Kapitalizam i demokratija

gost 401905

Elita
Poruka
19.065

Kapitalizam i demokratija nisu nuzno povezani.
Kapitalizam je sistem u kome mala grupa ljudi poseduje sredstva za rad i uposljava vecinu kao radnike. Unatar firme nema mesta za demokratiju.
Demokratija je sistem u kome svi ili skoro svi ucestvuju u donosenju odluka.
Sindikati su pokusaj radnika da ostvare neki utacaj na visinu plata i uslove rada.
Preduzetnici su ljudi koji samostalno pokrecu poslovne aktivnost, sa nekim ili uposljavajuci jos nekoga.

Cini mi se da je Wolff socijalista, nisam siguran.

Zivimo u vreme surovog kapitalizma od strane (korporacija), a trebalo bi da ih posmatramo u demokratiji kao drustveno dobro,dobro koje ne moze biti posedovano, iskorisceno i ne moze mu se odrediti cena.,internet,lekovi struja.,free

ali opet to nije slucaj pa se sve to debelo oporezuju i naplacuju.,pa i vazduh koji se udise..

Ostaje mi nada i raduje me cinjenica da je ta promena sve slabija sposobnost trzista da samo formira cene..

"Trzista su formirana na principu oskudice neke robe, a danas na njemu vlada izobilje informacija.,i opet to nije slucaj, i gotovo uvek odbrambeni mehanizam sistema od takve situacije je formiranje monopola velikih tehnoloskih kompanija, i to u meri koja nije vidjena u poslednjih 200 godina.

Ali ti monopoli i takvo divljastvo
ne mogu dugo ovako jos da traju..

Opet sa druge strane gledista ako posmatramo ceo svet se pokrece od tih ulja koje pronalazimo u zemlji.
Dakle svakako je jasno svakom coveku otvorenog uma ko zaista upravlja ovim svetom.
Neko bi rekao sta je to 1,25 triliona dolara od nafte i gasa godisnje na celu ekonomiju,ali zaboravljaju na cinjenicu da se na isto najvise bune budjeti drzava kroz akcize za gorivo.
Gde cete veci dokaz od petrol dolar koji je simbol imperije zvane amerika,dakle da,najveca kolicina para se vrti u toj grani industrije..
A onaj koji smatra da to nije posao koji se prenosi sa kolena na koleno zapravo laze samog sebe,jer svako zna da ako ti je otac direktor naftnog nalazista - da ti neces postati programer sa dioptrijom minus beskonacno..
Dakle ako neko krije jeftinu energiju i nove tehnologije to su oni i niko drugi,a banke su samo orudje za rad sto je dokazano privatizacijom americke narodne banke..

Kapitalizam je sistem u kome mala grupa ljudi poseduje sredstva za rad i uposljava vecinu kao radnike. Unatar firme nema mesta za demokratiju.
Sindikati su pokusaj radnika da ostvare neki utacaj na visinu plata i uslove rada.
Preduzetnici su ljudi koji samostalno pokrecu poslovne aktivnost, sa nekim ili uposljavajuci jos nekoga.

Баш идеалистички ....

Сви, углавном сви учествују и бирању предложених решења.....То ј енаизглед мала али практично огромна разлика

Пример вам је БРЕКСИТ ....

Results
Votes%
Leave17,410,74251.89%
Remain16,141,24148.11%
Valid votes33,551,98399.92%
Invalid or blank votes25,3590.08%
Total votes33,577,342100.00%
Registered voters/turnout46,500,00172.21%

Од 46 милиона бирача 33 изашло 17 за изалазак из ЕУ 16 за останак ....

Како сада изажи .. Да ли може посао за 46 милиона да уради тих 17 Милиона?

Зашто би 31 милион урадило ишта и помогло тих 17 ? По резултатима се види да мањина терорише већину ....

Апсурд

:think:Пре ће бити на експлоатацију .....
bas tako.,

Primera radi:

Onaj tamo baja,banke sto drzi,sto je glavni i vuce konce u svetu...

Ti mozda radis za svog sefa,ali u sustini svi radimo najvise za njihove interese..
Takav hoce da ja non-stop nesto placam,da nemam izbor., i da mu pomognem da se obogati.

Za svaku sitnicu placamo PDV,zdravsto,porez na imovinu i kucu..

U medjuvremenu je izmislio da mu ja placam internet,struju,da mu placam lekove-iako placamo svi zdravstveno osiguranje..

Kako to sad sebi da objasnim!?

Pa jer se taj intrrnet jede.,a

Najveci je Greh uzeti pare bolesnom coveku!!

bas tako.,

Primera radi:

Onaj tamo baja,banke sto drzi,sto je glavni i vuce konce u svetu...

Ti mozda radis za svog sefa,ali u sustini svi radimo najvise za njihove interese..
Takav hoce da ja non-stop nesto placam,da nemam izbor., i da mu pomognem da se obogati.

Za svaku sitnicu placamo PDV,zdravsto,porez na imovinu i kucu..

U medjuvremenu je izmislio da mu ja placam internet,struju,da mu placam lekove-iako placamo svi zdravstveno osiguranje..

Kako to sad sebi da objasnim!?

Pa jer se taj intrrnet jede.,a

Najveci je Greh uzeti pare bolesnom coveku!!

Или детету играчку ....

Проблем је што је капиталисам у пракси увео век трајања и радном човеку

У рецимо УК исто као у СРБ када догураш до 50-55 ако си 'шљакер' летиш на улицу ....а ђљакерки и шљакера је 70%

Такав приступ и поглед капитализму ј еувела и убацила САД админстрација у задњој трежини двадесетога века у Европу ...

Последице су очигледне .....

Кинеску популација је деценијама млео Тотилатарни Једнопартизам Немаштине и слепо следи САД смернице .. Руси исто .....

То вам је 2/3 светске популације по броју а по сировинама и економској моћи 99% ....

Економски свет је ухваћен у рингишпил као баба у колу ....

tenor.gif

Nije to pokušaj nego je sindikat taj koji se legitimnim sredstvima bori za prava radnika ali za to trebaju postojati uslovi .. Ako u kasi firme imalo ukupan prihod od 100poena a ukupne rashode od 90 poena ta firma će da radi.. I ti poslodavci u sistemima gde postoji sloboda koja pokreće konkurenciju ne mogu bas da se odnose prema radnicima kako oni to misle već u skladu sa trzistem jer će ostati bez njih a tako i bez svojih prihoda.. Tako da kapitalizam je dobar i za jedne i za drige ako znamo da uspostavimo taj balans.. Prevelika zelja kapitalista za odrzavanjem monopola preko legitimne sile tj države stvara pometnju..

Poslednja izmena:

Pa, treba pomenuti da preduzetnici mogu imati Negativan lični dohodak.

Dok Smradnici uvek imaju Pozitivan

Back