Kampanja protiv partijskog ustava počinje.

meelosh_bg:
Ako neko ima odgovor na sledece: kako je moguce da je Kosovu data (barem deklarativno) sustinska autonomija, da se ono pominje u preambuli ustava kao casus njegovog donosenja, da se ova pokrajina pominje u predsednickoj zakletvi - a Vojvodina kao nesto sto ce imati budzet u iznosu od najmanje 7% srpskog budzeta.

Drugim recima, s obzirom da su i Kosovo i Vojvodina uzivale isti stepen autonomije, koja je to diferentia specifica po kojoj sada jedna ima sustinsku autonomiju, a drugoj, eto, radikali (i ne samo oni) brane da dobije nesto slicno? Ja vidim tri stvari - gradjanska neposlusnost, pa oruzana pobuna (i teroristicki napadi) i konacno NATO bombardovanje.
Srpska politicka scena je lepo pokazala koliki je njen demokratski kapacitet i nagradila mirne i civilizovane metode ostvarivanja gradjanskih prava i autonomije od centralne vlasti. I naravno, propustila jos jednu priliku da na delu pokaze kako zamislja sustinsku autonomiju koju nudi Kosovu.

Primetio bih i da je, za razliku od prethodnog Ustava, ovim dozvoljena promena granica - pa bih se iskreno zabrinuo za Kosovo. Procedura je veoma jednostavna - 2/3 poslanika je dovoljno, kao i za promenu Ustava. Referenduma ne mora biti.

А знаш ли да за оно болдовано што си написао МОЖЕ МУРИЈА ДА ТИ ЗАКУЦА НА ВРАТА ??? 8-)

П.С. А је л' ВИ ВОЈВОЂАНИ ЖЕЛИТЕ ИСТО ШТО И ШИПТАРИ ??? Боље погледај национални састав становништва тамо и прекини да палиш ватру.......

meelosh_bg:
Ako neko ima odgovor na sledece: kako je moguce da je Kosovu data (barem deklarativno) sustinska autonomija, da se ono pominje u preambuli ustava kao casus njegovog donosenja, da se ova pokrajina pominje u predsednickoj zakletvi - a Vojvodina kao nesto sto ce imati budzet u iznosu od najmanje 7% srpskog budzeta.

Drugim recima, s obzirom da su i Kosovo i Vojvodina uzivale isti stepen autonomije, koja je to diferentia specifica po kojoj sada jedna ima sustinsku autonomiju, a drugoj, eto, radikali (i ne samo oni) brane da dobije nesto slicno? Ja vidim tri stvari - gradjanska neposlusnost, pa oruzana pobuna (i teroristicki napadi) i konacno NATO bombardovanje.

Srpska politicka scena je lepo pokazala koliki je njen demokratski kapacitet i nagradila mirne i civilizovane metode ostvarivanja gradjanskih prava i autonomije od centralne vlasti. I naravno, propustila jos jednu priliku da na delu pokaze kako zamislja sustinsku autonomiju koju nudi Kosovu.

Primetio bih i da je, za razliku od prethodnog Ustava, ovim dozvoljena promena granica - pa bih se iskreno zabrinuo za Kosovo. Procedura je veoma jednostavna - 2/3 poslanika je dovoljno, kao i za promenu Ustava. Referenduma ne mora biti.
Јел` ти добро??? :confused:
Кад већ призиваш бомбардовање,јел` прижељкујеш да ти падне томахавк у двориште?
Хоћеш ти да поведеш "терористичке" нападе? :lol: .......и на кога?

jedite_kod_Joa:
Колоко год аутономија била "добра",сепаратизам ће се јавити код нац.мањина и то није повезано једно с другим.Пример су један део Мађара на северу Војводине,којима је циљ сецесија целе или дела покрајине и припајање Мађарској.Исти је случај са потурицама у Рашкој којима је циљ да одвоје Рашку и споје се са потуричким делом БиХ.

Nije separatizam vezan samo za pripadnistvo odredjenoj nacionalnoj grupi. Nesto se ne secam slicnih zahteva u vreme kada je u Madjarskoj bila komunisticka diktatura, a ovde se ipak normalno zivelo - samo su retki, koji se secaju sa setom vremena pre Trijanona, eventualno zeleli prisajedinjenje Madjarskoj. Tokom devedesetih, iskreno, i Beograd bi se otcepio od Srbije samo da je mogao. Oni koji su u secesiji videli sansu za bekstvo od pogubne politike, posli su tim putem i samo isli na ruku onima koji su iz manje pragmaticnih razloga to podrzavali - interesi su im se poklopili.

