Kakvi su to ljudi?

Onomad beše jedan divan grad negde u kotlini i zli ljudi na brdima okolo. Tad oni gore zapucaše na one dole te se strašan belaj nadvio nad nesrećni grad. Trajalo je to tako godinama, hiljade ljudi izgiboše. Oni gore su još dovodili strance da kao na safariju zapucaju po onim nesrećnicima dole.
Bivalo je među onima u gradu i viđenijh. Jedan među njima je pričao tako ne baš lepo o zlim brđanima. Kako bi uostalom drugačije kad je život njemu i komšijama njegovim stalno visio o koncu baš zbog tih zlih brđana.
I onda čujem ovde oko sebe glasove kako je zapravo taj viđeniji nešto loš i zao, a ne oni koji su pucali u njega. A on umetnik beše, oružju nevičan.
Pomislih onda kako je moguće da takvih ljudi ima, kojima su misli toliko pomućene mržnjom da ubicu od žrtve ne razlikuju. Šta je to sa njima? Pomislio bi čovek da neki ćar od svega imaju, ali ne, i oni su uglavnom siroti i bez nade. Samo dušu svoju mržnjom hrane, misleći valjda da će im zbog toga biti bolje.

Mnogo godina posle, desio se još veći belaj negde još dalje od nas ovde i opet iste slike vidim. Srušene zgrade, krvavi ljudi, suze ... nesreća opšta u gradovima okruženim stepama i močvarama. I kako gledaju naši ljudi na to? Opet nemaju srca i duše za one nesrećnike koji tamo pate nego još slave zlikovce koji ih ubijaju. Najvećeg silnika slave i u nebo uzdižu kao mesiju. Ne žale za tim što on ubija nego što to ne čini još više.

Posle kunu zla vremena kad je i na nas krenulo tako nešto, samo srećom sto puta manje.
Što se sejalo, to će se i žnjeti, uvek bilo i biće.
kamion.jpg

Poslednja izmena:
ti aludiraš na Sarajevo i Ukrajinu. Međutim u oba slučaja imaš i drugu stranu medalje koju ti ignorišeš.

Sarajevo je pre rata bio multietnički grad sa skoro podjednakim udelima obe nacionalnosti i pucalo se iz jedne zgrade na drugu, iz jednog dela grada na drugi...ne možeš da okriviš jednu stranu za sve...danas Sarajevo nije multietnički grad i Srbi koji su tamo odrastali žive u izgnanstvu u nekim drugim mestima širom sveta. Jel to pravda o kojoj pričaš?

Ukrajina je slična stvar. Ne slažem se sa ruskom intervencijom ali razumem da je rusko rukovodstvo imalo razloga da je započne. Zapad je pučem u Ukrajini u kojoj je 40% stanovništva rusojezično a još 20% govori mešavinu ruskog i ukrajinskog smenio proruskog predsednika...krenula je antiruska propaganda i šikaniranje rusojezičnika..oblasti koje su naseljene čisto ruskim stanovništvom su se pobunile i probale da se otcepe...došlo je do građanskog rata koji je trebao da bude rešen Minskim sporazumom napravljenim pod pokroviteljstvom zapada. Međutim Ukrajina nije poštovala Minski sporazum a i sama Angela Merkel je priznala da je sporazum služio samo da se Ukrajini kupi vreme da se naoruža i pripremi za rat sa Rusijom. Rusija je vojnom intervencijom pritekla u pomoć Lugansku i Donjecku onako kako Srbija nije imala hrabrosti da pritekne u pomoć Krajini pred Oluju.

Ono što hoću da kažem je da ništa nije crno belo u ovim situacijama. Nije strašno kad se sudare pravda i nepravda nego kad se sudare dve pravde kao što je slučaj u ovim slučajevima.

Razmišljam o nama, ovde, sad i nekad. Dosta i o sebi, kako sam mlad i lud bio.
O da, ja sam bio u koloni na koju su bacali cveće. Išli smo tako prema nekom ravničarskom gradu da ga kako su tad govorili ''oslobodimo''. Išli smo sporo, a usput su nam ubacivali i vino. Pun kamion vina beše, jedva ostade mesta za nas.
Kako sam se posle samo kajao što sam učestvovao u tome. Zlo smo činili, a posle je i nas zlo stiglo.

Razmišljam o nama, ovde, sad i nekad. Dosta i o sebi, kako sam mlad i lud bio.
O da, ja sam bio u koloni na koju su bacali cveće. Išli smo tako prema nekom ravničarskom gradu da ga kako su tad govorili ''oslobodimo''. Išli smo sporo, a usput su nam ubacivali i vino. Pun kamion vina beše, jedva ostade mesta za nas.
Kako sam se posle samo kajao što sam učestvovao u tome. Zlo smo činili, a posle je i nas zlo stiglo.
Ja sam bio na ratistu.Na Zadru.I nikakvo zlo nisam cinio.Niti me ko tjerao.Kada su pustili vojsku otisli smo dalje.
Ko je vodio akciju na Vukovaru ne bih mu ni ovcu dao da cuva.
Niko te nije tjerao da cinis zlocine.Sad se pokaj.

