Kako zaista žive slikari u Srbiji?

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
70.679
Nisam slikar, davno sam flertovala sa slikarstvom, pomalo slikala neka ulja na platnu...

Znam međutim dosta slikara uglavnom samoukih ili članove različitih udruženja, takoreći podučene slikare, koji slikaju iz hobija....
Da li po vama može da se živi u Srbiji od slikarstva?
Da li da bi se preživelo treba da se osim za dušu slikaju i komercijalna dela, po narudžbini? Treba li se reklamirati biti aktivan na instagramu, fb-ku, ogašavati na malim oglasima?
Dakle...kako se snalazite? Gde prodajete svoja dela? Da li živite od toga?

GettyImages-922707682-5b90467bc9e77c0025931eef.jpg

Nisam slikar, davno sam flertovala sa slikarstvom, pomalo slikala neka ulja na platnu...

Znam međutim dosta slikara uglavnom samoukih ili članove različitih udruženja, takoreći podučene slikare, koji slikaju iz hobija....
Da li po vama može da se živi u Srbiji od slikarstva?
Da li da bi se preživelo treba da se osim za dušu slikaju i komercijalna dela, po narudžbini? Treba li se reklamirati biti aktivan na instagramu, fb-ku, ogašavati na malim oglasima?
Dakle...kako se snalazite? Gde prodajete svoja dela? Da li živite od toga?

GettyImages-922707682-5b90467bc9e77c0025931eef.jpg
treba para za boje cetkice platno izlozbe i potplatiti nekog debelo koj ce da naslika sliku i ti kupis, to nije orginal

treba para za boje cetkice platno izlozbe i potplatiti nekog debelo koj ce da naslika sliku i ti kupis, to nije orginal
platno je oko 600 din 40x50, uljane boje su isto oko 600 din po komadu...izlozbe nisu nuzno potrebne ima drugih kanala prodaje...ali se te velicine slika prodaju uglavnom za oko 50 evra...ne pricam o akadameskim i priznatim slikarima...
problem je sto ljudi sve manje i manje kupuju slike...ili se barem meni cini :think:

platno je oko 600 din 40x50, uljane boje su isto oko 600 din po komadu...izlozbe nisu nuzno potrebne ima drugih kanala prodaje...ali se te velicine slika prodaju uglavnom za oko 50 evra...ne pricam o akadameskim i priznatim slikarima...
problem je sto ljudi sve manje i manje kupuju slike...ili se barem meni cini :think:
mislis na prodaju preko fejsbuka?

mislis na prodaju preko fejsbuka?
moze i tamo...ako se stavljaju u razne grupe malih oglasa, ne placa se...to vazi i za instagram...no imas i kupujem prodajem i slicne sajtvove...mozes da izlozis u nekoj cvecari, prodavnici sa izlogom...i naravno tu su i inostrani sajtovi...
Samo znam dosta slikara, ako mogu tako da ih nazovem...koje stancaju slike radi dobiti...sta to znaci? Slikaju aktuelne likove iz filmova, prate trendove, slikaju istu sliku 100x....
Ne znam samo da li se kao profesija isplati to kod nas ili je prosto neka dopuna budzetu.

moze i tamo...ako se stavljaju u razne grupe malih oglasa, ne placa se...to vazi i za instagram...no imas i kupujem prodajem i slicne sajtvove...mozes da izlozis u nekoj cvecari, prodavnici sa izlogom...i naravno tu su i inostrani sajtovi...
Samo znam dosta slikara, ako mogu tako da ih nazovem...koje stancaju slike radi dobiti...sta to znaci? Slikaju aktuelne likove iz filmova, prate trendove, slikaju istu sliku 100x....
Ne znam samo da li se kao profesija isplati to kod nas ili je prosto neka dopuna budzetu.
Verovatno crtaju zato sto vole, jer ne bih bas rekao da se amaterski isplati slikati za... Ne znam ni ja koliko para.
Ali valjda i realno slikanje kao sto kazes unesu u kompijuter i poprave sta ima da se popravi ili digitalno crtaju pa prodaju

Verovatno crtaju zato sto vole, jer ne bih bas rekao da se amaterski isplati slikati za... Ne znam ni ja koliko para.
Ali valjda i realno slikanje kao sto kazes unesu u kompijuter i poprave sta ima da se popravi ili digitalno crtaju pa prodaju
ne moze tako...a inace...barem kod nas..na hiljade slikaju hobisticki...

Znam jednog odličnog slikara. Samouk je, što ne znači da je neuk.
Sa kakvom strašću je počinjao da slika, to treba slušati. Kako nije jeo na velikom
odmoru da bi uštedeo za četke i boje, jer je u njegovo vreme to bilo papreno skupo.
Kako je krao tatine košulje i mami čaršafe, da bi na njima slikao. Pa tata jednom za
neku svadbu zapeo baš za neku košulju koje više nema, a on ne zna gde da beži.
Onda mu se svideo neki prizor, pa nije imao foto aparat da zabeleži, nego je
gledao i pamtio detalje, pa je onda brzo zaustavio taksti da što pre dođe kući i
nslika to, dok ne zaboravi. A te pare koje je dao za taksi su mu bile jedine koje je
imao.
I sad štanca iste slike već dve decenije... :( zato što to ide i ne sme da rizikuje..

