Kakva je korist od preteranog moralisanja?

Dok sam tražio taj članak (koji sam davno čitao) naletim na neke sline primere, a ovaj odgovor je vredan ponoviti:

Srce mi se slama zbog tebe. Nažalost, previše znam o situaciji. Iako vam mogu, sa sramotom, priznati da sam bila na mestu vašeg muža, mogu da vas uverim da je većina romansa rođenih u zemlji igara jednostavno to - igra.

On ne poznaje ovu ženu. On misli da je zna. On zna da joj verovatno pozajmi zlato i opremi je kvalitetnim oklopom.

Ali on nije proveo sate držeći njenu kosu unazad kada povraća od gripa kao pravi životni partner.

On misli da je razgovor sa njom satima u glasovnom ćaskanju ključ njihove intimnosti.

Ali nikada nije zurio u njene oči i osetio šapat njenog glasa u svom uhu kao pravi životni partner.

Njegov ego je pojačan jer hrabro ubija svako stvorenje koje želi da joj naudi.

Ali on ne zna koje su joj omiljene cipele.

Ili njen omiljeni šampon.

Ili njen omiljeni film.

Niti poznaje njene strahove i nade. Osim dostizanja maksimalnog nivoa i bodovanja epske opreme.

Nije stvarno, dragi prijatelju.

Veruj mi. Znam. Bila sam tamo više puta nego koliko bih želela da izbrojim.

Jednom kada dim i ogledala požude i zaljubljenosti na mreži izblede, dvoje uključenih obično ostaju uspaničeni, ozlojeđeni i više sami nego pre.

Mogla bih pisati stranicu po stranicu o ovome jer sam, nažalost, bila tamo. Više od jedanput. Više puta nego koliko želim da zamislim. :(

Sećam se da sam smanjivala prozore. Insistirajući da su vrata ostala zatvorena. Uvek brišem istoriju ćaskanja u programima Messenger. Brinem se da će snimati moj program za glasovno ćaskanje.

Hmm.. Sve osobine lukave kukavice sa problemima brige. Ali moj lik u igri je bio hrabar i samouveren -- tako da sam lako mogla da se sakrijem iza te fasade.

Još jednom, strašno mi je žao što prolazite kroz ovo. Volela bih da mogu ovo da ispravim za tebe. Molim vas, znajte da sam tu da slušam - bilo kada. S ljubavlju, Solei

Ako neko ima potrebu za duplim, virtualnim životom u smislu da ima online porodice a igricama, ako provodi više od 30-60 min na dan sa tom "porodicom" onda tu nešto ne štima. Od kud vrijeme za to? Potreba? Ima li još ljubavi u stvarnoj "porodici"?
Kad će igrica Sims odobriti više od 7 muževa istovremeno, znal se šta? :D Pitam za drugaricu :zcepanje:

Često vidim da ljudi u ime "morala" donose dramatične odluke koje im često menjaju život iz korena. Tipa, varao/la me i ja preko toga ne mogu da predjem. Ili još gore, podržavanje nekog stava koji je različit od vašeg (stanje u Ukrajini, abortus, političko opredelenje, i sl.)

Koliko je bitno to što ćemo sebično da držimo do nekih stvari? Gde prestaje fleksibilnost, ako je uopšte i ima?
nije ispravno doneti dramatičnu odluku naprimer o raskidu braka zbog morala jer bi to značilo da to radimo samo zato što smo naučeni da tako treba..čak ne treba to raditi ni iz povređenosti..jer povređenost je sujeta..stavljeni smo nekim činom u poziciju niže vrednosti i to nas boli....opravdan razlog je ljubav prema sebi...ne treba ostati u vezi koja nije na našu dobrobit...

Ma, ne bi me bolelo ni uvo da taj neki moj izabranik igra igricu...
Npr, podelimo se, ja na Forumu toliko, ti na igrici toliko.
Bašta ima da je zalivena, sve u kući funkcionalno i čisto, ljubimci nahranjeni, deca...Ok, sa decom nema vremena za to.
Dakle, deca tek kad stanu na noge i... učestvuju uspešno na maloj maturi, pa na velikoj...
Da, kad imaš decu u priči, tu više nema ''igrice''.
A da vara...
Koga, srećo, varaš?
Sve je transparentno, pa ako varaš, ne znam kako ćeš??? :zcepanje:

:eek:

Mislila sam da sensei pita realan svet.

jedino na društvenim mrežama se ratuje, gd ejoš drugo, krug prijatelja obično ima podnošljive stavove a na društvenim mrežama postoje "drugi"
e sad možeš da ih baš izbegavaš a možeš da utrčavaš na njihov teren i da ratuješ, kao na tviteru što ljudi vole da rade npr a i na drugim mestima

da, o tome pričam
teško je objasniti u par reč ili rečenica tako kompleknu situaciju, ali mišljenja sam da se neki ljudi kriju iza nekakvih moralnih kriterijuma a ustvari postoji nešto mnogo komplikovanije što urušava vezu

neki ljudi dobro morališu
kad krenem da morališem obično me to stigne tako da gledam da to izbegavam pa sam pihtija ili lignja
mislim kad počneš da doživljavaš kao ugrožavanje a ne samo da neko ima drugo mišljenje i da tvoje to ne ugrožava, nekako se situacija tako napravi
daj bolje primer

Meni je najteže oprostiti sebi. Kao što se sam sebe najviše plašim.
zvuči kao da ti treba više ljubavi prema sebi... važno je razlikovati ljubav prema sebi od sujete... prvo treba negovati drugo iskoreniti... ljubav prema sebi je kad ti je stalo do sopstvene dobrobiti, kad brineš o sebi i paziš na sebe, kad upoznaješ i trudiš se da razumeš sebe...sujeta je kad želiš da više vrediš od drugih.. viša i niža vrednost postoje samo u kontekstu ali kao bića svi smo jednakovredne Božije duše, doduše svaka sa svojim setom lekcija u ovom životu i sa darovima i manama datim da nam omogući fokusiranje na sopstvene lekcije ...

Back