Канарска острва

Хладислав

Početnik
Poruka
19
Здраво, људи! Пошто нисам видео тему о овим острвима, отворићу је овде. :) Дакле, занима ме како је тамо. Зна ли неко? Клима ме привлачи страшно! Ја волим топло време са мало кише. :D Плус, чуо сам и да нема инсеката. Муве и комарци, збогом! :D Такође сам чуо да су прилично безбедна и да нису скупе ствари. Какве су шансе да се тамо нађе посао у ИТ сектору? Не говорим шпански, али ценим да бих научио временом. И претпостављам да њих не дрма криза као у Шанији. Је ли тачно? Хвала вам, унапред. :)

Dobra tema, planirao sam i ja da je postavim ali nisam. Evo šta sam ja čuo i pročitao o njima: Kanarska ostrva se nalaze u Atlanskom okeanu, zapadno od severne Afrike i mnogo su bliža Africi nego Evropi. Zvanično pripadaju Španiji i EU, ali imaju neku autonomiju pa su izuzeti od plaćanja PDV-a (možda i od carine) tako da su tamo mnoge stvari jeftinije nego u ostatku Španije. Ovaj arhipelag se sastoji od 7 velikih i ja mislim 6 malih, nenaseljenih ostrva.

E sad, evo šta sam ja čuo za Tenerife i Gran Kanariu. Na Tenerifeu sezona tj. leto traje cele godine tako da je to dobro za rad mada postoje periodi u toku godine kad je sezona manja i veća. Na Gran Kanarii sezona traje od oktobra do marta mada kažu da i u aprilu ima malo ljudi. Gran Kanaria je definitivno najlepše i najbolje ostrvo od svih ovih ostrva, tamo letuje dosta turista, e sad nije mi jasno kako na Tenerifeu sezona traje cele godine a na Gran Kanarii od oktobra do marta kada se ta 2 ostrva nalaze jedno do drugog u istom arhipelagu.

Da li ima neko ko je bio tamo i ko zna neke konkretne podatke?

Хвала на подршци за тему. :) То што си написао ја мање-више знам и нешто могу потврдити. Као што је плаћање. Чуо сам да су ослобођени царине па је роба јефтинија. А то да је на Тенерифама сезона целе године, а на Гранд Канарији није, не знам. И чудно ми је. Јер, клима је свуда иста на тим острвима. Има мањих разлика, али генерално, то је то. Такође могу додати да је прилично безбедно тамо због мало криминала. Знам да је то у суштини туристичко место, али ко зна, можда и компјутераши тамо раде. Мислим, и ти острвљани користе рачунаре, зар не? :)

Evo šta sam ja čuo i pročitao o njima: Kanarska ostrva se nalaze u Atlanskom okeanu, zapadno od severne Afrike i mnogo su bliža Africi nego Evropi. Zvanično pripadaju Španiji i EU, ali imaju neku autonomiju pa su izuzeti od plaćanja PDV-a (možda i od carine) tako da su tamo mnoge stvari jeftinije nego u ostatku Španije. Ovaj arhipelag se sastoji od 7 velikih i ja mislim 6 malih, nenaseljenih ostrva.
Bio sam jednom tamo i ovo je sve tacno....
Na Tenerifeu sezona tj. leto traje cele godine tako da je to dobro za rad mada postoje periodi u toku godine kad je sezona manja i veća. Na Gran Kanarii sezona traje od oktobra do marta mada kažu da i u aprilu ima malo ljudi.
E ovdje se ne slazem, mislim da im je apsolutno isto vreme turizma...
Znam da je alkohol cigarete puuno jeftinije nego u Spaniji, lako je za stanovanje a posao u toj bransi nisam trazio...ali sve sto ima veze sa turizmom prolazi

Pozdrav svima, moram da budem brz pa cu malo da pisem zbrda-zdola. Nalazim se na Gran Kanariji i pisacu vam kako je u Playa del Ingles i okolini. Vreme je uglavnom lepo mada cesto ume da duva jak vetar i tih dana su plaze skoro prazne. Do pre neki dan su bile velike temperaturne razlike izmedju dana i noci pa je nocu nekad morao da se nosi i drugi sloj odece ali trenutno nije tako i nocu moze da se ide u dugim rukavima ali u kratkim ne, u zavisnosti od polozaja mesta. Inace, kazu da Kanarija ima 7 vremenskih zona tako da se klima razlikuje od zone do zone, od mesta do mesta i nije ista klima (barem popodne i nocu) blizu plaze i gore, iznad plaze i dalje od plaze. Oseca se razlika jer je iznad plaze obicno toplije. Preko dana moze komotno da se ide u kratkim rukavima i kad nema vetra plaze su, pa onako-pune i ljudi se kupaju.

