Kancelarija ili rad od kuće

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.569
Sa promenom epidemiološke situacije i ukidanjem restriktivnih mera uvedenih da bi se sprečilo širenje pandemije, počelo je i da se postavlja pitanje da li treba da se vraćamo u kancelariju i prestanemo sa radom od kuće. Pojedine velike kompanije su se već vratile na rad iz kancelarije, makar i u modifikovanom obliku, a neke druge su blizu donošenja odluka o tome. Kako nam je „nova normalnost“ izmenila radni život i da li ćemo se lako vratiti na staro? Majkrosoft je izvršio istraživanje u okviru svog godišnjeg Work Trend Index-a, koje upućuje na to da će fleksibilan način rada (p)ostati jedna od novih karakteristika rada gde god je to moguće. Istraživanje je sprovedeno tokom januara 2021, na uzorku od 31 092 zaposlena u 31 državi.
Najveći broj radnika ne želi da bira između „rad od kuće“ ili „rad iz kancelarije“ nego žele po malo od oba.
Tačnije, da rade deo radnog vremena rade od kuće, a deo iz kancelarije.

Najveći deo radnika kaže da im rad od kuće odgovara, jer ne gube vreme na prevoz do posla i nazad do kuće, kao i mogućnost da fleksibilnije organizuju svoje radno vreme – da prave pauze kada im odgovara, pa čak i da rade van standardnog radnog vremena ako tokom dana imaju neke druge obaveze, prvenstveno oko dece.

Razlozi za delimičan povratak u kancelariju leže u domenu protoka informacija i korišćenju kancelarijske infrastrukture. Deo radnika se žali prvenstveno na slab protok Interneta kao ograničavajući faktor, deo na nedostatak kućne poslovne infrastukture – specijalizovane programe ili mašine (npr. štampači ili skeneri) koji se inače koriste u poslu. Protok informacija postao je dosta zvaničniji i ograničeniji nego ranije – ispostavlja se da nikakav Zoom sastanak tima ne može da zameni neformalnu pauzu za kafu u kuhinji ili puš pauzu na terasi, kada se važne informacije zapravo i prenose među zaposlenima.
(talas)

Šta mislite o radu kod kuce i da li treba da se vratimo na staro, tj.na rad u kancelarijama ?

Od kuce:
- usteda nedeljno 10h koje inace potrosim na ranije ustajanje, spremanje i put do posla i nazad
- usteda sigurno nekih 15.000 din za gorivo, dorucak, kafe, sminku, parfeme, odecu, obucu, castiti kolege, itd...
- u pauzi moze da se skuva, zalije cvece, isturisa, sta god...

Iz kancelarije:
- u mom slucaju a i u slucaju kolega, mnogo efikasniji rad
- volim svoje kolege i nedostaje mi svakodnevni kontakt sa njima
- mnogo je uzbudljivije, dinamicnije

Sa promenom epidemiološke situacije i ukidanjem restriktivnih mera uvedenih da bi se sprečilo širenje pandemije, počelo je i da se postavlja pitanje da li treba da se vraćamo u kancelariju i prestanemo sa radom od kuće. Pojedine velike kompanije su se već vratile na rad iz kancelarije, makar i u modifikovanom obliku, a neke druge su blizu donošenja odluka o tome. Kako nam je „nova normalnost“ izmenila radni život i da li ćemo se lako vratiti na staro? Majkrosoft je izvršio istraživanje u okviru svog godišnjeg Work Trend Index-a, koje upućuje na to da će fleksibilan način rada (p)ostati jedna od novih karakteristika rada gde god je to moguće. Istraživanje je sprovedeno tokom januara 2021, na uzorku od 31 092 zaposlena u 31 državi.
Najveći broj radnika ne želi da bira između „rad od kuće“ ili „rad iz kancelarije“ nego žele po malo od oba.
Tačnije, da rade deo radnog vremena rade od kuće, a deo iz kancelarije.

Najveći deo radnika kaže da im rad od kuće odgovara, jer ne gube vreme na prevoz do posla i nazad do kuće, kao i mogućnost da fleksibilnije organizuju svoje radno vreme – da prave pauze kada im odgovara, pa čak i da rade van standardnog radnog vremena ako tokom dana imaju neke druge obaveze, prvenstveno oko dece.

