Kako zaštititi decu???

• Začetnik teme Začetnik teme _Ata_
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Moze li neko mene da uputi, KAKO svom detetu da objasnim koji je to trenutak? I da ne razmisljam hoce li u tim godinama umeti, moci, hteti da se kontrolise? :think:

Alo, bre, ovaj moj klipan ne zna ni koliko mu je sladoleda dosta. :rtfm:

Da mu ne ogranicavamo porcije, jeo bi ga dok se ne us.ere. :dash:

Da cekas trenutak da tvoje dete vec dodje u kontakt sa drogom bilo koje vrste i na bilo koji nacin, vec ce biti kasno.

Kolko ti je staro dete? Pretpostavljam da ide u skolu. Nemoj ga plasiti smrcu, jednostavno mu reci da ni pod kojim uslovima nista ne uzima od nepoznatih, ali ni od poznatih ako nisu njegovo drustvo i stariji su od njega. Mada, ruku na srce, obrati mu paznju i na "mangupe" njegovog godista jer ima klinaca i u mladjim razredima koji ce da diluju za starije... Takodje, ako mu neko nesto ponudi recimu da ti odmah kaze.

Ono sto je jako bitno jeste da li tvoje dete ima poverenja u tebe da ti se obrati ako mu je prisao neko sumnjiv? Ne nastaju problemi zato sto deca ne znaju sta je droga, nego zato sto ne smeju roditeljima da kazu jer se u najvecem broju slucajeva plase da ce ih roditelji kazniti. Znaci objasni detetu da iako mu se tako nesto desi da nikakva kazna ne sledi ako ti to prizna.

Ne mora nuzno da dete nema poverenja u tebe, nego deca na skolskom uzrastu vise veruju vrsnjacima nego roditeljima i od njih slusaju svakave price i o roditeljima, pa dete jednostavno bez ikakve zle namere to moze da projektuje i na vas odnos.

..mislim da je dostupnost droge precenjena kao problem..
..ako je dete odras(ta)lo u nestabilnu osobu sklonu bezanju od problema
chak iako nema droge u njegovom okruzenju naci ce nachin da upropasti sebe..
..alkohol..poremecaji ishrane..kocka..adrenalinska zavisnost..depresija..radoholija..
..uzrok je isti..posledice takodje..
..dakle - pomozite detetu da bude sigurno, stabilno i da voli i poshtuje sebe..
..izlete u onostrano ionako necete moci da kontrolishete..
..vazno je da na svom zivotnom putu ne zaluta trazeci ono shto je trebalo od vas da dobije..

November slazem se, poenta jeste da se sa tih izleta vrate citavi. Ali iako su porasli u zdrave, stabilne, zadovoljne i srecne osobe, opet moze da se desi da skrenu. Primer je moja skolska, umrla je pre 7 godina, predozirala se, roditelji je nasli u kupatilu. U skoli extra djak, pametna, vredna, lepa, visoka, uvek nasmejana i zadovoljna... svi smo prognozirali da ce daleko dogurati. Roditelji u srecnom braku, dobro situirani. Zavrsila je fakultet, zaposlila se u stranoj firmi, putovala po Evropi, mlatila pare... Jos u srednjoj skoli, dok smo svi eksperimentisali, ona je duvala travu ponekad. Mislila sam da ce to proci s godinama, kad sazris i shvatis sta zelis od zivota. Onda sam cula da je u jeku te svoje super karijere vec bila na kokainu, heroin joj je bio samo usputan, mogla je da priusti vise. Dobila je otkaz, bila je u sve gorem stanju, par meseci pre smrti sam cula da su je vidjali u parku kako nudi sexualne usluge za pare da mi mogla da kupi fix. Nisam verovala kad je umrla, taj njen slucaj me je stvarno sokirao. Ali kao sto si ti rekla, ne mora da bude prisutan neki ocigledan problem, mozda je kod nje bila zelja za adrenalinom, radoholija.... ko zna. Mislim da ako mi delamo odgovorno kao roditelji u naporu da im zaista pruzimo stabilnost, zdrav zivot i okruzenje, tu onda nema mesta za neke velike greske, mada ni to ne mora da bude pravilo.

Na zalost droga ne bira i nema nekog cvrstog pravila. Naravno da postoje osobe koje su joj podloznije, ali ima i onih koji iz cistog eksperimentisanja zavrse kao doticna iz opisanog slucaja.