Idu dzipovima i pick-upom. Na pecackom prelazu vam staju SVI DO JEDNOG, i besna kola, i dzipovi i taksisti i to je dobro. Posto je Las Palmas glavni grad Kanarije glavna luka izmedju Afrike, Evrope i Amerike,

Sad se odrzava karneval i ovde je opsta ludnica, ******, trandze i maskirane budale na sve strane.:mrgreen: Inace, ovde ima dosta pedera, pogotovo u trznom centru Jumbo gde je potpuno uobicajeno videti pedere kako se drze za ruke

Ima srpskih radnika i oni prodaju sve i svasta, uglavnom na ulicnim tezgama. Toliko za sada, zatvara mi se internet kafe. Kucamo se!

Poslednja izmena od moderatora:
Ne pravim se, nemam puno vremena. Ne moze se konobarisati na crno a smestaj je ekstremno skup ali moze da se nadje stan ili soba za 250-350 evra mesecno ali u San Fernandu a to je mnogo daleko od plaze koja se nalazi u Plaji Del Ingles. Jeftiniji smestaj takodje moze da se nadje i u Tableru ali i to je daleko od plaze tj Plaje.

Pozdrav svima, krećemo redom. Išao sam do Milana u Italiji autobusom za oko 70 evra, ne sećam se, e tu je bilo smrzavanje u Milanu, stigao sam oko 15 do 4 ujutru, na netu mi rekli da ima metro do Bergama, međutim tamo na terenu pitam-nema! Morao sam da čekam autobus a prvi autobus je bio oko 10 do 6 ujutru valjda, ili kasnije. Autobuska stanica u Milanu se nalazi odmah pored metro-stanice. Uglavnom, sednem u 2. autobus, i pravac Bergamo, kartu mi nisu naplatili, bar dsam se vozio džabe. :mrgreen: Kad sam stigao u Bergamo, ušao sam u treći, gradski autobus koji ide do aerodroma. Seo u Ryanair avion i pravac Las Palmas-glavni grad Gran Kanarije. Ovde ću pisati o Gran Kanariji-tamo sam bio. Avion je, čini mi se leteo nekih 4-5 sati, ne sećam se tačno. Kartu sam zajedno sa čekiranjem 2 kofera prtljaga platio nekih 200 evra 1 smer mada cena avio-karte varira. I odma' da kažem, mislim da je taj put prilično zaobilazan i komplikovan i da može mnogo brže i lakše. Kanarska ostrva se nalaze na nekih 1800 km od Portugala, 2000 km od Španije (kopna) i 5000 km od Srbije. Zvanično pripadaju Španiji, EU, Evrozoni i Evropi mada su Bogu iza tregera. :D Od Gran Kanarije do Afrike tj. Maroka i Zapadne Sahare ima nekih 120-130 km što znači da su MNOOOOOOOOOGO BLIŽI AFRICI nego Evropi. Do Maroka se brodom stiže za oko 2 sata. Do Tenerifea ima oko 60 km.

Uglavnom, ova ostrva su u GMT vremenskoj zoni tj. sat vremena iza Srbije. Kad je u Srbiji 3 sata, tamo je 2. Prvo što sam video još iz aviona su vetrenjače-na sve strane. Sedam u bus i pravac Maspalomas. To je glavni turistički centar ostrva a plaža se nalazi u mestu koje se zove Playa Del Ingles i to je deo Maspalomasa. Krećem da tražim stan i nađem stan u stambenoj zgradi za 300 evra mesečno za kiriju + 300 depozit. Sobe i stanovi su kao što rekoh tamo drastično skupi i ako hoćete da prođete jeftinije morate da idete što dalje od plaže tj. u Tablero ili San Fernando. Mnogi koji rade tamo stanuju u San Fernandu, to je kao radničko predgrađe i mnogo je lepo ali je daleko nekih 45-50 minuta peške od plaže. Postoje i jeftine sobe u apartmanima Kazablanka, (ako se dobro sećam) čini mi se 250 e mesečno ali je to uvek zauzeto. Ima i jedan buđavi hostel isto u San Fernandu, noć košta 20e ali je sra**e. Mesec košta 200 evra al nema ni priključnica ni frižider unutra. I tu sam bio 5 noći dok se nisam snašao i posle sam uzeo onaj stan za 300e. Ali ima problem, pre polaska sam čitao na netu o tom depozitu ali nisam znao šta to praktično znači jer u GR to ne traže. Međutim u Španiji to traže zbog sigurnosti da im ne bi demolirao stan i posle ti vrate ako ništa nre oštetiš. Taj depozit je uglavnom u visini kirije. TO ZNAČI DA AKO JE STAN 300 EVRA VI U STARTU MORATE DA DATE 600 EVRA od kojih vam se 300 evra posle vraćaju kad menjate stan. Znači, to je problem i ko hoće da ide tamo, mora da ponese dosta para. Uglavnom, to sam nekako rešio, uselio, izanalizirao situaciju i krenuo da radim. E kasnije sam našao gori stan i dalje ali jeftiniji za 270e + 100e depozit

