Kakve su političke posledice događaja koji se vodi kao Oslobođenje Zagreba 8.5.1945.?

Nataša Rostova

Buduća legenda
Poruka
44.083
Postavlja se pitanje zašto je Zagreb "oslobođen" isti dan kada i Berlin?
Zašto se toliko dugo čekalo na taj momenat?
Zašto je to uvek bio neki "nebitan" detalj?

Mišljenja sam da je Zg iz politčkih razloga namerno ostavljen da bude "oslobođen " sa padom Berlina i da je NDH imala opciju opstanka - nešto kao Španija pod Frankom, azil za naciste, ali se odustalo na nečiji politički pritisak. Zbog toga je politički taj dan uglavnom smatran nebitnim, nakon odluke da se hrvati uguraju na stranu pobednika.Kako pre 70 godina ista politika i danas meša karte na Balkanu

Tema je čisto politička, o razlozima i posledicama i šta ta činjenica znači politički.

Poslednja izmena od moderatora:

Tema je čisto politička, o razlozima i posledicama i šta ta činjenica znači politički.

Због различиих пацова у истим каналима !

Ти нам одговори, с обзиром да ти отвараш тему.

Зашто?

Jedini saveznik Hitlera i Himlera na celoj planeti bili su Hrvati.To se vidi ne samo po tome kad je "oslobođen" glavni grad NDH nego i mnogo više po osnovu činejnice da su nacisti od svih svojih saveznika i režima koji su uspostavljeni u okupiranim zemljama,.samo Hrvatima prepustili rešenje jevrejskog pitanja.Svi drugi nemački saveznici Italijani,Mađari.Rumuni pa i Bugari pokušavali su da spasu svoje Jevreje dok su Hrvati Holokaust sproveli mnogo pre Nemaca i neuporedivo surovije.

i nemci i rusi i englezi i talijani i ustase i partizani..................svi su cekali "tekst" od rezisera da bi svako odigrao svoju ulogu..................nije bilo nikakvog zakasnjenja.................po "scenariju" predvidjeno je da se Zagreb "oslobodi" kad i Berlin............................u nastavku "teksta" "njihov eksponent" je instaliran u BGD....................sledi INFORMBIRO, TRSCANSKA KRIZA, SMRT MARSALA, MILOSEVIC, AL KAIDA, WTC..........pa sve do MILOJKA I MILIJANE.....................08. Maj 2019................................

Čekalo sa da bude pobijeno što više Srba.

Ти нам одговори, с обзиром да ти отвараш тему.

Зашто?

Možda neko ima neka saznanja
Meni je stvarno nelogično da se od oktobra do maja čekalo na slamanje neke poprilično na divljaka stvorene države

I sam sremski front?

Rusi nadiru sa Istoka , Anglosaksonci sa Zapada a Švaba se kao ukopava u Sremu

Сремски фронт као штит за извлачење снага са југа Балканског полуострва. Није да се Бравар није "трудио". У срадњи са Швабама побио је на Сремском фронту неколико хиљада младић из Србије.

Jedini saveznik Hitlera i Himlera na celoj planeti bili su Hrvati.To se vidi ne samo po tome kad je "oslobođen" glavni grad NDH nego i mnogo više po osnovu činejnice da su nacisti od svih svojih saveznika i režima koji su uspostavljeni u okupiranim zemljama,.samo Hrvatima prepustili rešenje jevrejskog pitanja.Svi drugi nemački saveznici Italijani,Mađari.Rumuni pa i Bugari pokušavali su da spasu svoje Jevreje dok su Hrvati Holokaust sproveli mnogo pre Nemaca i neuporedivo surovije.
Ne.

Mnoge države sveta su imale pro-nazi vlade, kao što su Viši, Nedić i Ljotić.

Tako nekako, nisam istoričarkom

Треба гледати сливове и трагове новца и опљачканог блага, чак извлачење немачких научника и пројеката !
Najpouzdaniji indikator je:

Pogledati ko baca atomske bombe po hitlerovskim zemljama, a ko se zbog toga sekira.

Mišljenja sam da je Zg iz politčkih razloga namerno ostavljen da bude "oslobođen " sa padom Berlina i da je NDH imala opciju opstanka - nešto kao Španija pod Frankom, azil za naciste, ali se odustalo na nečiji politički pritisak. Zbog toga je politički taj dan uglavnom smatran nebitnim, nakon odluke da se hrvati uguraju na stranu pobednika.Kako pre 70 godina ista politika i danas meša karte na Balkanu

Погледај сливове вредних слика код Мимаре, чак персијског блага...

