Kapacitet za bliskost

gost 345877

Veoma poznat
Poruka
11.521
Zamolila bih vas da prvo procitate tekst, da ne bi lupetali kojesta na temu....
Ima mnogo tekstova na temu kapaciteta za bliskost i intimnost i koji smo zapravo tip licnosti kad je nas emocionalni kapacitet u pitanju....
Deluje sasavo ali nije, i kad tad nas stigne, kao bumerang, ponavljamo neke obrasce a ne znamo ni zasto....

Da skratim, dugo sam razmisljala, citala i shvatih da sam ja tip A, izbegavajuci....
Ceka me dosta posla i rada na sebi, da naucim kako da prevazidjem taj svoj nedostatak i ostanem tu...

Poslednja izmena od moderatora:
Zanimljiva tema. Tera na razmisljanje. :)
Odrasla sam u stabilnoj porodici, sto bi znacilo da bi moji ljubavni odnosi trebali biti „jednostavni“, ali nisam sigurna koliko je to zaista tako. Kada bih uporedila svoju prethodnu, dugu vezu i ovu sa muzem, pa...postoji razlika. I u ponasanju i dozivljaju partnera. Tako da to dosta zavisi i od reakcije druge strane na nas emocionalni, unutrasnji svet. Ali najvise zavisi od iskustva i onog sto u hodu „naucimo“ o sebi, drugima, medjuljudskim odnosima.
Sve dok sam svesna da u sebi nosim ljubav, koju mogu dati, sve je u redu.

Znam za ove stilove atačmenta od ranije, ali i dalje se ne pronalazim se ni u jednom tipu. Osim u prvom, ali ne ispunjavam kriterijum ambijenta sigurnosti tokom odrastanja. A opet, nije mi predvidivost uslov da bih se usudila da volim, upravo u spremnosti da se voli i kad ne može da se predvidi i da se rizikuje povređenost je sadržana sva vitalnost, jer ipak život piše najbolji sci fi, naše umišljotine su zasnovane na ograničenom znanju o stvarnosti, naročito ako se bez izmena fermentiraju godinama, jer smo jednom negde videli tako, i umislili da samo i jedino tako treba

Ne pronalazim se ni u dosadi i odsustvu erotskog naboja kod Pepermint Peti, naprotiv, samo ne dozvoljavam da kroz njega probija patologija, moja ili partnerska. Bolje je sesti i videti u kom delu ličnosti se nalazi rascep iz koga izbija patologija, nego nastaviti stvarati uzbuđenje iz patologije, jer je u konačnici lažno. Ako je to *dosadno*, onda kolektivno imamo problem

Ne mislim loše o drugima (apriori), ne mislim loše o sebi (osim kad introspekcijom utvrdim da ima razloga), važna mi je unutrašnja sloboda partnera (jer zbog čega onda volim ako ne zbog toga ko je kad je slobodan).

Možda je i do godina, pre 10 godina bih sigurno rekla anksiozni

I, da, mislim da je ključ za sve nezdrave stilove atačmenta zdrava ljubav prema sebi, kad je to baza, stil vezivanja postaje sam po sebi zdrav i normalan, jer se vezuju dve slobodne osobe, zdrave u svojoj slobodi, i onda zdrave zajedno

Ja sam ukucao i krenuo da čitam, dovoljno mi je da pročitam po prve dvije rečenice da shvatim da se ne uklapam tu, da ne znam za stereotipe kad sam ja u pitanju. Mnogo sam više od...nečega...da bih se uklopio u neku grupu, nekako mi djeluju glupo.

Horoskop nudi više mogućnosti jer ima 12 znakova a tu je i podznak, da ne pričamo o natalnoj karti.

Back