Kapice kod Boshovog akumulatora

Hvala, znamo šta je alternator! Možda bi solidno dopunio prazan akumulator na relaciji Bg- Minhen na primer, ali ne do zadatog kapaciteta kao što rekoh. Po toj teoriji ozbiljni klasični punjači ne bi postojali, upališ na gurku pa nek puni. Ali, nažalost, ne biva. A zašto? Proveri.
mozda je nekad bivalo da sa praznim akumulatorom upališ na gurku
ali sa ovim novim PC automobilima to neće da može.
inače alternatori su uglavnom 40A+ što je naravno sasvim dovoljno da dopuni/napuni akumulator

vd:
ali sa ovim novim PC automobilima to neće da može.
inače alternatori su uglavnom 40A+ što je naravno sasvim dovoljno da dopuni/napuni akumulator
To je bio jedan od saveta, ako si od početka pratio temu, a ja ga citirao.
Inače je teoretski svašta moguće, praktično alternatori mogu samo da dopunjavaju akumulator. Nije još zabeleženo da su ga i punili do kraja. I ne bih se više bavio teoretisanjem, rekao sam šta sam imao i pokušao da momku pomognem.

- Akumulator takođe ne može ni da se PREPUNI !
Može, šta će se desiti ako na punjač koji puni strujom 10 ampera staviš akumulator i puniš ga tri dana i tri noći bez prestanka? Moći ćeš da baciš akumulator, ćelije će se od pregrevanja iskriviti i on više neće imati nikakvu akumulativnu moć.

Alternator ne puni stalno strujom od 40+ ampera, instalirajte ampermetar u vozilo pa ćete doći do nekih zaključaka. Evo šta sam ja zaključio posle ugradnje istog (pritom sam ga namerno vezao tako da samo merim struju koju daje dinama):
- u leru je struja punjenja reda 2-3 ampera, možda čak i manje
- kada se uključe farovi, struja punjenja skače na 20-tak ampera
- kada se uključe svi potrošači, dinama daje maksimalno koliko konstrukciono može (u mom slučaju je 30 ampera)
- kada je struja koju vuku potrošači veća od struje koju daje dinama/alternator pali se zelena lampica koja signalizira nedovoljno punjenje.
Iz ovoga sledi da uredjaji za punjenje pune akumulator samo kada postoji i neka potrošnja struje iz istog.
Takodje sam instalirao i voltmetar, slučaj kada nijedan od potrošača nije upaljen: radni napon u leru je oko 12V, kada dodajem gas napon skače do nekih 14V, onda padne na 13.5 i tu ostaje iako broj obrtaja raste.

Cekaj, kako? Znaci alternator ne puni ukoliko nije ukljucen neki potrosac?

Meni je na Mercedesu riknuo alternator i oba akumulatora se iscedila do kraja. Kad sam ga remontovao, upalio sam na kablove i vozio se bez aktivnih potrosaca (osim zmigusa i muzike), i u toku tog dana sam ga nekoliko puta palio i sve je bilo normalno (a znas koliko struje treba da se izvergla dizel).

uh jedna tehnički korisna tj edukativna tema
alternator puni onoliko koliko je potrebno
pun olovni akumulator ima na krajevima 14.4V
ako se uključe potrošači taj napon pada
elektronika meri taj pad napona i srazmerno njemu pojačava pobudu rotora što kao posledicu proporcionalno pojačava punjenje nastojeći da vrati napon na 14.4
max struja punjenja je srazmerna snazi alternatora što je kod današnjih automobila bar 40A
40A na prvi pogled izgleda puno ali
samo farovi i pozicija su 160W odnosno bar 12A
+ elektronika (kompjuter, senzori, ventili...)
+ klima
+ cd
+ prozori
+ elektropokretač
+ grejači
+ brisači
+ ...

