Može, šta će se desiti ako na punjač koji puni strujom 10 ampera staviš akumulator i puniš ga tri dana i tri noći bez prestanka? Moći ćeš da baciš akumulator, ćelije će se od pregrevanja iskriviti i on više neće imati nikakvu akumulativnu moć.
Alternator ne puni stalno strujom od 40+ ampera, instalirajte ampermetar u vozilo pa ćete doći do nekih zaključaka. Evo šta sam ja zaključio posle ugradnje istog (pritom sam ga namerno vezao tako da samo merim struju koju daje dinama):
- u leru je struja punjenja reda 2-3 ampera, možda čak i manje
- kada se uključe farovi, struja punjenja skače na 20-tak ampera
- kada se uključe svi potrošači, dinama daje maksimalno koliko konstrukciono može (u mom slučaju je 30 ampera)
- kada je struja koju vuku potrošači veća od struje koju daje dinama/alternator pali se zelena lampica koja signalizira nedovoljno punjenje.
Iz ovoga sledi da uredjaji za punjenje pune akumulator samo kada postoji i neka potrošnja struje iz istog.
Takodje sam instalirao i voltmetar, slučaj kada nijedan od potrošača nije upaljen: radni napon u leru je oko 12V, kada dodajem gas napon skače do nekih 14V, onda padne na 13.5 i tu ostaje iako broj obrtaja raste.