Kandi: Iran neće pristati na kompromise sa SAD

Mingo III

Poznat
Banovan
Poruka
8.988
ZAPOVJEDNIK IRANSKIH DOBROVOLJAČKIH SNAGA

Kandi: Iran neće pristati na kompromise sa SAD

naqdi.jpg

Zapovjednik iranskih Basidža (dobrovoljačkih snaga), brigadni general Mohamed Reza Nakdi izjavio je u petak da Iran neće pristati na kompromise sa Sjedinjenim Državama.

Nakdi je to poručio tokom mitinga održanog u petak povodom obilježavanja 33. godišnjice "zauzimanja američke ambasade u Teheranu" od iranskih studenata.

Sjedinjene Države prekinule su diplomatske odnose s Iranom 1980. godine nakon što je grupa iranskih studenata zarobila šezdesetak američkih diplomata 1979. godine. Tokom talačke krize, 52-oje američkih diplomata držano je u zarobljeništvu 444 dana.

- Iranski narod neće pristati na kompromis sa Sjedinjenim Državama dok američki zvaničnici ne promjene svoju politiku prema drugim zemljama u svijetu, izjavio je general Nakdi, prenosi Xinhua.

- Da bismo uspostavili doiplomatske odnose sa Sjedinjenim Državama, Amerikanci bi trebali prihvatiti zahtjeve iranskog naroda da razmotre svoju politiku prema drugim zemljama u svijetu i da zatvore svoje vojne baze u 50 država, kazao je Nakdi.

- Iranci neće popustiti pod američkim pritiscima sankcijama i američkim urotama protiv njihove zemlje, izjavio je iranski general, aludirajući na nedavne pokušaje nekih Iranaca u egzilu i iranskih politričara da obnove veze s Washingtonom u cilju smanjenja pritiska na iransku ekonomiju koja je teško pogođena zapadnim sankcijama zbog kontroverznog nuklearnog programa Islamske Republike.

Dnevni Avaz

Iran je dosljedan svojih stavova i to se odmah vidi. ispostavlja se da Iran vodi jednu svjetsku revoluciju protiv Amerike i njenih djela. Ipak, ja osobno mislim da to nije tako i da stvar nije tako jednostavna. Ipak, Iran ponosno stoji na svom mjestu i prkosi onima koji zele da ga uniste. Gotovo sto postop sam siguran da nece doci do vojne intervencije u Iranu jer smatram da je to jedan strasna stvar za Ameriku. Izrael je odustao ali Amerika nece htjeti da rizikuje rat koji bi bio poguban za njih. Iran je jedna zemlja koja zeli da bude neovisna i smatram da Iran vec ima epitet islamske super sile. ta zemlja moze dosta pomoci muslimanima i da vrati ugled islamskom svijetu. Po pitanju Palestine Iran je dosljedan i daje bezrezervnu podrsku Palestini. To mnogo znaci za Palestince koji muce muku sa Cionistima. Naravno da su putevi sunnijskih zemalja drugaciji od puta Irana koji zeli ostati neovisnim i malo vise priklonjeniji Rusiji i Kini. Ipak, Turska kao jedna sunnijska zemlja zeli naci sebi kroz saveznistvo sa Amerikom i u tome imaju racuna muslimani tako da se oko tog pitanja lomi koplje na Siriji. Ipak, mi muslimani trebamo imati u vidu da nam je jedinstvo vaznije i da moramo mbiti zajedno kako bi smo odbili jednog opasnog neprijatelja a to je Izrael koji je otvoreni dusmanin muslimana. Zato, svaki musliman podrzava Iran po pitanju njegove suverenosti tako da nama sunnijama ne smeta to sto su Iranci vecinom siije. To nema veze jer nama je bitno da se ojaca islamski svijet i da prestane opasnost po islamski svijet. Mi muslimani zelimo da nam drzave budu jake kako bi mogle da se odbrane od stranog neprijatelja. Samo Al Kaida zeli da unese poddjele medju muslimanima i da tako nanese stetu muslimanima.

