Kako zastititi ideju/projekat?

KREDUF

Obećava
Poruka
90
Možda ovoj temi nije mesto ovde ali mi se učinilo naj prikladnije. Ako grašim premestite je

Zanima me kako mogu da zaštitim ideju tj unapredjeni sistem koji sam projektovao da ne bi neko mogao da pokrene masovnu proizvodnju bez mog odobrenja.

Znam da je jedno od resenja zavod za zastitu intelektualne svojine ali sam cuo da se projekat može zaštititi i overom projektne dokumentacije u sudu.
Ovaj drugi nacin bi valjda podrazumevao da u slucaju spora sam treba da se cimam ali opet imam dokaz da je projekat moj.

Sad pitam ja vas, da li je to dovoljna zastita ili mora ipak preko zavoda? :rtfm:

Hvala unapred.

***.. Izgleda da smo nedovoljno zasticeni iako stalno donose neke zakone.
Znam da bi u svakom slucaju bio cim da se zastitim, jedino malo ta psiholoska prepreka da se ne usudi svako da kopira ali ako ni to ne može da se uradi onda kacim ideju na net pa neka radi ko hoce :)

***.. Izgleda da smo nedovoljno zasticeni iako stalno donose neke zakone.
Znam da bi u svakom slucaju bio cim da se zastitim, jedino malo ta psiholoska prepreka da se ne usudi svako da kopira ali ako ni to ne može da se uradi onda kacim ideju na net pa neka radi ko hoce :)

Preporucio bih ti da procitas skup pravila vezan za copyright, a on veoma jasno govori da je zasticen izgled proizvoda, ime, logo itd. ali ne i ideja. Postojali su brojni pokusaji velikih kompanija da patentiraju ideje, a koliko bi takav presedan bio opasan govori pokusaj Microsoft-a da dokaze da je zapravo njihova kompanija patentirala smeskove (smiles, :) :D ;) ...), Savezni Sud SAD-a je odbacio ovaj zahtev.

Dokazuje se na sudu, kako bi se drugacije dokazivalo?

Ovde je sve receno.
What does copyright protect?
Copyright, a form of intellectual property law, protects original works of authorship including literary, dramatic, musical, and artistic works, such as poetry, novels, movies, songs, computer software, and architecture. Copyright does not protect facts, ideas, systems, or methods of operation, although it may protect the way these things are expressed.

Izvor

Back