Kalanhoja

malenaaaaaa

Zainteresovan član
Poruka
199
U septembru sam od drugarice dobila doticnu biljku jer zahteva veoma malu negu.... kako sam je stavila u sobu i bas sam gledala pored prozora zbog sunca... posle nekih nedelju - dve dana poceli su cvetovi da joj se suse... na avet drugarice presadila sam je u vecu saksiju (zemlja je ona iz cvecare) ali ni to nije pomoglo... posle sam joj promenila sobu pocela je da cveta ALI onda dolazi drugi problem, listovi su joj pozuteli i poceli da se suse.... ne znam sta da joj radim...
kada sam je dobila ovako je izgledala http://www.cvecara-neven.com/Content/pa=showpage/pid=64.html a sada hadna ima tek po koji cvet i suse joj se listovi.....
neka mi neko pomogne molim vas

Dobro je sto si biljku presadila. Nadji joj svetlo mesto, najbolje na prozoru ali ne sme biti na direktnom suncu. Temperatura u prostoriji treba da bude od 12-15*C
Kalanhoe ne podnose suvisnu vlagu.Prekini sa zalivanjem i pusti da se zemlja dobro prosusi a kasnije umereno zalivaj. Kalanhoe su biljke kratkog dana i sada im krecu pupoljci. Posto je tvoja vec cvetala mozda ce napraviti pauzu pa na prolece krenuti ponovo.Nadam se da ce se oporaviti. Kupljenim biljkama je potrebno vreme da se prilagode na kucne uslove uzgoja. Pozz.

hvala na savetu... nadam se da ce se oporaviti.... jadni listovi uzasni su :( i dalje se suse na krajevima ili se lome a nisu mrsavi msm bas bi bili lepi da ih nije to spopalo :/

Moja kalanhoja, kada sam je kupila imala je divne, velike, zute cvetove. Sledece godine, iako sam je negovala kako su mi rekli, ipak nije cvetala, a ni naredne dve godine. Ove zime su se napokon pojavili pupoljci, ali bas kada je trebalo da se vec rascvetaju, dok je napolju bilo onih - 20 ja otvorila prozor i tako sam ih upropastila. Biljka je prezivela, ali opet nema cvetova :(

Moja kalanhoja ponovo procvetala. Prvi cvetovi su u februaru izmrzli ali su izbili novi i cvetaju.
scaled.php

Jao sto je lepa!!!
Sto bih volela da i moja tako sto pre procveta!
Stavila sam je na terasi, gde ima sunca od podneva do veceri, nadam se da sam dobro izabrala :)

Reka, hvala.:)
Moja biljka je na stalnom mestu u zatvorenom prostoru i nije izlozena direktnoj suncevoj svetlosti. Cvetovi se formiraju kad temperatura u prostoriji
ne prelazi 15*C. Ako je biljka izlozena suncu onda samo raste a ne cveta. Prezimljava u prohladnoj prostoriji.
p.s. nesto sam o ovoj biljci napisala i na mom prvom postu na ovoj strani.
Pozdrav :bye:

Kalanhoja ne podnosi mnogo vode. Bolje je dozvoliti da se dobro osusi nego zalivati.
Jenifer pokusaj opet. Kad precvetaju odrezi cvetove a ako je suvise izrasla mozes malo skratiti.
Kalanhoje na tri poslednje slike su prelepe ali to su Holandjanke :)

Dobila sam viseću kalanhoju oko Nove godine.
Listići su bili lepi,zeleni,čvrsti,ali već posle dan-dva su počeli da žute i otpadaju.
Puna je pupoljaka i nadala sam se cvetanju,ali sad ne znam šta da joj radim.
Na kojoj T da je držim da mi ne propadne?
Da li je bolje na toplom (20 stepeni i više) ili na hladnom (10 stepeni i manje)???
Molim nekoga da mi što pre odgovori...jako me strah da će mi propasti.
:(:ceka:

Kalanhoe manginii, visecu kalanhoe, zimi tgreba drzati na temperaturi od 10*C.
Na visim temperaturamo ovim biljkama otpadaju pupoljci. Zalivanje prorediti jer im smeta
suvisna vlaga u zemlji kao i cesta ptihrana.
I ostalim vrstama kalanhoe, kao sto je najrasprostranjenija blossfeldiana, takodje odgovaraju nize
temperature u zimskom periodu /10-15*C/ i jako svetlo mesto.
Moje blossfeldiane vec imaju pupoljke :D

Hala ti Soledad na odgovoru.
Znači na hladnom i svetlom mestu.
Imam prostoriju gde je 10*C danju,ali me brine noćna T.
Koliko ona sme nisko da ide kad je ova moja kalanhoja u pitanju?
Samo da joj koren ne izmrzne...
Veliki pozdrav
:) a tvoje su prelepe :klap::bye:

Moje su u prostoriji bez grejanja tako da temperatura varira u zavisnosti od spoljne temperature.
Nisu izmrzle ni kad je prosle godine napolju bilo -26*C, samo su onoj pored prozora izmrzli pupoljci ali su kasnije izbili novi.
Nisam gajila visece ali mislim da na njih nece mnogo uticati ta razlika izmedju dnevne i nocne temperature. Koren moze da izmrzne
kad je u zemlji voda koja se zaledi pa led osteti koren.Takodje je bitno na kojoj je temperaturi biljka bila
pre no sto je dosla kod tebe jer svaka promena uslova zivotne sredine izaziva reakciju biljke a prva je odbacivanje pupoljaka.
Nadam se da se to nece desiti tvojoj biljci i da ces nam uskoro pokazati lepe cvetove.
Pozdrav :bye:

Back