Kakvi su to ljudi?

Onomad beše jedan divan grad negde u kotlini i zli ljudi na brdima okolo. Tad oni gore zapucaše na one dole te se strašan belaj nadvio nad nesrećni grad. Trajalo je to tako godinama, hiljade ljudi izgiboše. Oni gore su još dovodili strance da kao na safariju zapucaju po onim nesrećnicima dole.
Bivalo je među onima u gradu i viđenijh. Jedan među njima je pričao tako ne baš lepo o zlim brđanima. Kako bi uostalom drugačije kad je život njemu i komšijama njegovim stalno visio o koncu baš zbog tih zlih brđana.
I onda čujem ovde oko sebe glasove kako je zapravo taj viđeniji nešto loš i zao, a ne oni koji su pucali u njega. A on umetnik beše, oružju nevičan.
Pomislih onda kako je moguće da takvih ljudi ima, kojima su misli toliko pomućene mržnjom da ubicu od žrtve ne razlikuju. Šta je to sa njima? Pomislio bi čovek da neki ćar od svega imaju, ali ne, i oni su uglavnom siroti i bez nade. Samo dušu svoju mržnjom hrane, misleći valjda da će im zbog toga biti bolje.

Mnogo godina posle, desio se još veći belaj negde još dalje od nas ovde i opet iste slike vidim. Srušene zgrade, krvavi ljudi, suze ... nesreća opšta u gradovima okruženim stepama i močvarama. I kako gledaju naši ljudi na to? Opet nemaju srca i duše za one nesrećnike koji tamo pate nego još slave zlikovce koji ih ubijaju. Najvećeg silnika slave i u nebo uzdižu kao mesiju. Ne žale za tim što on ubija nego što to ne čini još više.

Posle kunu zla vremena kad je i na nas krenulo tako nešto, samo srećom sto puta manje.
Što se sejalo, to će se i žnjeti, uvek bilo i biće.
kamion.jpg

Poslednja izmena:
Tu dolazimo na pitanje ko je prvi počeo o čemu postoje različite verzije. No u svakom slučaju klanje ne može biti opravdano, kao ni trogodišnje bombardovanje.
Mi jednostavno nismo spremni da sagledamo sopstvene greške. Ne svi naravno, ali mnogi. Uvek se traži neko opravdanje i neko drugi je kriv.
Samo tri godine? A to što su srbi morali da se sele iz sarajeva još 80tih? Što su i muslimani bežali u srbiju?
Ima raznih verzija? kao što je tvoja, od istih takvih ljudi koji pokolju tri srpska sela i sakriju se u gaće SASovcima da ispuše ljudima što ih kriju....još gore sve piše u papirima i engleza i srba, ali i takvi ko ti imaju svoju verziju i nije ih sramota....

A prve žrtve vas muslija su mlada i mladoženja na svojoj svadbi u Sarajevu....Čak i još gore, ako muslimani nisu pucali u svoje komšije srbe na svadbi, a već svi naoružani i u napadu na vojsku, znači ničim izazvani...a šta sad radite?
Smeta vam dodik koji nema veze s vama, podržavate baš one koji su prvi pucali na vaše komšije, engleski plaćenici....što se ne poštuje Dejtonski sporazum?
Opet da podelimo krivicu, ako se zarati?
Znaš šta? Sram te bilo ovog teksta koji si napisao kao deo kombinovanog rata....

Poslednja izmena:
Samo tri godine? A to što su srbi morali da se sele iz sarajeva još 80tih? Što su i muslimani bežali u srbiju?
Ima raznih verzija? kao što je tvoja, od istih takvih ljudi koji pokolju tri srpska sela i sakriju se u gaće SASovcima da ispuše ljudima što ih kriju....još gore sve piše u papirima i engleza i srba, ali i takvi ko ti imaju svoju verziju i nije ih sramota....
To da je neko morao da se seli još osamdesetih prvi put čujem, a ko je ubio ono dvoje, tja, naši kažu da su njihovi, oni kažu da su naši, a ja ne verujem nikome.
Sve to naravno ne može biti izgovor za bombardovanje Sarajeva.