To je ono sto sam na ovoj temi vec nekoliko puta napomenula: droga ne moze "samo da se proba, pa necu vise"....

November slazem se, poenta jeste da se sa tih izleta vrate citavi. Ali iako su porasli u zdrave, stabilne, zadovoljne i srecne osobe, opet moze da se desi da skrenu. Primer je moja skolska, umrla je pre 7 godina, predozirala se, roditelji je nasli u kupatilu. U skoli extra djak, pametna, vredna, lepa, visoka, uvek nasmejana i zadovoljna... svi smo prognozirali da ce daleko dogurati. Roditelji u srecnom braku, dobro situirani. Zavrsila je fakultet, zaposlila se u stranoj firmi, putovala po Evropi, mlatila pare... Jos u srednjoj skoli, dok smo svi eksperimentisali, ona je duvala travu ponekad. Mislila sam da ce to proci s godinama, kad sazris i shvatis sta zelis od zivota. Onda sam cula da je u jeku te svoje super karijere vec bila na kokainu, heroin joj je bio samo usputan, mogla je da priusti vise. Dobila je otkaz, bila je u sve gorem stanju, par meseci pre smrti sam cula da su je vidjali u parku kako nudi sexualne usluge za pare da mi mogla da kupi fix. Nisam verovala kad je umrla, taj njen slucaj me je stvarno sokirao. Ali kao sto si ti rekla, ne mora da bude prisutan neki ocigledan problem, mozda je kod nje bila zelja za adrenalinom, radoholija.... ko zna. Mislim da ako mi delamo odgovorno kao roditelji u naporu da im zaista pruzimo stabilnost, zdrav zivot i okruzenje, tu onda nema mesta za neke velike greske, mada ni to ne mora da bude pravilo.

..neki ljudi stave pred sebe ogromne zahteve..
..tolike, da u jednom trenutku bez veshtachkog stimulansa ne mogu da ih ispune..
..zashto nije smanjila tempo? ..zato shto se od nje oduvek ochekivalo da sve moze, sve stize, da ce daleko dogurati..
..ona je umesto srednjoshkolskih izleta i eksperimentisanja u jednom trenutku zaglibila u paralelni svet
u kom ne mora da spava, u kom moze da radi za chetvoro, u kom je sve ok i u kom je ona i dalje ono
shto se od nje ochekivalo, od svih oko nje...
..i to je trenutak u kom je zamenila nepostojecu podrshku okoline - podrshkom hemije..
..a onda su kola ogromnom brzinom krenula nizbrdo..

Morate imati na umu da postoji psiholoski profil zavisnika ali to ne mora da bude nuzno zavisnik od droge. Moze da bude zavisnik od adrenalina, pa kada vise ne moze da dozivi pozitivan efekat samo uz pomoc njega, prelazi na jaci stimulans, na psihoaktivne supstance.

Na zalost imala sam prilike da gledam kako moja draga osoba propada upravo zbog radoznalosti:sad2:
A sve je pocelo sa malo duvanja trave...
A posle su dolazili razno razni privatni lekari koji su samo gledali kako da uzmu pare.
Na zalost moja deca su imala priliku da vide te strasne krize:sad2:
I jos uvek, sada u srednjim godinama ne moze da odoli iskusenju a onda opet lekari i tako u krug.A godine prolaze,srce otkazuje,hematolog ima uveliko posla itd.
A SVE JE POCELO SA NEKIM DZOINTOM TU I TAMO:rtfm:

Florena draga, sve je stvar licnosti i snage te licnosti. Ja mogu, recimo, da popijem jedno pivo i da li me to cini alkoholicarem? Ne. Ali ako svaki dan pijem, e onda bih bila alkoholicar.
Ta draga ti osoba nije bila dovoljna snazna, formirana i zrela da shvati gde su granice i dokle, DONEKLE, moze da se ide.

Mislim da je korisnica koja je otvorila temu trebala da pitanja postavi gradonacelniku grada a ne nama na forumu.Uostalom koga zabole ko se drogira a ne,to je danas postala svakodnevnica.Danas je medju mladjima biti IN biti "napucan 24 h dnevno" .U malo razvijenim zemljama postoji obezbedjenje u skolama i vrticima,tako da se oni u pesku ne igraju sa spricevima,kurtonima i ostalim slicnim stvarima.

Back