Зна се да је 5.5т "хрватског" злата од зуби, крстића и бурми завршило у Ватикану !

Možda neko ima neka saznanja
Meni je stvarno nelogično da se od oktobra do maja čekalo na slamanje neke poprilično na divljaka stvorene države

I sam sremski front?

Rusi nadiru sa Istoka , Anglosaksonci sa Zapada a Švaba se kao ukopava u Sremu
Па вероватно на Титово инсистирање и његове екипе....Руси нису кренули ка Загребу. Заправо, још од 1. јула и пада Сицилије и Калабрије, савезници су имали авио базе у Бриндизију и Фођи одакле су полетали у мисије над Немачком и Румунијом и над Србијом. Право је питање зашто су изоставили НДХ и комплекс логора уз Саву који сви знају као "Јасеновац" мислећи да се ради о једном логору а не четири. Могли су да "Пеглају" усташе и Немце где су год хтели. Исто тако су и совјети могли од септембра '44. да бомбардују циљеве у НДХ да су хтели. Велика је ту игра у питању. Неко их је спречио, и једне и друге. Неко ко је Србима мислио као што им и данас мисли. Много би се српских живота спасило да су савезници и совјети хтели.

Погледај сливове вредних слика код Мимаре, чак персијског блага...

Зна се да је 5.5т "хрватског" злата од зуби, крстића и бурми завршило у Ватикану !

Ali je zanimljivo da je neko imao jači uticaj od Vatikana .... da nije onaj što je rekao "Sa koliko divizija raspolaže Vatikan"

I zašto je samo par godina kasnije došlo do "ideološkog" razlaza sa Josifom Visarionovičem?

Da se razumemo , ovo su moja nagađanja, jer su se Englezi zalagali za hrvatsku banovinu i svom eksponentu Knezu Pavlu navukli stigmu (zasluženu) veleizdajnika , Nemci su je formirali, Vatikan da se ne govori...

Mišljenja sam da je Zg iz politčkih razloga namerno ostavljen da bude "oslobođen " sa padom Berlina i da je NDH imala opciju opstanka - nešto kao Španija pod Frankom, azil za naciste, ali se odustalo na nečiji politički pritisak

Mislim da tu nema velike misterije niti je NDH imala šansu da opstane.

Balkan sa izuzetkom Grčke je dodeljen Staljinu već 1943. a sa njim nije bilo mnogo pogađanja.

Ali je pomenti grad na koncu ipak postao azil za takođe pomenute.

Sarana Dinka Šakića je čujem bila bruka.

Mislim da tu nema velike misterije niti je NDH imala šansu da opstane.

Balkan je dodeljen Staljinu već 1943. a sa njim nije bilo mnogo pogađanja.

Ali je pomenti grad na koncu ipak postao azil za takođe pomenute.

Sarana Dinka Šakića je čujem bila bruka.

Ali su Crvenoarmejci oslobodili Beč, a ne Zagreb.

Takođe okupljeni na Blajburgu bili su pod savezničkim patronatom, pa su ih oni prepustili srpskim partizanima. Da li svojom voljom ili nečijom intervencijom.

Ali su Crvenoarmejci oslobodili Beč, a ne Zagreb.

Takođe okupljeni na Blajburgu bili su pod savezničkim patronatom, pa su ih oni prepustili srpskim partizanima. Da li svojom voljom ili nečijom intervencijom.
Имаш у једном сведочењу где официр по чину Симо Дубајић каже да је дао Енглезима део заробљеног злата у Аустрији да му дају заробљене усташе да их побије и тако су и урадили. Ја сам то лично слушао на тв кад је Дубајић рекао. Иначе се Стаљин зајеббо код Тита јер је овај био енглески играч док није побегао са Виса у Москву авионом 1944. па му је тито то вратио као енглески играч издајом '48. Препоручио бих ти ЈТ канал "Културни центар Нови Сад" где историчари дају одговоре на сва твоја питања.

Titu je trebalo pokriće za apsorbovanje 100k ili čak 200k ustaša u partizane. Pred kraj rata Srbi su ga već pritisklali da dobiju republiku na prostoru današnje AVNOJ Hrvatske. Morale su nečim da se zamažu oči.

Mislim da je to jedan od razloga Blajburškog raspleta.

Priče o desetinama hiljada streljanih ustaša tamo su mitologija.

Back