Znam jednog odličnog slikara. Samouk je, što ne znači da je neuk.
Sa kakvom strašću je počinjao da slika, to treba slušati. Kako nije jeo na velikom
odmoru da bi uštedeo za četke i boje, jer je u njegovo vreme to bilo papreno skupo.
Kako je krao tatine košulje i mami čaršafe, da bi na njima slikao. Pa tata jednom za
neku svadbu zapeo baš za neku košulju koje više nema, a on ne zna gde da beži.
Onda mu se svideo neki prizor, pa nije imao foto aparat da zabeleži, nego je
gledao i pamtio detalje, pa je onda brzo zaustavio taksti da što pre dođe kući i
nslika to, dok ne zaboravi. A te pare koje je dao za taksi su mu bile jedine koje je
imao.
I sad štanca iste slike već dve decenije... :( zato što to ide i ne sme da rizikuje..
daaa...na zalost i ja znam par takvih primera...al opet...valjda nadju vremena da slikaju i nesto bas za svoju dusu.... :heart:

Vidim da svi puno generalizujete stvari a nije bas tako. Prvo-sto ljudi-sto prica. Pod jedan nema hiljade njih koji crtaju(iako to nije isto sto i slikanje) hoobisticki-toliko ih ima UKUPNO koji se bave...Da kazemo vizuelnom umetnoscu. I sam sam crtao od malih nogu, u umetnicku skolu nisam isao-em je to bilo jako tesko upisati u moje vreme, em do bola skupo, em perspektiva s time za posao...NULA! Puno ljudi znam igrom slucaja koji rade kao-ilustratori, slikari, karikaturisti, strip crtaci, itd. itd. Samo oni koji rade za strance zaradjuju bas dobro a ovi ostali....Nije to ni blizu onoga sto bi trebalo da bude. A ta prica "Photoshhop" je cista glupost-pa i u Photoshopu treba znati raditi! I to je SAMO ALAT! I upravo iz razloga isplativosti-nema materijala, nema skeniranja u digitalno, itd. itd--90 % ljudi koji se time bave rade digitalno. Sto nikako ne umanjuje ni njihovo znanje ni vrednost tih radova...

Mislim da slikari više vole da slikaju za svoju dušu , nego za druge..
Jer svako delo u sebi nosi tog slikara , njegova osećanja , emocije , tugu , sreću , šta god...
Nekako ta slika postaje deo njega , a deo njega, slikara -postaje deo slike..
.i kako se onda rastati od toga u šta si uneo sebe i prodati je...
Mislim da onda sve to gubi čar i lepotu ..
Mislim da to onda nije uživanje i predavanje..I nema izgaranja...
Sve je rutinski , moranje...
No , razumem da neko prodaje svoja dela (u ovom slučaju slike ) i da mu je to izvor zarade ..
Svako ima svoje razloge i zna kako bi trebalo i šta...

Ovo je samo moje razmišljanje .

Nije stvar u prodaji, već u deljenju. Smatram da smo svi mi deo jednog
velikog organizma i da svako od nas ima određenu ulogu, koja je važna
za opšte dobro. Kada bi srce ili bilo koji drugi organ, odlučio da radi za
svoju dušu, ili nešto što je ''isplativije'' svi ostali bi stradali.
Kako misliš o deljenju?Nije mi najjasnije.

Kako misliš o deljenju?Nije mi najjasnije.
U smislu da se radi za druge. Al ne sa procenjivačkom idejom ''hoće li se
ovo nekome dopasti''. Zamisao mora da se izvede bez kompromisa. Nego
to posle ne treba kriti od drugih.
U stvari.. ne znam koliko mogu da budem jasna u pola noći..
Probaću sutra bolje da objasnim.

U smislu da se radi za druge. Al ne sa procenjivačkom idejom ''hoće li se
ovo nekome dopasti''. Zamisao mora da se izvede bez kompromisa. Nego
to posle ne treba kriti od drugih.
U stvari.. ne znam koliko mogu da budem jasna u pola noći..
Probaću sutra bolje da objasnim.
Misliš ..Dati svoje delo da ga i drugi vide .
Da ga smatraju lepim ili ružnim..Kao izložba?

Ja sam imala svoju komercijalu..koja je donosila stalan priliv novca.
To je bilo slikanje na svili. Posle je taj novac išao u finansiranje
slikanja i za izložbe. Oprema slika,plaćanje prostora,katalozi i slično.
Mnogo slika sam prodala i sad mi je žao zbog nekih,ali otišle su
svojim putem.
Odgovor je da se dobro živi ako neko donosi redovno novac,jer
ponekad zastane prodaja iz bilo kojih razloga.
Imam i ja kolege koji rade slike na metar,sve jednu te istu i prodaju
ih za 20-50 evra...i od toga žive.
Ja ne mogu da ponovim ni svoju sliku,ne mogu da kopiram sebe.
Slika je uvek priča za sebe.
Uostalom slikari su uvek imali svoje mecene.

Back