Kalprotektin

Nesto više o ovom testu. Ako može?
Shvatila sam da pravi razliku izmedju organskih i funkcionalnih bolesti creva, ali nesto ne uliva poverenje. I mnogo je skupa analiza!!!
Naprotiv, prilično je pouzdan pokazatelj da se radi o nekoj vrsti upalnog procesa u crevima.
Rutinski se radi i najvažniji je parametar kod praćenja inflamatornih ( upalnih) bolesti creva i aktivnosti same upale - da li je u pitanju pogoršanje ili poboljšanje bolesti.

Hvala, to sam i ja razumela. Ali spominju da može da pokaze i prisustvo polipa, tumora, divertikulus? To mi nije najjasnije🤷‍♀️
Zavisi i koliko je povišen ako je povišen , može ukazati i na to.
Nisu iste vrednosti kod aktivnog ulceroznog kolitisa i naprimer polipa.
Da li si uradila kolonoskopiju i gastroskopiju ?

Nesto više o ovom testu. Ako može?
Shvatila sam da pravi razliku izmedju organskih i funkcionalnih bolesti creva, ali nesto ne uliva poverenje. I mnogo je skupa analiza!!!
Pacijentima sa tegobama u donjem gastrointestinalnom traktu, često su potrebna dodatna ispitivanja kako bi razlikovali funkcionalni poremećaj (npr. sindrom iritabilnog kolona) od organskih bolesti (upalne bolesti creva – Kronova bolest, ulcerozni kolitis i tumora).Cena oko 5000 dinara, zavisi gde.
Određivanje koncentracije fekalnog kalprotektina je bezbolno kažu da je pouzdan način testiranja.
Omogućava razlikovanje funkcionalnih neupalnih crevnih smetnji (na primer iritabilni kolon) od organskih zapaljenskih bolesti creva kao što su :Kron, Kolitis, Ulceracije itd..itd...

Ima i tabela koncentracije:

50Rezultat ne ukazuje na upalu u gastrointestinalnom traktu.
50-150Rezultat pokazuje blagu upalu crevnog trakta. Upala može biti posledica infekcije, alergije na hranu ili unosa nesteroidnih protivupalnih lekova.
> 150Rezultat pokazuje značajnu upalu crevnog trakta povezanu sa upalnom bolešću creva, infekcijama, adenomima, polipima ili kolorektalnim karcinomom. Potrebne su dalje dijagnostičke procedure da bi se utvrdio uzrok upale.
> 250Pored gore navedenog komentara: Kod pacijenata sa inflamatornom bolešću creva, ovaj rezultat ukazuje na aktivnost bolesti koja ima ozbiljnu upalu sluzokože. Kod remisijskih pacijenata ovaj rezultat podrazumeva visok rizik od pogoršanja stanja u narednoj godini.

Ukoliko je fekalni kalprotektin povišen, velika je verovatnoća da pacijent ima hroničnu upalnu bolest creva, pa se obično radi jebena kolonoskopija.

Opet ja.. Prestravljena sam. Preplašena.... 1 od 3 testa na okultno krvarenje mi je pozitivno. To znači da imam rak debelog creva? Sta to može da bude? Zato ako je kalprotektin dobar???????

Zavisi i koliko je povišen ako je povišen , može ukazati i na to.
Nisu iste vrednosti kod aktivnog ulceroznog kolitisa i naprimer polipa.
Da li si uradila kolonoskopiju i gastroskopiju ?
Pikac brate, jel ovo istina?

Terapija čistim kiseonikom:​

• podiže nivo energije i vraća vitalnost
  • podmalađuje, vraćanjem tonusa koži
  • stimuliše proizvodnju kolagena
  • podstiče eliminaciju toksina
  • ubrzava metabolizam
  • pospešuje cirkulaciju krvi
  • pojačava mentalni fokus

Potreban mali savet. Dete od 13 meseci mi ima bas jake stomacne probleme. Od nekog cetvrtog meseca ima probleme sa zatvorom,crnom i zelenom stolicom kao stolicom koja ima komadice hrane,ali to je skoro uvek. Stucanje,nekad uvece povrati dorucak itd. Bolovi,grcevi,plakanje. Uz to da dodam i nespavanje i nocu i danju bas zbog tih bolova.
Isli smo kod gastro i to dva lekara, bas ih nesto nije puno zanimalo pa su mi rekli da je samo opstipacija u pitanju. Da se ne zadrzavam toliko na tome,uradila sam joj test na kalprotektin na svoju ruku. Rezultati su 86,6. I da,imam sestru koja ima Krona. Tu mi genetika nije naklonjena.
To je manje vise to sto sam i lekarima ispricala. Jel ima neko misljenje o rezultatima testa a da ima iskustva sa ovim? Da li moze biti neka greska i da li mogu i sada da mi kazu da je samo opstipacija?
Veliki pozdrav.

Back