u Australiji je ogromna a opstine dobro organizovane ali neefikasne i cesto spore, izgubljene u beskrajnim procedurama.... Trziste je vrlo regulisamo a prica o "slobodnom trzistu" je samo prica za naivne.... to vidis kada probas da startujes business, toliko mnogo zakona i procedura da ti je lakse da - odustanes pre nego sto si i poceo... ko u komunizmu. Mnogo rusa koji su preziveli teski komunizam u SSSR su mi rekli da su se tamo osecali slobodnije i stvasri resavali - brze (makar i mitom)

Kad država ima para i zaposlenog naroda svaki sistem je dobar :D

Довољно је да на бувљаку остану само двојица који ће трговати печеним пацовима и књигама Проф др Војислава Шешеља - тачеризам из економског програма Срс ће и даље живети!

Нема одмора док траје духовна обнова рече Глишић из Двери.

Poslednja izmena:
Ако остану само двојица да тргују на бувљаку печеним пацовима - тачеризам из економског програма Срс ће и даље живети!

Нема одмора док траје духовна обнова рече Глишић из Двери.

Izgleda svako tumači za sebe šta znači zaposlen narod...
ja ostao tradicionalista po pitanju "šta je posao" - posao je ono kada si prijavljen i kada dobijaš redovnu platu

nije posao rad na crno i ako ti nećeš ima ko oće, slaba mi projektovana zarada pa neću da vam dam celu platu i sl. fore moderne industrijske Srbije, faktora na Balkanu i u EU pa Toma ucenjuje oko prihvatanja uslova...

комунизам је мртав, они некрофили који се још ложе на комунизам су мало заостали у времену, чак и кина је држава са два система, а капитализам преко либерализма управо доживљава последње дане при чему и либерализам и капитализам највероватније иду у канту за смеће. шта ће се десити, какав систем ће бити успостављен - није лако одговорити, вероватно ће то бити неки микс свега по мало уз неке нове ствари, ал то ће све бити другачије од случаја до случаја, од државе до државе, мултиполарни свет. друга опција је нови светски поредак ал то без великог рата неће да може, с једне стране ће бити нацисти комунисти либерали и остала гамад а с друге нормални слободни идеолошки неоптерећени људи.

комунизам је мртав, они некрофили који се још ложе на комунизам су мало заостали у времену, чак и кина је држава са два система, а капитализам преко либерализма управо доживљава последње дане при чему и либерализам и капитализам највероватније иду у канту за смеће. шта ће се десити, какав систем ће бити успостављен - није лако одговорити, вероватно ће то бити неки микс свега по мало уз неке нове ствари, ал то ће све бити другачије од случаја до случаја, од државе до државе, мултиполарни свет. друга опција је нови светски поредак ал то без великог рата неће да може, с једне стране ће бити нацисти комунисти либерали и остала гамад а с друге нормални слободни идеолошки неоптерећени људи.

Otprilike!!

Kad država ima para i zaposlenog naroda svaki sistem je dobar :D

Ovo je istina, a utakmica izmedju ova dva "sistema" je trajala decenijama ko ce prvi stici na cilj. Klasicne komunisticke drzave su isle 5 godisnjim planovima, centralizovanom ekonomijom, mobilizacijom masa, forsiranjem drustvenog naustrb licnog standarda, a klasicni Zapad forsiranjem privatne inicijative, liberalnim kapitalizmom i nazovi slobodnim trzistem. Klasicni komunizam u SSSR je "vrisnuo" 1989 a sada smo izgleda pred propascu americkog modela liberalnog kapitalizma, koji se urusava iznutra.

Meni se cini da je u sustini pitanje koje ova dva sistema nisu uspela da rese pitanje efikasnog upravljanja kako ekonomijom tako i celokupnim drustvom. Imamo primer recimo UAE gde par porodica upravljaju efikasnije drzavom bez postojanja skoro ikakvih institucija zapadnih demokratskih drustava - nekim vidom direktne demokratije, i svi su zadovoljni.

Kao sistem komunizam jeste mrtav ali sam hteo da kazem, a to je moje direktno iskustvo, da su neki elementi komunizma i te kako zivi i primenjuju se u praksi cak i u zamljama koje sebe smatraju bastionom liberalnog kapitalizma. Naveo sam primere NZ i Australije, sto je moje direktno iskustvo. Recimo na NZ socijalna davanja su takva da postoje manji gradici gde su jedino zaposleni oni koji - dele socijalnu pomoc? Citavi gradovi jednostavno ne rade nista. U Australiji drzava primenjuje silu nad gradjanima kako joj odgovara i ogranicava licne slobode, policija prvo puca pa onda pita sta je bilo (cesto ubiju domoroce u pritvoru i nikom nista) niko ne odgovara. organizovano se prisluskuju privatni razgovori, kamere svugde i na svakom mestu, totalna kontrola pojedinca na ovaj ili onaj nacin. A to je bila glavna povika na zemlja bivseg Soc Lagera da ne postuju ovakve stvari. Ako hoces da otvoris neki business, moras da ispunis toliko zakona i podzakona da jednostavno odustanes pre nego sto si i poceo, birokratija te satre ko u Srbiji. Tamo makar mozes da munes neku lovu i ubrzas stvar, a ovde ne...ima mali milion primera. Sa druge strane Skandinavske zemlje su nasle dobar balance upravljanja drustvima kombinacijom i upotrebom onih elemenata koji ima najvise odgovaraju, bez ikakvih ideoloskih opterecenja.

Danas skoro da nema uspesnih drustveno-ekonomskih sistema.Vecina drzava prezivljavaju krizu,vecu ili manju.
Izlaz je u tome da se stvori novi sistem u kome bi oni koji rade imali i prihode po osnovu kapitala.
Od kapitalizma i socijalizma treba uzeti ono sto je u njima dobro i mudrom kombinacijom stvoriti novo,pravedno i u celini uspesno drustvo.Jugoslovenski samoupravni sistem moze posluziti kao dobra opolazna snova za izgradnju novog sveta.

Danas skoro da nema uspesnih drustveno-ekonomskih sistema.Vecina drzava prezivljavaju krizu,vecu ili manju.
Izlaz je u tome da se stvori novi sistem u kome bi oni koji rade imali i prihode po osnovu kapitala.
Od kapitalizma i socijalizma treba uzeti ono sto je u njima dobro i mudrom kombinacijom stvoriti novo,pravedno i u celini uspesno DRUSTVO.JUGOSLOVENSKI SAMOUPRAVNI SISTEM MOZE POSLUZITI KAO DOBRA OPOLAZNA SNOVA ZA IZGRADNJU NOVOG SVETA.

Jedno vreme je nas sistem bio "hit" i na Zapadu i na Istoku. Tada medjutim nije postojala povoljna medjunarodna klima za ozbiljnu podrsku ovom nodelu. Oba sistema, i zapadni i istocni su ga videli kao "opasnost" a sve sto je opasnost mora da se na ovaj ili onaj nacin unisti. Propascu komunizma a i urusavanjam liberalnog kapitalizma ovaj usavrseni model bi mogao biti odgovor ali nazalost ....vise ne postoji.

Back