Kao opaki momci sa ulica

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Sta se desava sa klincima (mladicima) danas, svi su u nekom fazonu br'te kola, tozla, ribice, pistolji, mrk pogled niko ne sme da mi na crtu stane, svi glume neke opake momke (ili favorizuju iste te), kao da su Toni Montana.
A cemu to i odakle to? Je l' nas jos uvek drze trenerke i 90-te ili sta je u pitanju?

Zasto je neki gangster veci idol nego majka, otac, neki naucnik ili sta vec i zasto je vise "cool" biti opasni momak sa ulice, nego obican, prosecan, bez kriminalnog dosijea i sl?
Zasto si veca faca ako se bijes, pijes, spavas po klupama, jedva prodjes razred, vozis BWM ili sta vec, umesto da nemam pojma, zavrsis neku skolu, radis posao koji volis?

Sta se desava sa klincima (mladicima) danas, svi su u nekom fazonu br'te kola, tozla, ribice, pistolji, mrk pogled niko ne sme da mi na crtu stane, svi glume neke opake momke (ili favorizuju iste te), kao da su Toni Montana.
A cemu to i odakle to? Je l' nas jos uvek drze trenerke i 90-te ili sta je u pitanju?

Zasto je neki gangster veci idol nego majka, otac, neki naucnik ili sta vec i zasto je vise "cool" biti opasni momak sa ulice, nego obican, prosecan, bez kriminalnog dosijea i sl?
Zasto si veca faca ako se bijes, pijes, spavas po klupama, jedva prodjes razred, vozis BWM ili sta vec, umesto da nemam pojma, zavrsis neku skolu, radis posao koji volis?

Idol je slicnima i/ili nezrelima.

Pa razlog je prost. To je najjednostavnije sto neki bilmez moze da skapira i ne zahteva nikakav trud.
Sve sto ti treba od rekvizita su trenerke,er maks,neka kajla sa buvljaka,kec frizura i kompletan si.
Da bi bio naucnik,sportista,obrazovan covek moras da se potrudis dosta i da se odreknes mnogo cega,a rezultati se ne vide odmah,dok ovako kad postanes budala ceo grad cuje za tebe,odmah dobijes neke pare,plitke ribe i neko "postovanje".
Zasto se najveci broj ljudi lozi na navijace,patriotizam,kola,motore,ribe koje nikad nece imati? Pa to im je najlakse da skapiraju i da se identifikuju sa time.
Ne smatram patriotizam losim i sam sam patriota,ali kad vidim ko se sve prima na to,dodje mi da se uclanim u LDP.

Reci čici kol'ko imaš ljeta? :mazi:

Igrom slučaja, zatekla sam se prošle nedelje ujutro na Tehnološkom faksu, i videla jednog skroz simpatičnog klinca, studenta, kako je te nedelje ujutro dojezdio na faks na svom bajsu, pričekao neko vreme ispred ulaza koleginicu koja je takođe stigla bajsom, da bi se onda zajedno uputili u čitaonicu na učenje. Kada bi ih pitao da li su u fazonu "br'te kola, tozla, ribice, pistolji, mrk pogled niko ne sme da mi na crtu stane", samo bi te podsmešljivo pogledali.

Kao što vidiš, ne postoje univerzalni modeli ponašanja i uzora, čak ni među klincima.
Koliko god bili bedno, primitivno i zatucano društvo, uvek ima i onih pametnih koji odskaču.

Meni je najjaca novosadska kriminalna grupa koja je djelovala tokom pedesetih, zvali su se "Divljaci", a sastojala se od djecaka izmedju 13 i 16 godina. Bili su organizovani kao prava prestupnicka banda, a prikupili su zavidan arsenal oruzja: nekoliko revolvera i pistolja, luk i strijele, kame i macete za pojasom, itd. O njima je pisao Z. Jovanovic u 6. broju "Narodne milicije". Nakon njih, na drugom mjestu, nalazi se maloljetnicka grupa "Fantom" iz Skoplja koja je primjenjivala metode u svom radu doslovno prenijete iz americkog podzemlja, vecinu ekipe su cinili opet tinejdzeri. Tadasnjim usporenim organima kriminalisticke sluzbe je trebalo dosta vremena i napora da otkriju njene clanove uz veliku opasnost po sopstveni zivot.

