Već neko vreme hoću da postavim ovu temu, ali ne znam kako da formulišem. Dakle... pre nekog vremena, vraćamo se mm, ćera i ja kući, već beše sumrak pao. Put nas vodi pored vrtića. Vidim momka, otprilike 15-tak godina, kako se provlači kroz ogradu i izlazi iz dvorišta vrtića. Jedan pogled na blic i sve mi je bilo jasno - ukočeno držanje, "rahitični" pokreti, drži se za krsta, izgubljen pogled, koji sam okrznula samo na delić sekunde, inače je uperen u vrh patika, blago se zanosi dok prelazi ulicu... mršav, mršav kao kostur... dugi rukavi na 35+ stepeni... treba li dalje nabrajati? Moje sumnje je potvrdio i suprug, koji je ipak odrastao u tom naselju i mnogo bolje poznaje ljude od mene, rekavši mi ko je taj momak i da je javna tajna da je narkoman već godinama.
Naježila sam se u trenutku. On je jedan, a koliko njih svraća tu, pod okriljem mraka, da se, kako oni kažu, "sredi", "ubode"...? Koliko njih, u takvom stanju, jednostavno ostavi svoj "pribor" tamo? Strašno, zaista strašno. Katastrofa i za tu decu, sve su to samo deca koja su krenula krivim putem i zaista mi je žao, ali... koja je to pretnja za tu dečicu u vrtiću!!!
Upravo u taj vrtić i moje dete treba za koji dan da krene. I da nije tako, pa u taj vrtić već ide par stotina dece!!!
I izvode ih u dvorište, prirodno, a deca su deca, mnogo oni tako mali znaju šta je to igla i da to nikako ne treba dirati , već reći vaspitačici. 
Dakle, želim da prodiskutujemo kao roditelji, kao ljudi, imali decu ili ne, planirali decu ili ne, kako zaštititi decu od takvih stvari? Školarci su već malo stariji i, nadam se, svesniji, njima se i može objasniti, a onom mališančetu od, npr. 3 godine???
Toga ima, sve više i više, priznali mi ili ne, ali kako zaštititi decu, kako očistiti obdanišna i školska dvorišta, parkove i druge javne površine gde se deca igraju??? 

Naježila sam se u trenutku. On je jedan, a koliko njih svraća tu, pod okriljem mraka, da se, kako oni kažu, "sredi", "ubode"...? Koliko njih, u takvom stanju, jednostavno ostavi svoj "pribor" tamo? Strašno, zaista strašno. Katastrofa i za tu decu, sve su to samo deca koja su krenula krivim putem i zaista mi je žao, ali... koja je to pretnja za tu dečicu u vrtiću!!!

Dakle, želim da prodiskutujemo kao roditelji, kao ljudi, imali decu ili ne, planirali decu ili ne, kako zaštititi decu od takvih stvari? Školarci su već malo stariji i, nadam se, svesniji, njima se i može objasniti, a onom mališančetu od, npr. 3 godine???