kamen temeljac

AntunTun

Veoma poznat
Poruka
10.854
da li je porodica temelj drushtva?...kakva nam porodica treba?...ok imamo varijantu u srbiji sa bliskim familijarnim odnosima...ujak stric dede babe svi su tu i sa svima se vidjamo i druzhimo...varijanta napravish qtju u dvorishtu svojih roditelja samo malo vetju dovedesh domatjicu i cela familija ima qtje u istoj ulici...to je ruralna varijanta...konzervativna recimo...nekakav starinski model porodice ako se totako mozhe rectji...mahom patrijarhalan
imamo porodicu u kojoj je dete sa 19 otishlo na fax osamostalilo se s 22 ne polazhe mnogo na familijarne odnose...zapochne brak sa nekim chije roditelje upozna posle 2god zabavljanja...neretko zhive zajedno bez potpissivanja papira u zajednici pomenutoj...ovo bi bio model savremene porodice pre 50god nezamislive...liberalna porodica recimo gde supruzhnici imaju potpuno isti polozhaj...

svestan sam da postoji mnogo razlichitih ljudi al recimo da su ovo dva pravca mishljenja...koji vam je blizhi zashto?...kakvo drushtvo temelji jedan kakvo drugi?...

Ja sam za ovu drugu varijantu. Ne polažem puno na odnose sa užom i širom familijom, prvenstveno zbog ličnog iskustva sa istima.

Ova prva vrsta porodica koju navodiš neguje kolektivistički mentalitet (pojedinac nije bitan, bitan je njegov doprinos opštem cilju koji određuje neko drugi - pater familias, a nema ni lične odgovornosti... Trista čuda mi je problematično sa ovom koncepcijom), a ova druga individualistički. U susretu ova dva, može nastati ozbiljan kurcšlus (doživela i doživljavam).

Mada, nisam ni za ekstremni individualizam, ali nikako ne bih mogla reći da su mi najbliže i najdraže osobe iz kruga srodnika.

ja nisam u kontaktu sa rodjacima.. ok jesam sa roditeljima... al ovo ostalo je sve nenormalno.... a i zhivimo svi u razlichitim gradovima shto je valjda olakshavjucja okolnost.... -> ne moramo chesto da se vidjamo..... :D
e da.. shta znam.... nekako i na rodjake gledam kao na nekog iz komshiluka il neshto.... ako su ok mozhemo biti u kontaktu al da zhivimo zajedno to mi je nezamislivo....
i sve to mi nema nikakve veze sa mojim odnosem sa muzhem.... mism kako od rodbine zavisi nash odnos u qcji?
e sad... to je vecj stvar odnosa kakav mi izgradimo.... ja sam odrasla u liberalnoj sredini.. manje vishe... pa kad su mushko-zenski odnosi u pitanju bar.... al kapiram da ako meni bolje ide peglanje nego pranje kola da cjemo se tako i podeliti... isto kao shto je vrlo verovatno da cju ja biti ta koja cje povezivati zhice za struju il vecj... mis... svi smo mi razlichiti.. sa razlichitim isqstvima interesovanjima iznad svega sklonostima... valjda se prema tome delimo? a ne prema pegli i shrafcigeru.....
ja u stvari uopshte ne razumem temu :shock:

Back