Tema je interesantna, mislim da je možemo razraditi. Najčešće se srećemo sa tzv mokrim i suvim baterijama. Obadvije verzije se izrađuju za različite namjene: startere (prilikom pokretanja automobilskoh motora struja može biti i reda 100A), akumulatore za elektrovozila (ovdje se obično misli na viljuškare ili recimo ona kolica na željeznici), akumulatore za sisteme rezervnog napajanja (ovdje se obično traži dugotrajnije pražnjenje manjim strujama), akumulatori za solarne sisteme itd . U zavisnosti od ovoga debljine elektroda i sama konstrukcija je vrlo različita. Mokre baterije su generalno dužeg životnog vijeka i mogu dati veće kratkotrajne struje. Suve baterije i nisu baš suve, grade se u dvije izvedbe VRLA i GEL tehnologija, prva skraćenica označava ventilski regulisanu olovo-kiselina bateriju. I kod jedne i druge je prisutna kiselina samo je praktično u obliku nekih vrsta gel-a, a mali dio oko samih elektroda oko 3% je tečan. I prilikom punjenja ovih baterija dolazi do oslobađanja vodonika, ali u vrlo maloj mjeri i ono ventilski regulisana znači da u slučaju prevelikog pritiska on reaguje i tako sprečava eksploziju baterije. Ovo se ne dešava često, ali je moguće pri kratkim spojevima, odlaskom baterije u termički pobjeg itd. Ovo o čemu ste vi pričali na samom početku oko punjenja odnosilo se na nergulisano punjenje akumulatora gdje ste imali transformator i ispravljač, sa eventualnim izborom struje punjenja (na onim ranijim je bilo obično izbor 5-10A) Sami režimi punjenja mogu biti različiti u zavisnosti od toga šta se želi postići, tako recimo kod forsiranog (boost) punjenja akumulator se želi što prije povratiti i u prvom dijelu se napon punjenja podiže na 2,3V ili malo više po ćeliji, a zatim se smanjuje na napon održavanja. Takođe, struja punjenja se ograničava. Proizvođači kvalitetnijih akumulatora kažu da se njihovi akumulatori mogu puniti sa 200% desetočasovne struje (to je struja kojom kada bi praznili akumulator 10 sati pri određenoj temperaturi i do napona 1,75V dobijemo nominalni kapacitet u Ah) znači za npr akumulator 75Ah to bi bilo 2x7,5A=15A u svakom slučaju za sve akumulatore postoje detaljne tablice i dijagrami. Za produženje živitnog vijeka jako je bitno i zaštiti bateriju od tzv predubokog pražnjenja jer se kasnije više nemože dopuniti do nominalnog kapaciteta. Generalno, kapacitet akumulatora u početnom dijelu eksploatacije i raste do nekih 105-110% a kasnije opada sa vremenom.

Poslednja izmena:
911s [SK];11925898:
Može, šta će se desiti ako na punjač koji puni strujom 10 ampera staviš akumulator i puniš ga tri dana i tri noći bez prestanka? Moći ćeš da baciš akumulator, ćelije će se od pregrevanja iskriviti i on više neće imati nikakvu akumulativnu moć.

Alternator ne puni stalno strujom od 40+ ampera, instalirajte ampermetar u vozilo pa ćete doći do nekih zaključaka. Evo šta sam ja zaključio posle ugradnje istog (pritom sam ga namerno vezao tako da samo merim struju koju daje dinama):
- u leru je struja punjenja reda 2-3 ampera, možda čak i manje
- kada se uključe farovi, struja punjenja skače na 20-tak ampera
- kada se uključe svi potrošači, dinama daje maksimalno koliko konstrukciono može (u mom slučaju je 30 ampera)
- kada je struja koju vuku potrošači veća od struje koju daje dinama/alternator pali se zelena lampica koja signalizira nedovoljno punjenje.
Iz ovoga sledi da uredjaji za punjenje pune akumulator samo kada postoji i neka potrošnja struje iz istog.
Takodje sam instalirao i voltmetar, slučaj kada nijedan od potrošača nije upaljen: radni napon u leru je oko 12V, kada dodajem gas napon skače do nekih 14V, onda padne na 13.5 i tu ostaje iako broj obrtaja raste.
staviš akumulator i puniš ga tri dana i tri noći bez prestanka?
Ko normalan puni tri dana i noći akumulator i zašto?????:eek:
I ostajem pri tvrdnji da akumulator ne može da se PREPUNI!

Ko normalan puni tri dana i noći akumulator i zašto?????:eek:
I ostajem pri tvrdnji da akumulator ne može da se PREPUNI!

uglavnom svi agregati koji služe kao rezervni izvor napajanja imaju akumulatore koji su stalno priključeni na punjač
akumulatorima vremenom, zbog unutrašnjeg otpora, opada kapacitet i ako na njih nisu priključeni potrošači
naravno da akumulator ne može da se prepuni ali ako se priključi na neodgovarajući i neregulisan ispravljač posle izvesnog vremena doći će do
1. ključanja elektrolita
2. krivljenja ćelija
svi mitovi o neophodnosti otvaranja čepova prilikom punjenja potiču upravo od toga
dakle akumulator se puni svaki put kad pokrenemo motor a još nisam video nekoga ko zbog toga vozi sa skinutim čepovima
punjenje alternatorom ili punjačem se ne razlikuju ukoliko su obadva odgovarajuća i ispravna

vd:
uglavnom svi agregati koji služe kao rezervni izvor napajanja imaju akumulatore koji su stalno priključeni na punjač
akumulatorima vremenom, zbog unutrašnjeg otpora, opada kapacitet i ako na njih nisu priključeni potrošači
naravno da akumulator ne može da se prepuni ali ako se priključi na neodgovarajući i neregulisan ispravljač posle izvesnog vremena doći će do
1. ključanja elektrolita
2. krivljenja ćelija
svi mitovi o neophodnosti otvaranja čepova prilikom punjenja potiču upravo od toga
dakle akumulator se puni svaki put kad pokrenemo motor a još nisam video nekoga ko zbog toga vozi sa skinutim čepovima
punjenje alternatorom ili punjačem se ne razlikuju ukoliko su obadva odgovarajuća i ispravna
Ovo je već pravo objašnjenje. Mislim da smo temu apsolvirali i pomogli čoveku da dalje ne traži kapice! :super:

Back