Da, nije to samo danas, sjetimo se situacije nakon Drugog svjetskog rata, ekonomska situacija sranje, sve razruseno, bijeda, neimastina, kriza, ljudi nemaju sta jesti (zvuci poznato), u zraku kataklizmicka atmosfera, cak i u medjunarodnoj (strucnoj) literaturi se primjecivalo karakteristicno "crnilo", npr. kod ruskog pedagoga za "posrnulu djecu" Makarenka (problematicna djeca su proizvod porodica u raspadu gdje nema topline i ljubavi) preko Francuza Alexandra Vexilarda ("Introduction a la sociologie du vagabondage" - studija o skitnicenju koje je zahvatilo dobar broj tadasnje djece i omladine) i Odette Fillipon (1950. je objavila porazavajuce rezultate ankete sprovedene u 25 drzava: u 81% slucajeva vaspitna zapustenost je rezultat rdjavih porodicnih prilika) do njemackog sociologa Helmuta Schelskog koji je izdao jako zanimljivo djelo pod naslovom "Skepticna generacija" (Die skeptische Generation) u kom se analizira njemacka poslijeratna generacija, autor tvrdi da je to omladina bez odusevljenja, skepticna i nesposobna da sagori bilo kakvu ideologiju.
Upravo zbog svega ovoga se tada najvise raspravljalo o psihickom zdravlju i odgoju djece u Generalnoj skupstini OUN-a, i nakon toga je usvojena Deklaracija o pravima djeteta 1959. godine. Maloljetnicka delikvencija postaje jedan od najslozenijih ne samo evropskih nego svjetskih problema; djecji psiholog Fridrih Troj zbog sveopceg porasta neuroticnih oboljenja i mentalnih deformiteta pise da se kod zanemarene i kinjene djece javljaju asocijalne emocije pa su povucena, plaha, nepovjerljiva, zlurada i pakosna, a belgijska pedagogica Marie-Therese Van Eeckhout vice na sav glas, preporucuje roditeljima da ne mlate vlastito dijete kao vola u kupusu nego neka prvo ispitaju sto je te greske uslovilo (Les parents et les defauts..., 1960). Da, dovoljno je pogledati Bunuelov film Los Olvidados koji slikovito opisuje to vrijeme...

Poslednja izmena:

zato što su 90te još uvek žive, umrle nisu...zato što još uvek postoji TV Pink, Ceca, Arkan živi u srcu...srbende, krajine, huligani, neofašisti...

Josip Dojc je 1953. g. ustanovio da ucenici jedne beogradske skole piju kao smukovi, od 1.500 djaka, vise od polovice uziva alkohol. U Vinkovcima od 170 skolske djece, 61% uziva alkohol, dok se 14% smatra hronicnim alkoholicarima. Od preko 7.000 ucenika osmogodisnjih skola u Subotici, utvrdjeno je da 53% uziva alhohol, a u Sloveniji (Gornjoj Vipavskoj dolini) 62% djece redovno drzi lajku u rukama. Od preko 19 hiljada ucenika sreza Krapina, cak 42% pije alkohol jos iz predskolskog doba (Josip Dojc, Djeca i alkoholizam, Sanitarni tehnicar, 1-2, Zagreb, 1958).
'Vecernje novosti' objavljuju podatak sa savjetovanja pedagoga u Beogradu (19. april, 1963, str. 7), radi se o "omladincu" kome su jedina i najvaznija literatura kriminalisticki romani, a navodi se broj procitanih: 233 (Zar se na ovakav nacin moze ostvariti pravilno vaspitanje buduceg socijalistickog gradjanina?). Nuff said.

