Kako zaštititi decu???

• Začetnik teme Začetnik teme _Ata_
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

_Ata_

Iskusan
Poruka
6.313
Već neko vreme hoću da postavim ovu temu, ali ne znam kako da formulišem. Dakle... pre nekog vremena, vraćamo se mm, ćera i ja kući, već beše sumrak pao. Put nas vodi pored vrtića. Vidim momka, otprilike 15-tak godina, kako se provlači kroz ogradu i izlazi iz dvorišta vrtića. Jedan pogled na blic i sve mi je bilo jasno - ukočeno držanje, "rahitični" pokreti, drži se za krsta, izgubljen pogled, koji sam okrznula samo na delić sekunde, inače je uperen u vrh patika, blago se zanosi dok prelazi ulicu... mršav, mršav kao kostur... dugi rukavi na 35+ stepeni... treba li dalje nabrajati? Moje sumnje je potvrdio i suprug, koji je ipak odrastao u tom naselju i mnogo bolje poznaje ljude od mene, rekavši mi ko je taj momak i da je javna tajna da je narkoman već godinama.
Naježila sam se u trenutku. On je jedan, a koliko njih svraća tu, pod okriljem mraka, da se, kako oni kažu, "sredi", "ubode"...? Koliko njih, u takvom stanju, jednostavno ostavi svoj "pribor" tamo? Strašno, zaista strašno. Katastrofa i za tu decu, sve su to samo deca koja su krenula krivim putem i zaista mi je žao, ali... koja je to pretnja za tu dečicu u vrtiću!!! :rtfm: Upravo u taj vrtić i moje dete treba za koji dan da krene. I da nije tako, pa u taj vrtić već ide par stotina dece!!! :rtfm: I izvode ih u dvorište, prirodno, a deca su deca, mnogo oni tako mali znaju šta je to igla i da to nikako ne treba dirati , već reći vaspitačici. :rtfm:
Dakle, želim da prodiskutujemo kao roditelji, kao ljudi, imali decu ili ne, planirali decu ili ne, kako zaštititi decu od takvih stvari? Školarci su već malo stariji i, nadam se, svesniji, njima se i može objasniti, a onom mališančetu od, npr. 3 godine??? :rtfm: Toga ima, sve više i više, priznali mi ili ne, ali kako zaštititi decu, kako očistiti obdanišna i školska dvorišta, parkove i druge javne površine gde se deca igraju??? :rtfm::rtfm::rtfm:

Prvo moras da vidis da li uopste postoje igle,spricevi u dvoristu obdanista. Drugo moras da nadjes jos roditelja istomisljenika,kada nadjes popricaj sa direktorom i vaspitacicama kako da se resi taj problem. Koliko ja znam vecina obdanista ima nocnog cuvara. Cuvar bi trebao da zastiti obdaniste od bilo koga. Ako nema cuvara neka se angazuje jedan,a ako ima znaci da lose radi svoj posao.
Pokusajte takodje,da zajedno sa opstinom,podignete vecu ogradu oko obdanista.

Znam kako se osecas,jer sam majka,i osnovno je da roditelj zeli da zastiti svoje dete!Imala sm slicnu situaciju,kada je moja najstarija cera krenula u prvi razred!Osnovna skola se grnicila sa gimnazijom,i tu je bilo ne samo narkomana,vec i dilera!I svi su znali da taj decko prodaje drogu,ali niko nista preduzimao nije!Obratila sam se rodjaku koji je bio policajac,ali odgovor je bio da se tu nista ne moze,da je to mnogo komlikovano i da ako njega uhapse,brzo ga pustaju,a njega zameni drugi...Upravu si,sa detetom koje krece u skolu,mozes razgovarati lakse ne go s detetom od tri godine!I meni je jedino preostalo samo da pricam sa njom,i sada ima skoro 18,na moju srecu nije posegla za tim zlom!
U konkretnom slucaju,kada je u pitanju predskolska ustanova,trebali bi roditelji da zahtevaju od Opstine ogradjivanje visokom ogradom,pa bi mozda tko tako sprecili skupljanje narkomana u tom dvoristu!
Vrtic u koji je moja cera isla bio je ogradjen i imali su nocnog cuvara!
Ali narkomnija je tu svuda oko nas i o tome treba razgovarati sa decom,ne praviti tabu od toga,jedino tako cemo zastiti sopstvenu decu!

Pa sta ti to smeta? meni je omiljeno mesto za bleju uvece vrtic, cak sam prvi put probo vutru u vrticu (ne dok sam iso u vrtic nego dok sam blejo) uvece je mnogo dobro izlaziti u dvoriste vrtica i tamo se doooobro naduvati i naalkoholisati. Nekako vrtic-bleja ne znam.

Strasne price za decu....
To deci treba.
Treba im docarati najstrvicniji deo price o drogama a po mogucstvu naci i video snimke na netu,Hvala Googlu i YouTUBE-u.i iste im pustati uz stalno tupljenje kao je to jedno od najvecih zla ovog vremena.