Kod Vojvodine je besmisleno pricati o tome. Ozbiljna vecina stanovnistva u Vojvodini su Srbi, dok je jedina teritorijalno kompaktna manjina ova pomenuta madjarska. Stoga, strah od secesije na nacionalnom osnovu ne moze biti realan razlog da se Vojvodini ne omoguci odredjeni stepen autonomije. A ako postoji zelja za secesijom i kod srpske vecine u Vojvodini - mislim da onda treba da se upitamo u cemu je problem sa Srbijom.

Medjutim, svi pricamo o autonomiji, a da niko nije pitao gradjane Vojvodine sta bi oni hteli. Mozda ljudi nece autonomiju. Mozda hoce samo finansijsku. Mozda hoce svoj ustav. Ali, kako moze u Beogradu da se odlucuje sta Novosadjani zele?

eremita:
А знаш ли да за оно болдовано што си написао МОЖЕ МУРИЈА ДА ТИ ЗАКУЦА НА ВРАТА ??? 8-)

П.С. А је л' ВИ ВОЈВОЂАНИ ЖЕЛИТЕ ИСТО ШТО И ШИПТАРИ ??? Боље погледај национални састав становништва тамо и прекини да палиш ватру.......

Boldovan je nick, a povecan je font na ovom mestu o kom pricas...

Aman, prvo ja uopste nisam Vojvodjanin. Govorim o tome da su dole na Kosovu bili teroristicki napadi i da je NATO na kraju bombardovao Srbiju i da su zbog toga Albanci "nagradjeni" sustinskom autonomijom. Vojvodina, koja je bila potpuno mirna i uplacivala novac u srpski budzet i primila izbeglice iz Hrvatske, Bosne i sa Kosova - "nagradjena" je - cime?

Sustina je licemerje koje je drzava Srbija pokazala prema svojim sunarodnicima iz Vojvodine, tako sto im je pljunula u lice za to sto su bili lojalni gradjani ove zemlje. Srbija je nagradila terorizam. Mislim da ne moze biti jasnije da ja niti podrzavam terorizam, niti ga prizeljkujem - ali, srpski parlament je u novom ustavu pokazao da na terorizam reaguje, a na demokratske metode ne. Losa poruka je dosla iz Kralja Milana 14, ja samo na nju ukazujem.

_Milanche_:
mora biti referenduma kad je promena granica u pitanju ali je dovoljno 50%+1 od izaslih

Predlog za promenu ustava usvaja se dvotrećinskom većinom od ukupnog broja narodnih poslanika, a ako Narodna skupština usvoji predlog za promenu ustava, pristupa se izradi, odnosno razmatranju akata o promeni Ustava.

Narodna skupština usvaja akt o promeni Ustava dvotrećinskom većinom od ukupnog broja narodnih poslanika i može odlučiti da ga i građani potvrde na referendumu.

Narodna skupština je dužna da akt o promeni Ustava stavi na referendum radi potvrđivanja, ako se promena ustava odnosi na preambulu Ustava, načela Ustava, ljudska i manjinska prava i slobode, uređenje vlasti, proglašavanje ratnog i vanrednog stanja, odstupanje od ljudskih i manjinskih prava u vanrenom i ratnom stanju ili postupak za promenu Ustava.

Nazalost, posto predloga Ustava nema u slobodnoj cirkulaciji, ne mogu da navedem clanove Ustava koji ovde odredbe sadrze... U svakom slucaju, ja nigde ne vidim da se granice pominju kod referenduma, a u takvom slucaju na parlamentu je da odredi hoce li biti izjasnjavanja gradjana ili ne. Ukoliko odluci da hoce, onda se radi po proceduri koju si pomenuo.

Ево ти, дао је Рокавец сајт ЛДП.оваца са текстом Устава. Надам се да неке чланове нису фалсификовали.

http://www.cedajovanovic.com/upload.../USTAV RS.doc

Да ли је неко УСПЕО ДА ОТВОРИ ОВУ АДРЕСУ - мени не полази за руком.......ако је неко успео нека ми објасни КАКО ???

eremita:
Ево ти, дао је Рокавец сајт ЛДП.оваца са текстом Устава. Надам се да неке чланове нису фалсификовали.

http://www.cedajovanovic.com/upload.../USTAV RS.doc

Hvala. Ispravljam se za granice, jer to spada u nacela, koja su navedena u onom spisku... Naravno, to bih znao da sam Ustav imao prilike da vidim - ovako mogu samo da nagadjam :)

Uzgred, najveca je sramota za drzavu Srbiju da ja moram da idem na sajt vanparlamentarne stranke da bih video u parlamentu usvojeni predlog Ustava.

Poz.

Troy.Duffy:
Izgleda da neki demokratiju vide kao jednoumlje u kome se kao kvalitet slavi to što svi glasaju isto.Uz to idu diskvalifikacije ljudi na osnovu težine ili podrške koju imaju a ne na osnovu argumenata.
To je opet talibanski način razmišljanja.