Iran moze postati velikom zemljom ako izadje iz ove krize. Ovo je najopasniji perido za Iran u svojoj historiji. Iran je uvijke dominirao u proslosti i bio drzava koja je prenosila svoju civilizaciju na druge. Postoji nada da se nece desiti napad na Iran jer Iran se nalazi na osjetljivom podrucju gdje se sukobljavaju svjetske super sile. To moze spasiti Iran od rata i dovesti ga na nivo islamske super sile. Ovo je dobra najava da se Izrael povukao od prijetnji i da zeli malo smiriti loptu. To nije uobicajeno za Izrael koji je uvijek prednjacio u ekstremu. Zato, Iran sve vise snazi i vjerujem da mu ne mogu nista sankcije. Iran moze sam opstati bez Amerike i Europe i zivjeti tako mirno i spokojno. Iran je izveo revoluciju jos 1979 godine i od tada Iran ima islamsku demokraciju koja se zasniva na Islamu. Iranom vladaju predsjednici koji se smjenjuju izborima. To je jedan visoki stupanj demokracije tako da Iran moze posluziti za uzor. Snazan Irann moze utjecati na prilike u svijetu i da pomogne muslimanima u suocavanju sa neprijateljima. Iran prevashodno moze pomoci Palestincima i moze pritisnuti Izrael da se ne ponasa ovako kako se ponasa. Za muslimane je bitno da imaju jedinstvo i da krenu zajedno za zajednicki cilj. Zajednicki cilj mora biti uspostava Hilafeta i povratak Kudsa kao treceg muslimanskog svetog grada. ja sam u proslim temama napomenuo da je postojanje izraela privremeno i da ce oni morati da odu sa tog podrucja bas kao sto su dosli. Jacanjem Irana, Turske, Pakistana i Egipta znatno doprinosi jacanju muslimana i ostvarivanju visih ciljeva. Gledajuci realno nikada muslimani nisu bili ovako jedinstveni. razlog tomu je sto su potroseni svi argumenti Zapada oko pitanja Palestine. Vise stvarno niko ne moze imati razumijevanja za ponasanje Izraela. Naravno da Rusija ne podrzava Iran zato sto ima bliske veze sa tom drzavom i sa muslimanima nego Rusiji je doslo do grla i ona je shvatila da se nema kud. Svako kalkuliranje sa Zapadom je opasno jer nadiranjem Amerike, Rusija gubi na svom epitetu super sile a isto to vazi i za Kinu. Naravno da mi muslimani nemamo ciste racune sa Kinom i sa Rusijom bas zbog njihove politike prema muslimanima ali doslo je vrijeme kad ce te velike sile moliti muslimane za podrsku. To dovljno kazuje koliko je islamski svijet bitan faktor i bitniji od svih regiona na nasoj planeti. Na nama muslimanima je da iskoristimo ovu priliku kako bi smo dosli do cilja i kako bi islamski svijet postao jacim i boljim nego ikada.

