Kako vreme utiče na zglobove?

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
396.175
Naučnici su sproveli mnogo istraživanja o vezi između bolova u zglobovima i vremena tokom poslednjih nekoliko godina, ali niko ne može sa sigurnošću reći koja je veza. Deo problema su same studije, jer se mnoge od njih zasnivaju na malim studijama, što nije baš pouzdan način za utvrđivanje relevantnih rezultata, piše WebMD.
Međutim, postoji nekoliko teorija o vezi između bolnih zglobova i lošeg vremena.
1759403085767.jpeg

Jedna teorija kaže da ljudi sa bolovima u zglobovima, posebno artritisom, mogu biti osetljivi na promene vazdušnog pritiska. Bol u zglobovima se javlja kada se hrskavica u zglobovima istroši i više ne može da podržava kosti. Kada se vazdušni pritisak promeni, izloženi živci osećaju ovu promenu pritiska i bol se pojačava.

Druga teorija je povezana sa vazdušnim pritiskom. Dr Borenštajn objašnjava da tkivo oko zglobova možemo zamisliti kao mali balon, a spoljašnji vazdušni pritisak kompresuje tkivo i sprečava njegovo širenje. Kada temperature naglo padnu i dolazi kiša, vazdušni pritisak opada, što vrši manji pritisak na zglobove i omogućava balonu da se širi. Ovo širenje je mikroskopsko i teško se može primetiti, ali rezultira bolom.

Stručnjaci za WebMD takođe navode da se bol u zglobovima povećava ako se osoba ne kreće, a hladno i kišovito vreme obično znači da će osoba provoditi više vremena kod kuće i u ležećem ili sedećem položaju, što dovodi do ukočenih i bolnih zglobova. Zglobovi takođe mogu biti ukočeniji jer tečnost koja ih ispunjava postaje gušća po hladnom vremenu.

Kako ublažiti bol izazvan promenom vremena?
Na osnovu ovih teorija, lekari su smislili nekoliko potencijalnih mera za ublažavanje bolova u zglobovima:

-Kada temperatura padne, zagrejte zglobove. Tuširajte se toplom vodom, kupajte se u vrućim kupkama,
oblačite se slojevito i obratite posebnu pažnju na ruke i stopala.
-Ako je veoma hladno, koristite grejne ćebad i čaršave noću, a posebno zagrejte bolne zglobove.
-Tople parafinske kupke su takođe dobra prva pomoć, a ako bol postane veoma jak, posegnite za lekovima protiv bolova.
-Optimalna telesna težina i redovna fizička aktivnost takođe značajno doprinose smanjenju bolova u zglobovima.
Pronađite vežbu koja ne opterećuje zglobove ruku ili nogu, u zavisnosti od toga koji su zglobovi pogođeni.
Najbolja vežba koja rasterećuje sve zglobove je plivanje.link

Ne bih rekao da utice pritisak nesto drasticno ...utice na kardio bolesnike totalno , znaci da ne poverujes...znaju unapred 24h bez greske, moze da sunce sija koliko hoces, da meteorolozi najavljuju sunce, a oni znaju ...nema greske....znaci ja sam pogadjao po mirisu kisu 6h unapred, isto nema greske, ma kako nebo izgleda, ali to je logicki , mirisem tamo gde je vec kisa pala....ali ovo 24h, to je neobjasnjivo kako....nema promene na barometru, nema nicega, nema promene vlaznosti..

A da, vlaznost se oseca kostima, i zglobovima, to sam kao mlad ono kad je hladno , sine kad je vlaga, prodje kroz mene sve me jeza uhvati....
ona najava bola ali nije jos bol, ali potmula bol...
Tako da nije pritisak ja mimslim , nego pre ce biti vlaznost....i naravno temperatura, to je sigurica....

Na bol u zglobovima mnogo utice hrana...i pice...
To je katastrofa koliko to utice....

npr neke komponente u napolitankama....pa pepsi koka kola , to znam da utice na zglobove...pa ovi sto imaju giht, kao na njih meso , ali to je giht...ali i to je zglobovi...

upalni artritis, najzaebanija boljka ja mislim....hladnoca, ishrana, samo ne znam tacno koja....ali ishrana...sigurica...a da, i urinarna infekcija kao klasicna pad imuniteta ometacica....to je moja teorija , mozda nije tacna, ali ja imam teoriju da je imunitet kao power pack , imas do 100% i ti ako imas zulj to je 95% , ako imas upalu neku , polnu , to je 40% ili 50% , ako imas zubno gnojno ,to je vec 10% vec trosis puno imuniteta na bez veze stvari....i onda te lakse spuca sve, ukljucujuci i napad na kostanu srz, tj artritis, ili nesto slicno , ili cuvene bakterijske totalne reakcije, tipa sepsa...
Ali nije mi teorija C vitamin, nego smanji opterecenje imuniteta, a ne ono sto boranija obicno radi....bustuje imuni sistem...

Back