Kaliforniji se blizi kraj, voda, eliksir zivota nestaje

Da , tako je, a oni su vek prvi koji nece da potpisu neke deklaracije o ocuvanju covekove sredine.
Neka me neko ispravi, ali sam nedavno citala da ljudi tamo uopste vodu i ne placaju, barem je za Njujork do nedavno bilo tako,

Ispravicu te, placaju sve to i odnos placanja cena komunalija(komplet) / prosecna plata je veliki, odnosno dosta placaju to .... Ima naravno i krajnosti, kao i svuda.

ASA: Kalifornija bez vode za oko godinu dana
Tanjug | 14. mart 2015. 21:08 | Komentara: 1

Američka savezna država Kalifornija ima zalihe vode za oko godinu dana, upozorio je danas jedan od stručnjaka NASA, ističući potrebu za hitnom racionalizacijom potrošnje

Američka savezna država Kalifornija ima zalihe vode za oko godinu dana, upozorio je danas jedan od stručnjaka NASA, ističući potrebu za hitnom racionalizacijom potrošnje.

Kalifornija beleži januar sa najmanje padavina od početka vođenja evidencije 1895. godine, a nivoi površinskih voda i snežnog pokrivača su najniži ikada, napisao je u kolumni za "Los Anđeles tajms" stručnjak NASA za vodne resurse Džej Familjeti.

"Kalifornija nema rezervni plan za ovakvu sušu, osim, očigledno, da ostane u vanrednom stanju i moli se za kišu", rekao je Familjeti, a prenela je Raša tudej.

Zalihe vode beleže pad od 2002, pokazuju satelitski podaci NASA.

Tim NASA, koristeći satelite iz programa GRACE, otkrio je da su rečni baseni u Sakramentu i San Hoakinu, 46,6 triliona litara ispod normalnog sezonskog nivoa.

Familjeti je pozvao na hitnu i drastičnu racionalizaciju vode, za kućne, opštinske, poljoprivredne i industrijske potrebe.

Nedavno istraživanje "Fild Pola" pokazalo je da 94 odsto žitelja Kalifornije smatra da je suša ozbiljna, a jedna trećina podržava obaveznu racionalizaciju potrošnje vode.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovn...-NASA-Kalifornija-bez-vode-za-oko-godinu-dana

Mesec dana posle ovog clanka situacija je mnogo dramaticnija, voda je vec nestala, restrikcije su stupile na snagu, trava nestaje, zamenjuje s sljunkom,
farmeri su ocajni.

Kalifornija trosi dnevno po stanovniku oko 600 litara vode, Australija ( recimo) oko 140 litra.
Svest o vaznosti prirodnih resursa u USA je jedna velika nula.

Pratila sam na TV-u . Svaka kuća ima bazen za kupanje oko svake kuće trava se zelenila prskalice održavale su to zelenilo . Dok je mnogim zemljama i na drugim kontinetima odavno uvučena svijest save the World u americi se i dalje bahato ponašanje prema resursima . Borba protiv globalnog zagrejavanja i nije baš američka terminologija .

Imam baštu i hvatam kišnicu sa kojom zalijem cveće i to što zasadimo. U kući na svakoj česmi ima adapter za umanjivanje kolicine vode. Zube se ne peru stim da česma sinja dok se zubići četkaju već svak ima svoju čašicu itd itd.

Neko je spomenuo Japan i sistem pretvaranja morske vode u pijacu vodu. To mora da je neki izuzetan sistem s obzirom koliko su zatrovana mora i koliko tek tamo ima smeća i otrova .

Била је репортажа на РТВ1 заиста ће се јавити несташица воде већ ове године, али само за део од ЛА до мексичке границе на обали и Сан Хосе у метрополитенском подручју Сан Франциска, сам Сан Франциско би требао да буде довољан с водом, а даље на север не би било проблема.

Otkad znam za sebe slusam o skoroj propasti Amerike iz ovog ili onog razloga.

Kada bi pitao nekog starijeg Amera koji je gledao Ameriku kroz mnogo toga vjerujem da bi imao šta da čuješ. Ona nikada neće propasti ful fulova, al' u nekim se polako osjeti pad Amerike. Potrošili su mnogo svojih prirodnih resursa a bogam nisu nešto ni ekonomični, eo ti čist primjer: Velika nestašica vode u Kaliforniji. Isto je i s gorivom, jedina zemlja na svijetu koja je ima naftnu krizu...