Restorani i prodavnice su jeftinije nego u GR i Srbiji, ima npr. varijanta da jedeš u kineskom restoranu kojih ima na svakom koraku, švedski sto za 5-7 evra s tim što moraš da platiš i piće 2,5 evra najmanje i to je za turiste super ponuda dok je od toga još bolja hrana za poneti, to košta 3 evra, uzmeš sa švedskog stola šta hoćeš i koliko može da stane u jednu plastičnu posudu, nabiješ koliko može :mrgreen: i tu može da stane sasvim dovoljno za 1 obrok. Neki kineski restorani imaju ovu ponudu a neki ne.

Većina turista su Nemci pa onda idu Šveđani i svi ostali, turisti su uglavnom sa Zapada ali su to uglavnom stari ljudi, penzioneri, i neki srednji sloj stanovništva, dakle, ne bogati ljudi. Nemci su tamo pokupovali sve živo i ima ih na sve strane. Znači imaju svojre hotele, zgrade, bungalove. Hotela ima baš dosta. A osim hotela, zgrada i bungalova, kuće nešto nisam video, barem tamo gde sam ja bio. Španci su veoma ljubazan i kulturan narod. Nemaju pojma engleski, mislim zaposleni u hotelima, agencijama i restoranima znaju često i nemački ali van tog uskog turističkog kruga, Španci veze nemaju sa engleskim. Npr. od 10 supermarketa, možda u 1 znaju engleski, a od 10 radnika u supermarketu, možda 1 zna engleski i to loše. Dakle, generalno veoma loše znaju engleski a španski jezik je mnogo lep s tim što Kanarci imaju specifičan izgovor španskog. Bila je muka živa kad sam tražio stan baš zbog tog jezika al i to se prebrodi i ide se napred.

Čak i tamo (5000km daleko od otadžbine) ima Srba i uglavnom rade na uličnim tezgama, često rade i prodaju slike, karikature i portrete. Ima ih dosta u tržnom centru Jumbo, tamo ima dosta tržnih centara ali mislim da je ovaj glavni. Gran Kanarija je što bi se reklo "gay friendly" tj. pedera i njihovih zastava ima na sve strane, postoje pederski lokali, kafići, barovi i to je tamo potpuno uobičajeno a pogotovo u vreme Pederade. I zato sam se ja tamo vodio parolom-pamet u glavu-dupe uza zid! :per: U Jumbu takođe ima dosta pedera. To im je epicentar pederacije. :D

Turista ima cele godine i cele godine je vreme prolećno-letnje s tim što je leti vrelo ali glavne sezone su tamo letnja, jun, jul, avgust i zimska od novembra-decembra pa do februara-marta. U međuperiodima je manje-više mrtvo, ima manje ljudi i to su uglavnom siromašniji ljudi koji manje troše. Španija je prelepa zemlja, palme na sve strane, donekle uređena, odnekle nije, crnci ne prodaju po plažama ali ih ima na ulici i prilično su dosadni. . Plate se kreću, šta znam, 1000-1500 evra mesečno. Stopa nezaposlenosti u Španiji a pogotovo među omladinom je veoma velika, prošle godine je Španija imala 6 200 000 nezaposlenih i baš zbog toga su još više zakomplikovali proceduru izdavanja dozvola i papira tako da je to sad prilično teško dobiti i dugo traje. Mala je kontrola prekoračenja boravka, Kanarci nemaju pojma gde je Srbija, da li je to u EEP ili nije tako

Postoje 3 glavne manifestacije koje se održavaju svake godine tamo: To su Karneval, Pederada i Festival. Karneval je VRH VRHOVA, to treba doživeti i da vam ja ne bih mnogo pričao evo snimka. To je u februaru ili martu:

Kući sam se vraćao preko Beča jer je brže. Las Palmas-Beč avion Fly Niki 1 smer 200 evra sa 2 kofera, i iz Beča kući busom. To je to za sada. Aj sledeći put mogu da pišem malo detaljnije i konkretnije. Pozz.

Poslednja izmena od moderatora:

Back