Iran moze postati velikom zemljom ako izadje iz ove krize. Ovo je najopasniji perido za Iran u svojoj historiji. Iran je uvijke dominirao u proslosti i bio drzava koja je prenosila svoju civilizaciju na druge. Postoji nada da se nece desiti napad na Iran jer Iran se nalazi na osjetljivom podrucju gdje se sukobljavaju svjetske super sile. To moze spasiti Iran od rata i dovesti ga na nivo islamske super sile. Ovo je dobra najava da se Izrael povukao od prijetnji i da zeli malo smiriti loptu. To nije uobicajeno za Izrael koji je uvijek prednjacio u ekstremu. Zato, Iran sve vise snazi i vjerujem da mu ne mogu nista sankcije. Iran moze sam opstati bez Amerike i Europe i zivjeti tako mirno i spokojno. Iran je izveo revoluciju jos 1979 godine i od tada Iran ima islamsku demokraciju koja se zasniva na Islamu. Iranom vladaju predsjednici koji se smjenjuju izborima. To je jedan visoki stupanj demokracije tako da Iran moze posluziti za uzor. Snazan Irann moze utjecati na prilike u svijetu i da pomogne muslimanima u suocavanju sa neprijateljima. Iran prevashodno moze pomoci Palestincima i moze pritisnuti Izrael da se ne ponasa ovako kako se ponasa. Za muslimane je bitno da imaju jedinstvo i da krenu zajedno za zajednicki cilj. Zajednicki cilj mora biti uspostava Hilafeta i povratak Kudsa kao treceg muslimanskog svetog grada. ja sam u proslim temama napomenuo da je postojanje izraela privremeno i da ce oni morati da odu sa tog podrucja bas kao sto su dosli. Jacanjem Irana, Turske, Pakistana i Egipta znatno doprinosi jacanju muslimana i ostvarivanju visih ciljeva. Gledajuci realno nikada muslimani nisu bili ovako jedinstveni. razlog tomu je sto su potroseni svi argumenti Zapada oko pitanja Palestine. Vise stvarno niko ne moze imati razumijevanja za ponasanje Izraela. Naravno da Rusija ne podrzava Iran zato sto ima bliske veze sa tom drzavom i sa muslimanima nego Rusiji je doslo do grla i ona je shvatila da se nema kud. Svako kalkuliranje sa Zapadom je opasno jer nadiranjem Amerike, Rusija gubi na svom epitetu super sile a isto to vazi i za Kinu. Naravno da mi muslimani nemamo ciste racune sa Kinom i sa Rusijom bas zbog njihove politike prema muslimanima ali doslo je vrijeme kad ce te velike sile moliti muslimane za podrsku. To dovljno kazuje koliko je islamski svijet bitan faktor i bitniji od svih regiona na nasoj planeti. Na nama muslimanima je da iskoristimo ovu priliku kako bi smo dosli do cilja i kako bi islamski svijet postao jacim i boljim nego ikada.

smilie_flag_USA.gif

US-troops.jpg

Iran je zemlja koja je neovisna i koja tezi da djeluje samostalno. To je zemlja koja zeli da se razvija i da bude pojam islamske civilizacije. Iran jos nije iskvaren Zapadnim porocima i jos u toj zemlji vaze drevna pravila persijske civilizacije. To je jedna od rijetkih drzava koja nije zapala u jednu globalnu politiku Zapada. Mozda je zbog toga Iran privlacan ljudima koji dolaze u tu drzavu. Iran je poznat po lijepim gradovima i po izrazito cistim gradovima gdje se ne moze naci smece ili mozda neki pikavac od cigareta. Sve je to pod konac cisto i uredno i gradjani su navikli na jednu takvu disciplinu. To je dokaz mojoj teoriji da Iran nije jos zarazen Zapadnim devijacijama i slobodama. Zato Iran treba opstati kao drzava i treba da nastavi sa svojim radom. Iran nije mala drzava pa da se na nju atakuje. Iran je jedan drzava koja zeli da bude snazna i da pri tom nikoga ne ugrozava. Oko Irana se stvorila jedna takva situacija da je Americi prosto nemoguce da djeluje protiv te drzave. Iran je uspio odoljeti sankcijama i uspio ostati dosljednom drzavom. Zatim Rusija i Kina znaju da je Iran presudan za njih i njhove interese i da je Iran jedna ulazna kapija ka Rusiji i Kini odnosno njihovim vitalnim interesima. To je nesto sto dovoljno komplicira situaciju Amerike i dovodi je do priznanja da ne moze djelovati protiv Irana i da je slucaj Irana drugaciji od slucaja Iraka i Afganistana. Zato me ne cude izjave Izraela koji se obeshrabrio u uvidio da se ne moze sam i da je Iran jedan gigant od drzave. Izrael je ovo izjavio samo da bi se opravdao kod svojih gradjana. Zato, jak Iran znaci jednu ravnotezu na Bliskom Istoku i znaci da Izrael nece vise biti usamljena vojna sila na Bliskom Istoku koji ce raditi sto god pozeli. Znaci morat ce postojati red i pravilo oko nekih pitanja. Zato, na nama muslimanima je da priblizujemo stavove i da umanjujemo razlike. Mozda neke zemlje imaju interesa da budu u savezu sa Amerikom ali prevashodni cilj nam mora biti islamsko jedinstvo i njegovanje bratstva i jedinstva.