Kada bi pitao nekog starijeg Amera koji je gledao Ameriku kroz mnogo toga vjerujem da bi imao šta da čuješ. Ona nikada neće propasti ful fulova, al' u nekim se polako osjeti pad Amerike. Potrošili su mnogo svojih prirodnih resursa a bogam nisu nešto ni ekonomični, eo ti čist primjer: Velika nestašica vode u Kaliforniji. Isto je i s gorivom, jedina zemlja na svijetu koja je ima naftnu krizu...

Naftna kriza?

Tamosnja naftna industrija otpusta radnike zato sto je gorivo jeftinije od mleka, pa im se ne isplati da ih uposljavaju.

Naftna kriza?

Tamosnja naftna industrija otpusta radnike zato sto je gorivo jeftinije od mleka, pa im se ne isplati da ih uposljavaju.

Znam da jest', bio mi je haver iz razreda u Americi početkom ove godine i rekao mi je koliko je kod njih jeftina nafta, al' što je najjače ljudima to smeta tj. žale se na takve cijene. Nego ovo za naftnu krizu, pa šta je bilo u Americi '70-tih godina prošlog vijeka ? Čemu sve te intervencije po zemljama bliskog istoka tih godina pa kasnije upadanja u Afganistan ?

Kao što sam već gore i rekao, pucaju nama neke spike za ekonomičnost a oni su najmanje ekonomični...

Znam da jest', bio mi je haver iz razreda u Americi početkom ove godine i rekao mi je koliko je kod njih jeftina nafta, al' što je najjače ljudima to smeta tj. žale se na takve cijene. Nego ovo za naftnu krizu, pa šta je bilo u Americi '70-tih godina prošlog vijeka ? Čemu sve te intervencije po zemljama bliskog istoka tih godina pa kasnije upadanja u Afganistan ?

Kao što sam već gore i rekao, pucaju nama neke spike za ekonomičnost a oni su najmanje ekonomični...
Па није проблем за цену нафте и овде је она јефтинија од млека, али су нафтни деривати и овде и свуд у Европи јако оптерећени дажбинама.
Но и тада је млеко скупље од бензина сем ако је у питању оно субвенционисано млеко с 1% млечне масти што више личи на водур'ну него на млеко.

Па није проблем за цену нафте и овде је она јефтинија од млека, али су нафтни деривати и овде и свуд у Европи јако оптерећени дажбинама.
Но и тада је млеко скупље од бензина сем ако је у питању оно субвенционисано млеко с 1% млечне масти што више личи на водур'ну него на млеко.

Nije problem u nafti, već njihova ekonomičnost. Njihova auta imaju motore koji troše daleko više goriva po kilometru na čas nego evropski. Zato ih svako malo neko **** za naftu ili oni sami sebe jebu za naftu, pa tako svako malo interveništu i prave incidente u zemljama s izvorištima nafte. Previše su oni sebi dali za pravo dok nama ovdje prodaju čupri kako treba biti ekonomičan i vele kako Sibir nije samo ruski...

Zato im se upravo može desiti ovo...

Pratila sam na TV-u . Svaka kuća ima bazen za kupanje oko svake kuće trava se zelenila prskalice održavale su to zelenilo . Dok je mnogim zemljama i na drugim kontinetima odavno uvučena svijest save the World u americi se i dalje bahato ponašanje prema resursima . Borba protiv globalnog zagrejavanja i nije baš američka terminologija .

Imam baštu i hvatam kišnicu sa kojom zalijem cveće i to što zasadimo. U kući na svakoj česmi ima adapter za umanjivanje kolicine vode. Zube se ne peru stim da česma sinja dok se zubići četkaju već svak ima svoju čašicu itd itd.

Neko je spomenuo Japan i sistem pretvaranja morske vode u pijacu vodu. To mora da je neki izuzetan sistem s obzirom koliko su zatrovana mora i koliko tek tamo ima smeća i otrova .

Voda se koristi za poljoprrivredu, pijacom vodom se navodnjavaju milioni hektara zasadjeni vocem, povrcem, lozom, Kalifornija je jedna od najveceih poljoprivrednih sila na svetu,
a nalazi se u pustinji. Trose besomucno vodu jer je sistem za navodnjavanje takav da se 90% vode vec u samom vazduhu izgubi, ispari. Svako ko u Evropi kupuje orahe, bademe,
suve sljive , pistace moze da procita na deklaraciji da su iz Kalfirnije. A snabdevaju vocem i povrcem i celo UA trzste koje ima 300 milina ljudi.
Bazeni i kupatila tu ne igraju veliku ulogu.

Back