A prve žrtve vas muslija su mlada i mladoženja na svojoj svadbi u Sarajevu....Čak i još gore, ako muslimani nisu pucali u svoje komšije srbe na svadbi, a već svi naoružani i u napadu na vojsku, znači ničim izazvani...a šta sad radite?
Smeta vam dodik koji nema veze s vama, podržavate baš one koji su prvi pucali na vaše komšije, engleski plaćenici....što se ne poštuje Dejtonski sporazum?
Opet da podelimo krivicu, ako se zarati?
Znaš šta? Sram te bilo ovog teksta koji si napisao kao deo kombinovanog rata....
Mene? Jesam li ja vršio ratne zločine? Da li ja pokušavam da ih pravdam i relativizujem? Pogledaj se u ogledalo!

To da je neko morao da se seli još osamdesetih prvi put čujem, a ko je ubio ono dvoje, tja, naši kažu da su njihovi, oni kažu da su naši, a ja ne verujem nikome.
Sve to naravno ne može biti izgovor za bombardovanje Sarajeva.
nije mi smešno, kada se baviš engleskom propagandom, iako je smešno napisati ceo tekst, pa u komentarima reći "e, ja ne verujem nikome" pa ko te terao da pišeš budalaštine?

Jedino opravdanje koje imaš je da poštuješ prirodni zakon jačeg i da moraš da prihvatiš da si beda koja ne sme da se suprotstavi jačem i da mora da sluša i bude rob u glavi, da ne bi osetio svoju bedu.

Tu dolazimo na pitanje ko je prvi počeo o čemu postoje različite verzije. No u svakom slučaju klanje ne može biti opravdano, kao ni trogodišnje bombardovanje.
Mi jednostavno nismo spremni da sagledamo sopstvene greške. Ne svi naravno, ali mnogi. Uvek se traži neko opravdanje i neko drugi je kriv.

Stvar je u tome što se sarajevska ratna priča ne može svesti samo na to da je jedna strana sa brda iz čiste zlobe i pakosti granatirala onu drugu. To je jeste verzija nametnuta strahovitom medijskom propagandom, ali je prava istina dosta složenija. Grad je bio podeljen. Granate su padale u oba dela grada. Grbavica, naselje pod srpskom kontrolom, je bilo najrazrušenije sarajevsko naselje. Kreatori muslimanske propagandne strategije su veoma dobro znali da će stradanje stanovništva u delovima grada pod srpskom kontrolom ostati nezapaženo u stranim medijima, dok će svaka srpska reakcija doneti mnogo propagandnih poena i žalopojki nad ''opsednutim'' Sarajevom. To je bio i rat sa najviše false flag operacija ikad. Niko se do tada nije toliko trudio da pridobije simpatije svetske javnosti ubijanjem sopstvenih civila i produžavanjem njihove muke na razne načine. O tome ima bezbroj dokaza, od memoara pripadnika Unprofora do posleratnih priznanja samih pripadnika Armije BIH. Bukvalno su davili grad na razne načine da bi pridobili simpatije strane javnosti. Svako brbljanje o "opsadi Sarajeva" od strane "divljaka sa brda" je zapravo podrška propagandnom narativu koji je i doprineo stradanju Sarajeva.

Poslednja izmena:
nije mi smešno, kada se baviš engleskom propagandom, iako je smešno napisati ceo tekst, pa u komentarima reći "e, ja ne verujem nikome" pa ko te terao da pišeš budalaštine?
Kakve budalaštine? Nisu naši pobili ko zna koliko tamo ljudi? Nije sudski dokazano? Nema zvaničnih presuda?

A ni trunke kajanja, sramota jedna neviđena!
Nisu krivi oni što su ubijali nego oni koji o tome nešto kažu? I posle eto taj svet ne razume Srbe.
E vidiš kako smo posle prošli - zaslužili smo!