Uglavnom to upali.Mada postoji i ono, da je svaka osoba idividua za sebe.

Pa sta ti to smeta? meni je omiljeno mesto za bleju uvece vrtic, cak sam prvi put probo vutru u vrticu (ne dok sam iso u vrtic nego dok sam blejo) uvece je mnogo dobro izlaziti u dvoriste vrtica i tamo se doooobro naduvati i naalkoholisati. Nekako vrtic-bleja ne znam.

kad se budete i sami nadrogirali u dvoristu vrtica razumecete ih!

Toliko o noćnim čuvarima :think::think::think: Nažalost, o ovome pričam. :(
Nije strašno to što sede, ok, neka sede, ali što lome klupe, tobogane, penjalice, šta već vrtić ima, a najgore je ono što spomenuh - ostavljaju iza sebe raznorazno djubre, polomljene flaše, konzerve od piva i ostalog i te špriceve i igle. ( daleko bilo da tvrdim da citirani mladić to radi, nikako, to ne znam, ali neko svakako radi ) Uglavnom su po dvorištima vrtića polomljene svetiljke, ako ih ima uopšte, mrak je potpun i eto savršenog mesta. A ujutru lepo dovedemo decu i ostavimo ih tu na 8 sati, ubedjeni da ih ostavljamo u sigurnim rukama i na sigurnom mestu :rtfm:
Školska dvorišta, takodje, parkovi i ostalo... svuda je ista priča. Ne kažem da se to vidja svakog dana, niti da toga ima na stotine komada, nikako. Ali dovoljno je i jednom, jedan komad i nesvesna opasnosti, radoznala deca :rtfm:

***, u pravu si
to je posao za policiju, o kojoj možemo posebno da rspravljamo
U pravu si,mozemo samo da raspravljamo.
Oni nista drugo i ne rade osim sto kaznjavaju sirotinju u saobracaju.Tu su postali eksperti.sav novac od naplacenih kazni u saobracaju ide direktno u nihov budžet sa kojim oni raspolazu bez pravdanja u sta su utrosili novac.
Od hvatanja i rasterivanja narkomana i narkodilera tj prodavaca droge nemaju nikakvu dobit osim sto moraju da ih nahrane dok su u pritvoru, a to je cist finansijski gubitak za njihov ionako optereceni budžet.:hahaha:
I posle kazu da je njima lako,.:dash:

Sva ta deca su cula za drogu i njeno dejstvo pre nego sto su pocela da je koriste. Ja ne razumem drugu stvar... kako roditelj moze to da ne primeti??

lako uz sinalco... :hahaha:
cisto sumnjam da odu pravo kuci i pohvale se roditeljima... a koliko puta se tek moze cuti ono famozno "moje dete??? nema sanse"
nasla spric u ulazu zgrade, ispod terase, u prolazu zgrade, u parku, na stanici, na keju... deca se od toga ne mogu sacuvati drugacije osim pricom

Poslednja izmena:
lako uz sinalco... :hahaha:
cisto sumnjam da odu pravo kuci i pohvale se roditeljima... a koliko puta se tek moze cuti ono famozno "moje dete??? nema sanse"
nasla spric u ulazu zgrade, ispod terase, u prolazu zgrade, u parku, na stanici, na keju... deca se od toga ne mogu sacuvati drugacije osim pricom
Cuj da se pohvali... pa ako ne uvatis mutan pogled, prosirene zenice i ne pregledas ruke i jezik, valjda ces da primetis da ti nestaje lova iz kuce. Pa nije to za dz.

Poslednja izmena:
Decu cemo zastititi kada budemo glasali za onoga ko ce:
1. povuci drogu sa ulica
2. registrovati narkomane
3. obezbediti ordinacije i strucno medicinsko osoblje koje ce registrovanim strucno i u sterilnim uslovima bosti vene

-Tada se narkomani nece sakrivati ni iza vrtica bacati krvave spriceve.
-Narkomani ce biti poznati. Bice podlozni analizi, medicinskoj, psiholoskoj, psihijatrijskoj... to ce biti uslov za dop
-Dileri ce propasti jer drzava daje dop bez para. otici ce da prodaju u drugoj zemlji, gde im drzava nije konkurencija.
-kad nestane dilera nestace i novonavucenih klinaca
-bmw ce voziti samo oni koji su ga zaradili

U pravu si,mozemo samo da raspravljamo.
Oni nista drugo i ne rade osim sto kaznjavaju sirotinju u saobracaju.Tu su postali eksperti.sav novac od naplacenih kazni u saobracaju ide direktno u nihov budžet sa kojim oni raspolazu bez pravdanja u sta su utrosili novac.
Od hvatanja i rasterivanja narkomana i narkodilera tj prodavaca droge nemaju nikakvu dobit osim sto moraju da ih nahrane dok su u pritvoru, a to je cist finansijski gubitak za njihov ionako optereceni budžet.:hahaha:
I posle kazu da je njima lako,.:dash:

ma ok neka kažnjava u saobraćaju
al nek ne zanemari i druge probleme

Back