Yosef Doych, nice fricking crypto jew.
trebao bi malo da pijucne i odyebe

Pazi jednu stvar, sve sto nas okruzuje, bilo to muzika, literatura, generalno umjetnost i sl., sluzi prvenstveno za obrazovanje covjeka, a ne njegovu emotivnu ili intelektualnu degradaciju. Svrha umjetnickog djela, bilo to da se bavi temama iz buducnosti, sadasnjosti ili proslosti, jeste da otkrije pozitivne ali i negativne zivotne pojave i razoblici ih, kako bi se se pruzila prilika onovremenom ili suvremenom covjeku, poput nas dvojice, da posluzi kao sredstvo istrazivanja trajnih osobina i kvaliteta licnost, odnosno njenog zivota, te da istakne sve ono sto je prevashodno korisno i lijepo, istovremeno trudeci se da osudi sve ono sto je protivno njenoj prirodi, i stetno ne samo za njen drustveni, nego i psisoloski zivot. Na taj nacin se hrani ljudska dusa i stvaraju se, kako da kazem, ideali (stidljivo i vrlo pazljivo usvajam ovaj termin) za koje je vrijedno zivjeti i boriti se, a ne da se afirmise bezvrijednost i ucmalost zivota (ili nekog njegovo segmenta) vec minucioznom analizom tog stanja iz koga su nastale negativne i pesimisticke pojave pronadju rjesenja i odgovori, suprotstavljajuci se ponekad i pukom snagom ljudskog duha u kojoj se afirmise sam zivot s jednom naglasenom licnom i socijalnom etikom.
Sve to nije bas toliko jednostavno i iziskuje ogroman napor na individualnom nivou jer se ne radi o jednosmjernoj ulici pa je nuzno naglasiti da citalac ili posmatrac mora da posjeduje odredjen stepen razvijene svijesti (urodjena ili stecena sposobnost) oli intelektualan trud da sve to preradi i usvoji kao vid sopstvenog sublimiranog saznanja. Ako se to ne desi, onda uproscen i senzacionalan materijal ce svakako imati prodju prije nekog umjetnickog djela, ne mislim samo na bulevarsku stampu, nego i populisticke i jeftine kitsch zabave na Pinku, forsiranje, opet, ideala koji u prvi plan stavljaju karijere mutnih, namrgodjenih tipova i brze zarade novca, ispoljavanje sovinizma i rasizma prema odredjenim etnickim (nacionalnim, kako god) i religioznim skupinama i svega onog najruznijeg moguceg sto obitava i cuci u paradoksalnom ljudskom bicu.

Poslednja izmena:
  • Podržavam
Reactions: JJR
ali valjda se i treniras tj dizes svoj imunitet jer drustvo nije ruzicasto oko tebe, to valjda rade narocito u skolama, kad se druze i rade sve
:I

- - - - - - - - - -

ali pazi
GLUMITI nije isto sto i BITI
taj shto je neki malo opasniji nece da se shepuri tek tako
:I

zato što ti je u prvom slučaju zagarantovana kinta ****** i slava i sve zavisi isključivo od tvojih sposobnosti dok si u drugom slučaju osuđen na marginu, slabo plaćen posao, izdrkavanje sistema na tebi, ženu koja te ne poštuje jer si šonja i slično...

Igrom slučaja, zatekla sam se prošle nedelje ujutro na Tehnološkom faksu, i videla jednog skroz simpatičnog klinca, studenta, kako je te nedelje ujutro dojezdio na faks na svom bajsu, pričekao neko vreme ispred ulaza koleginicu koja je takođe stigla bajsom, da bi se onda zajedno uputili u čitaonicu na učenje. Kada bi ih pitao da li su u fazonu "br'te kola, tozla, ribice, pistolji, mrk pogled niko ne sme da mi na crtu stane", samo bi te podsmešljivo pogledali.

Kao što vidiš, ne postoje univerzalni modeli ponašanja i uzora, čak ni među klincima.
Koliko god bili bedno, primitivno i zatucano društvo, uvek ima i onih pametnih koji odskaču.

aha... a posebno ta studentkinja bi bila prezriva i gadljiva prema svemu tome

čuj sad nju... a što bi mi studentkinje bile kiselo grožđe keve ti kad mi za njih ne treba ništa više od priče i pojave?
znači ne traže ti ništa a mnogo vole da se zezaju

Zato što je činjenica da stepen obrazovnja, (ne)imanje diplome, radno mesto i slično ne utiču na to da li će devojka biti laka/teška za smuvati. To bi isto bilo da ja napišem da su svi tipovi koji bilduju budaci bez mozga. A nisu. Generalizacija je gadna rabota.

Zato što je činjenica da stepen obrazovnja, (ne)imanje diplome, radno mesto i slično ne utiču na to da li će devojka biti laka/teška za smuvati. To bi isto bilo da ja napišem da su svi tipovi koji bilduju budaci bez mozga. A nisu. Generalizacija je gadna rabota.

priča nije ni krenula od moje generalizacije nego od hirajgoine, upotrebila je studentkinje u nekom nerealnom kontekstu, kao da su one po def neki nobles što je zabluda ljudi koji su rasli u komunizmu i u internetu (što je u principu istiq)... a ja sam lepo rekao 'u proseku' znači ništa nisam generalizovao, čitaj pažljivije

Back