Kakve budalaštine? Nisu naši pobili ko zna koliko tamo ljudi? Nije sudski dokazano? Nema zvaničnih presuda?

Nisu krivi oni što su ubijali nego oni koji o tome nešto kažu? I posle eto taj svet ne razume Srbe.
A gde ti živiš? Jesi li možda čuo za Dejtonski sporazum? Pa ko krši taj mirovni sporazum koji Srbima nije odgovarao?
E, isti taj koji ga krši sada poštovao je medjunarodno pravo i tada, a tebe da bude sramota što sve što napišeš slažeš.

I šta ima ko da razume Srbe? Ta politička floskula služi da se ne dozvoli lopovima i ubicama da lažu svet, a svi znamo ko je ubica bez kajanja, englezi i njihovi poltroni iliti proksi ubice i koljači. Otkud medju vama gomile mudžahedina? Došli da vas brane? Po nalogu engleza....Je l dokazano ko je pobio decu na pijaci u Sarajevu? Vaše političko proksi rukovodstvo, ko što anglosaksonci pobiju svoj narod da bi mogli da pljačakaju i ubijaju druge....

Ne kenjaj dlugomire!
Sram te bilo!

Treba ti ukinuti moderatorske permisije, piši u svojstvu običnig člana i iznosi svoje nebuloze!

@tab503, kakve nebuloze pišu naši moderatori?

Poslednja izmena:
Da li si ti ratni zločinče svestan da postoje medjunarodni zakoni? Da neko ko krši te zakone postaje kriminalac?
Podrška i sakrivanje zločina je zločin, a ti si po tom zakonu zločinac.
Ja nisam nikakav ratni zločinac. Učestvovao sam u borbi, lakše ranjen, posle demobilisan i to je to.
Međutim, naravno da mi je žao što sam bio deo te sramotne priče. To sam već i napisao u jednom od prethodnih postova.

Poslednja izmena:
Molim? a šta je lažno optuživanje drugog entiteta i stvaranje mišljenja ugroženosti? Za koga to radiš?
Još uvek ne razumeš da širiš mržnju kroz laži? Da li si sasvim normalan iako pišeš ko da si pismen?
Nikakve laži, sve je dokumentovano, zvanično presuđeno i konkretni ljudi robijaju. Žao mi je samo što je dosta ljudi s različitih strana ostalo nekažnjeno, ali niko ne može reći da su oni koji su kažnjeni nevini. Svima njima su ruke veoma krvave.
Sramotno je tražiti izgovore za takve, praviti relativizaciju i slično. Nijednom zločincu ne može biti opravdanje što nije jedini na svetu i što nisu svi zločinci kažnjeni.

Ne kenjaj dlugomire!
Sram te bilo!

Treba ti ukinuti moderatorske permisije, piši u svojstvu običnig člana i iznosi svoje nebuloze!

@tab503, kakve nebuloze pišu naši moderatori?
Šta sam napisao da nije tačno? Molim?
Znam da se nekima ne sviđa. ali nisam ja kreirao te događaje i ne možeš nikome zabraniti da o tome piše. A htela bi, zar ne?
Moja funkcija nema veze s ovim.

Poslednja izmena:
Nikakve laži, sve je dokumentovano, zvanično presuđeno i konkretni ljudi robijaju. Žao mi je samo što je dosta ljudi s različitih strana ostalo nekažnjeno, ali niko ne može reći da su oni koji su kažnjeni nevini. Svima njima su ruke veoma krvave.
Sramotno je tražiti izgovore za takve, praviti relativizaciju i slično. Nijednom zločincu ne može biti opravdanje što nije jedini na svetu i što nisu svi zločinci kažnjeni.
aj bre ne lupaj više...

I tebe ću da pitam - ima li nešto netačno da sam napisao?
Znam, istina boli, zato se posle vređa. No, boli i mene jer je to sve ovde i deo nas. Kad bi bilo negde na Madagaskaru verovatno ne bih ni obratio pažnju.

Back