Iran je dosljedan svojih stavova i to se odmah vidi. ispostavlja se da Iran vodi jednu svjetsku revoluciju protiv Amerike i njenih djela. Ipak, ja osobno mislim da to nije tako i da stvar nije tako jednostavna. Ipak, Iran ponosno stoji na svom mjestu i prkosi onima koji zele da ga uniste. Gotovo sto postop sam siguran da nece doci do vojne intervencije u Iranu jer smatram da je to jedan strasna stvar za Ameriku. Izrael je odustao ali Amerika nece htjeti da rizikuje rat koji bi bio poguban za njih. Iran je jedna zemlja koja zeli da bude neovisna i smatram da Iran vec ima epitet islamske super sile. ta zemlja moze dosta pomoci muslimanima i da vrati ugled islamskom svijetu. Po pitanju Palestine Iran je dosljedan i daje bezrezervnu podrsku Palestini. To mnogo znaci za Palestince koji muce muku sa Cionistima. Naravno da su putevi sunnijskih zemalja drugaciji od puta Irana koji zeli ostati neovisnim i malo vise priklonjeniji Rusiji i Kini. Ipak, Turska kao jedna sunnijska zemlja zeli naci sebi kroz saveznistvo sa Amerikom i u tome imaju racuna muslimani tako da se oko tog pitanja lomi koplje na Siriji. Ipak, mi muslimani trebamo imati u vidu da nam je jedinstvo vaznije i da moramo mbiti zajedno kako bi smo odbili jednog opasnog neprijatelja a to je Izrael koji je otvoreni dusmanin muslimana. Zato, svaki musliman podrzava Iran po pitanju njegove suverenosti tako da nama sunnijama ne smeta to sto su Iranci vecinom siije. To nema veze jer nama je bitno da se ojaca islamski svijet i da prestane opasnost po islamski svijet. Mi muslimani zelimo da nam drzave budu jake kako bi mogle da se odbrane od stranog neprijatelja. Samo Al Kaida zeli da unese poddjele medju muslimanima i da tako nanese stetu muslimanima.

Баш супротно. Израел и хоће да ратује против њих али Америка неће...

Иран има нови базу ратне морнарице у Ормуском мореузу

Тагови: Ормуски мореуз, Иран, Ратна морнарица, Вести
интернет редакција
4.11.2012, 17:11

Иран има нову војну базу у Ормуском мореузу, саопштила је данас државна телевизија Ирана. Нова база је пета у том мореузу. Налази се у луци Бандер Ленге.

Иран је направио војну базу како би ојачао своје позиције на јединственом морском путу за експорт арапске нафте и гаса у треће земље.

Иран склопио беспилотну летелицу вертикалног узлетања

Тагови: беспилотне летелице, Иран, Вести
интернет редакција
4.11.2012, 14:49

Фото: EPA
Иранска агенција Мехр јавља о новом достигнућу иранских војних инжењера – првој у свету беспилотној летелици вертикалног узлетања и слетања. Апарат је, како се саопштава, успешно тестиран 3. новембра. Беспилотна летелица ће бити представљена медијима 31. јануара, на 34. годишњицу победе исламске револуције у Ирану.

Летелица „Лико“ је поред вертикалног узлетања и слетања способна да избегава радаре. Даљина лета јој је 100 км, носивост – 100 кг.

Back