Upravo ovakva "demokratija" je bila prihvacena za vreme vladavine DOS-a, kada je "Cedica" i predstavljao neki politicki faktor u Srbiji.
U Skupstini Srbije, ne samo sto je vladalo DOS-(jedn)oumlje vec je i skupstinski rad opozicionih stranaka smatran - opstrukcijom! :lol:
Sreca, te "Cedica" ne predstavlja vise nikakav faktor na politickoj sceni Srbije, a da se u medijima ne pridaje toliko znacaja nevladinim organizacijama - "Cedicu" bi SVI vec odavno zaboravili.
"Cedica" sada izgleda tek kao - cobanin koji je vikao "vuk! vuk!"...

draganvl:
Osvojice i veci procenat od tih 10 % ,pogotovo ako izadju kao koalicija,zivi bili pa videli.
Ali ne zato sto se povecao broj njihovih pristalica vec zato sto narod nece imati alternativu i iz revolta ce glasati za Canka i Cedu zbog ove bahatosti u donosenju Ustava.
Njima ce se preliti svi oni glasovi od dosadasnjih glasaca demokratske stranke koji su se razocarali u DS zbog ovog njihovog trulog kompromisa oko Ustava.
A ja sam jedan od tih glasaca
I siguran sam da sigurno ulaze u parlament

SUPER!!!
Samo ti i ostali "razocarani" glasajte za "Cedicu", a ne za DS... ;) :lol:
Daj Boze da se broj TAKVIH "Cedicinih" glasaca uveca! :lol: :lol: :lol:

Jaoooj, deco, KAKO moze da vas opcini takva licnost kao sto je "Cedica"???

Ta, ocigledan je pozer, folirant, lazov i , necu reci da je demagog jer to zvuci preozbiljno za njega vec cu reci - covek sa, kako on to zamislja - dobrom "spikom"...

A i ovo "covek" je diskutabilno... Vise mi lici na nekog zlog infanta u telu odraslog coveka - zato ga, posprdno, i zovem - "Cedica"...

I, ne samo sto vas fascinira, vec vam i mozgove ispira!!! :shock:

Ma dajte, molim vas! Dodjite k' sebi.... :roll:

SURbel:
Jaoooj, deco, KAKO moze da vas opcini takva licnost kao sto je "Cedica"???

Ta, ocigledan je pozer, folirant, lazov i , necu reci da je demagog jer to zvuci preozbiljno za njega vec cu reci - covek sa, kako on to zamislja - dobrom "spikom"...

A i ovo "covek" je diskutabilno... Vise mi lici na nekog zlog infanta u telu odraslog coveka - zato ga, posprdno, i zovem - "Cedica"...

I, ne samo sto vas fascinira, vec vam i mozgove ispira!!! :shock:

Ma dajte, molim vas! Dodjite k' sebi.... :roll:

Колегинице (ако се не варам), мислим да је Фреди Меркјури био у праву
It’s a kind of magic
It’s a kind of magic
A kind of magic
One dream one soul, one prize
One goal, one golden glance of what should be
It’s a kind of magic
One shaft of light that shows the way
No mortal man can win this day
It’s a kind of magic
The bell that rings inside your mind
It’s challenging the doors of time
It's a kind of magic
The waiting seems eternity
The day will dawn of sanity
Is this a kind of magic
It's a kind of magic
There can be only one
This rage that lasts a thousand years
Will soon be done
...

D-Devil:
Sramota je da po novom ustavu Srbija daje veca prava Siptarima na Kosovu, nego Srbima u Vojvodini. Hvala ti majko Srbijo ili bolje da kazem maceho.

Хајде прочитај још једном шта си написао, мајке ти !!!!!!! Да ли стварно хоћеш да кажеш да УОПШТЕ НЕ РАЗУМЕШ ШТА СЕ ДОГАЂА СА КОСМЕТОМ ? Не разумеш да се о Космету преговара, да се налазе стране војне трупе, да је Космет окупиран, да се тамо налази војна база Бондсвил....шта је теби човече. Каква већа права ?
Срби и у Војводини и у Србији као и сви остали грађани ИМАЈУ ЈЕДНАКА ПРАВА !
Или можда мислиш да ће међународна заједница дозволити да се формира СРПСКА ВОЈВОДИНА, РЕПУБЛИКА СРПСКА, РЕПУБЛИКА СРБИЈА......ИТД.ИТД. :roll: Па наш главни аргумент је против Шиптара ДА ОНИ ИМАЈУ МАТИЧНУ ДРЖАВУ И ДА СЕ НЕ МОГУ ФОРМИРАТИ ДВЕ АЛБАНСКЕ ДРЖАВЕ ЈЕДНА ДО ДРУГЕ ОТИМАЊЕМ ТУЂЕ ТЕРИТОРИЈЕ. Дај, размисли мало када пишеш - а не к'о размажено дете........ :roll: :roll: :roll:

Back