Kanalizacija na vodi

A sta nisi znao, pa jer ljudi recimo u Krnjaci ili Borci koji su udaljeni svega 4,5 autobuskih stanica (10-ak minuta busom kad nema guzve) od Skadarlije i Trga Republike jos uvek nemaju kanalizaciju u 21. veku, pa ono ta septicka jama kad to krene da smrdi, ono strava i zasu, ja nedavno kad sam bio tamo sam skapirao da smo mi na NBG ili u nekom drugom delu grada zapravo privilegovani sto uopste imamo kanalizaciju (ono skapiras kako covek nekad olako shvata neke stvari i uzima ih zdravo za gotovo, narocito neke banalne stvari o kojima ni ne razmisljas i koliko nekad nije uopste svestan koliko je zapravo privilegovan).
 
Strašno je. Srbija bi trebalo da napravi postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.
za sada to ovako izgleda

1920px-Share_of_domestic_wastewater_that_is_safely_treated,_OWID.svg.png
 
Mogla je da se uradi drenaza gde ce sve to ici i praznilo bi se pumpama s vremena na vreme i odvozilo bi se cisternama ali te cisterne bi bile samo za to i nista vise.
Веруј ми да гомна су далеко мањи проблем од хемије и биолошког отпада. Гомна могу лако и релативно јефтино да се издвоје из отпадних вода. Потребни су само аерациони базени и анаеробни дигестори (то је мало јача инвестиција али не тако велика) и добиће се техничка вода као отпадна.
Проблем су хемијски и биолошки загађивачи у води. То је гадно. Мене јако интересује шта је са постројењем за прераду биохазардног отпада у клиничким центрима и болницама по Србији. Где то иде. Знао сам да је пећ у Клиничком центру Србије за биохазардни отпад оспособљена била па је опет стала и шта је са њом на крају било, да ли ради или не, заиста не знам.
Биохазардни отпад су крв од болесних (колера, хемофилија......) а ту су и ампутирани делови тела болесних од гангрене и сл. Одећа умрлих од тешких заразних болести....
Мене овакве ствари много плаше.
 
Strašno je. Srbija bi trebalo da napravi postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.
za sada to ovako izgleda

Pogledajte prilog 1503550
Ми смо радили 2006 године пројекат са машинским факултетом у Београду и нас неколико, са нашим професорима, смо урадили постројење за прераду отпадних вода за град Шабац. то је било цело постројење испод земље. Финансирала ЕУ. Пројекат је одрађен али ја сам после отишао у иностранство. Да ли то поcтројење сада ради заиста не знам.
У реку Саву испуштала би се отпадна техничка вода а метан добијен из тих отпадних вода давао је струју за око 1000 домаћинства и грејао би око 2500 домаћинства.
У Србији се слабо пажња посвећивало томе а и данас се слабо посвећује пажња. Много више на речима а јако мало на делима. Мада морам да похвалим депонијју у Винчи.
 
Poslednja izmena:

Back
Top