Razlozi za delimičan povratak u kancelariju leže u domenu protoka informacija i korišćenju kancelarijske infrastrukture. Deo radnika se žali prvenstveno na slab protok Interneta kao ograničavajući faktor, deo na nedostatak kućne poslovne infrastukture – specijalizovane programe ili mašine (npr. štampači ili skeneri) koji se inače koriste u poslu. Protok informacija postao je dosta zvaničniji i ograničeniji nego ranije – ispostavlja se da nikakav Zoom sastanak tima ne može da zameni neformalnu pauzu za kafu u kuhinji ili puš pauzu na terasi, kada se važne informacije zapravo i prenose među zaposlenima.
(talas)

Šta mislite o radu kod kuce i da li treba da se vratimo na staro, tj.na rad u kancelarijama ?
Ne treba da se vratimo na staro, nikada.
Kada se sve vrati u "normalu", odo trazit posao svjetionicara.

Sada i iz ove perspektive,bolje bi mi bilo raditi online.
Nekad sam volela rad u firmi, ali vremena, okolnosti i judi se menjaju.
Sve u životu ima svoje prednosti i mane, pa tako i online poslovi.Msm, da ipak prednosti preovlađuju.Odličan koncept rada za ljude koji poštuju i svoje i tuđe vreme i znaju plasirati svoje znanje.
Ovo nije vrsta rada, za one koji "hvataju mušice" na poslu, dok neko drugi obavlja i svoj i njihov posao. Manja je verovatnoća klasičnog mobinga, dok duh kolektivizma u smislu "face to face" ide polako u istoriju.

Poslednja izmena:
Ja jos vakciniran.
Sutit cu kao ku*rva u vezi toga ako nas krenu vracati.
Ne možeš...postoji registar vakcinisanih! Ja se nadam da će ipak potrajati, bar gde god može! Tipa... , da kompanije neće insistirati na vraćanju radnika, ukoliko se može raditi od kuće. Bar je tako u mojoj firmi. Potrajaće svakako!
Ipak, ne odgovara svima. Moja koleginica sa dvoje male dece, jedva je čekala vratiti se u firmu. Prosto, za online rad moraš imati adekvatne uslove i kod kuće. Njoj je bilo neizvodljivo raditi od kuće, jer joj deca "skaču za vrat" 24h.

Ne možeš...postoji registar vakcinisanih! Ja se nadam da će ipak potrajati, bar gde god može! Tipa... , da kompanije neće insistirati na vraćanju radnika, ukoliko može raditi od kuće. Bar je tako u mojoj firmi. Potrajaće svakako!
Iz tvojih usta u bozje usi.
Pa da u biti, zaveden sam vec u onaj "e-gradjanin" sustav.
Nego, prica li se sta da ce Hrvatska i Srbija otvoriti granice jedna prema drugoj za vakcinirane?
Ja sada mogu u BiH npr., prije nisam mogao, tj. moram jos pricekati desetak dana da prodju od ove druge doze, pa cu moci.
Za sada u Srbiju mogu samo oni s dvojnim drzavljanstvom, a broj takvih je zanemariv.

Nego, prica li se sta da ce Hrvatska i Srbija otvoriti granice jedna prema drugoj za vakcinirane?
Ja sada mogu u BiH npr., prije nisam mogao, tj. moram jos pricekati desetak dana da prodju od ove druge doze, pa cu moci.
Za sada u Srbiju mogu samo oni s dvojnim drzavljanstvom, a broj takvih je zanemariv.
Zašto ne bi mogao. Turistički valjda možeš.Ja se spremam u Tursku (uslovi za putovanje su da je prošlo 15 dana od revakcine, izvadim zeleni el. sertifikat preko e-uprave i to za par minuta pošalju na mail).
Guglaj uslovi putovanja u Srbiju, piše negde sigurno! Kako onda Srbi putuju na letovanje u Hrvatsku?To mi nije jasno.
Pozoveš ambasadu ili konzulat Srbije u Zagrebu. Valjda još uvek održavaju diplomatsko-konzularne odnose.Ili pošalji mail.
Možeš i ovde pitati na pdf-u "Putovanja". Odgovoriće ti neko. Verovatno i pre konzulata.👍

Poslednja izmena:
Vidi na Pdf-u "Putovanja". Tema: "Uslovi putovanja za srpske turiste u stranim državama".
Postavila sam pitanje, msm da ti je Lorelajn odgovorila.

IMG_20210703_123010.jpg

IMG_20210703_122953.jpg

Back