I ovo je sad jedna patetična žalopojka nekoga ko pojma nema o ratnom Sarajevu, a uz to nema pojma ni o geografiji Sarajeva. Većina sarajevskih naselja u opštini Stari grad se nalazi na brdima, odnosno brdskim mahalama iznad Baščaršije. Većina brdskih čuka oko Sarajeva je bila pod kontrolom takozvane Armije BIH. Na Grbavici se nije moglo kretati od muslimanskih snajpera i granata. I sad zaista ne znam na koje 'zle ljude' na brdima autor ove patetične splačine misli. Možda na one koji su se sa svojih brdskih mahala spuštali u centar grada i isterivali srpske porodice iz svojih stanova.

Poslednja izmena:
I ovo je sad jedna patetična žalopojka nekoga ko pojma nema o ratnom Sarajevu, a uz to nema pojma ni o geografiji Sarajeva. Većina sarajevskih naselja u opštini Stari grad se nalazi na brdima, odnosno brdskim mahalama iznad Baščaršije. Većina brdskih čuka oko Sarajeva je bila pod kontrolom takozvane Armije BIH. Na Grbavici se nije moglo kretati od muslimanskih snajpera i granata. I sad zaista ne znam na koje 'zle ljude' na brdima autor ove patetične splačine misli. Možda na one koji su sa svojih brdskih mahala spuštali u centar grada i isterivali srpske porodice iz svojih stanova.
Dlugomire,evo ovaj ti rusi kulu od pjeska.
Kaze mozda zli ljudi nisu toliko zli,a dobri ljudi da sunradili nesta ruzno.Skroz me zbunio i istraumirao.

Dlugomire,evo ovaj ti rusi kulu od pjeska.
Kaze mozda zli ljudi nisu toliko zli,a dobri ljudi da sunradili nesta ruzno.Skroz me zbunio i istraumirao.

Ne znam ja šta je u njegovoj glavi i ko je tu zao, a ko dobrica. Samo vidim da lik pojma nema o ratnom Sarajevu, niti o Sarajevu uopšte. Uostalom, kako možeš (ako si iole normalan) ljude koji žive na brdima kompletno okarakterisati kao zle. Pa taj pojma nema kako izgledaju sarajevske brdske mahale i ko tu zaista živi. Ovo je recimo naselje Vratnik iznad Baščaršije (sarajevska opština Stari grad, muslimansko naselje nekih 99 %):

Vratnik_Sarajevo_2.jpg

Ne znam ja šta je u njegovoj glavi i ko je tu zao, a ko dobrica. Samo vidim da lik pojma nema o ratnom Sarajevu, niti o Sarajevu uopšte. Uostalom, kako možeš (ako si iole normalan) ljude koji žive na brdima kompletno okarakterisati kao zle. Pa taj pojma nema kako izgledaju sarajevske brdske mahale i ko tu zaista živi. Ovo je recimo naselje Vratnik iznad Baščaršije (sarajevska opština Stari grad, muslimansko naselje nekih 99 %):

Pogledajte prilog 1521076
Dlugomir je operisan od objektivnosti.
Ako Ukrajinci ubijaju Ruse od 2014.godine u Ukrajini,Dlugomir ce ostati neaktiviran.
Kada Rusi odluce da intervenisu u Ukrajini Dlugomir se aktivira.

Dlugomir je otvorio blog da spira savest, da se dodvorava, ili da je svoj na svom?

Gotovo sam sigurna da je mogao napisati lepu ljubavnu priču koja bi mu donela bolju satisfakciju gde bi isto bio svoj na svom.

Šteta!
mislim da mu smeta nedostatak empatije prema žrtvama koji mnogi iskazuju ostrašćenim navijačkim stavom prema sukobima. Međutim ne vidi da je i njegov stav ostrašćen i navijački, doduše ne bez empatije za jednu od strana. Upao je u crno beli film gde mu smetaju oni koji su crno i belo dodelili obrnuto od njega.

Dlugomir je otvorio blog da spira savest, da se dodvorava, ili da je svoj na svom?

Gotovo sam sigurna da je mogao napisati lepu ljubavnu priču koja bi mu donela bolju satisfakciju gde bi isto bio svoj na svom.

Šteta!
Neko ima savest i odgovornost, a neko nema. Neko je neke stvari i lično video, a neko nije.
Bili smo veoma zli u prošlom ratu. To što nismo jedini nas ne amnestira.

Neko ima savest i odgovornost, a neko nema. Neko je neke stvari i lično video, a neko nije.
Bili smo veoma zli u prošlom ratu. To što nismo jedini nas ne amnestira.
Tebe nije sramota ničega....ubijanje i klanje je sasvim normalno, ako to radiš ti, kada ti se odgovori s brda onda je to dramatično....poremećaj koji treba lečiti i to na zapadu tamo je fašista najviše...ugroženih fašista

Tebe nije sramota ničega....ubijanje i klanje je sasvim normalno, ako to radiš ti, kada ti se odgovori s brda onda je to dramatično....poremećaj koji treba lečiti i to na zapadu tamo je fašista najviše...ugroženih fašista
Tu dolazimo na pitanje ko je prvi počeo o čemu postoje različite verzije. No u svakom slučaju klanje ne može biti opravdano, kao ni trogodišnje bombardovanje.
Mi jednostavno nismo spremni da sagledamo sopstvene greške. Ne svi naravno, ali mnogi. Uvek se traži neko opravdanje i neko drugi je kriv.

Back