Kako vaspitati dete da bude čovek jednog dana?!

Pa ako mislis da to dete ostane u Srbiji da zivi onda bolje da ga ne vaspitavas da bude covek posto ce tada biti osudjen na propast
a u americi ili negde drugde će dete vaspitavano da bude čovek biti fenomenalno priznat genije? ma daj.....
nemoj, molim te, da pljuješ po zemlji u kojoj živiš samo zato što ti nemaš život zadovoljavajući spram svojih htenja.
lični primer je važan, naravno. ipak, pravila nema.
svejedno, ne volim pljuvanje po životnim okolnostima koje smo svi istrpeli...trebalo bi svi onda da budemo đubrad prve klase.
ali, nije tako.
zašto? zato što postoje ispravni i neispravni ljudi, bez obzira na vreme i mesto.
dakle, trudite se, to je najbolje što možete. sve ostalo je za pdf ''religija''.

Poslednja izmena:
a u americi ili negde drugde će dete vaspitavano da bude čovek biti fenomenalno priznat genije? ma daj.....
nemoj, molim te, da pljuješ po zemlji u kojoj živiš samo zato što ti nemaš život zadovoljavajući spram svojih htenja.
lični primer je važan, naravno. ipak, pravila nema.
svejedno, ne volim pljuvanje po životnim okolnostima koje smo svi istrpeli...trebalo bi svi onda da budemo đubrad prve klase.
ali, nije tako.
zašto? zato što postoje ispravni i neispravni ljudi, bez obzira na vreme i mesto.
dakle, trudite se, to je najbolje što možete
. sve ostalo je za pdf ''religija''.

...u celoj priči je samo ovo bitno...a kako će se završiti opet ne zavisi samo od nas
samih već od bezbroj okolnosti...

Ja moram da se ne slozim.
U stvari slazem se u teoriji :D, ali imam veoma blizak primer da nije tako u praksi.
Roditelji daju licni primer kako je obrazovanje jako vazno, kako treba biti vredan i truditi se, boriti se i teziti boljem, a dva tinejdzera ni izbliza ne delje njihovo misljenje, ili ga bar ne usvajaju u praksi i to traje vec par godina. Hocu da kazem, nije trenutna kriza.
I ja sam verovala da deca prosto upijaju i kopiraju svoje roditelje, a onda me je realnost demantovala, pa se brinem sta cu i kako cu kad ja dodjem u tu situaciju.

Pre neki dan sam na ulici videla odraslog čoveka :rtfm: sa natpisom na majici:
"Ko uči znaće, ko krade imaće".
Uvek je bilo kriminalaca, ali je u "moje vreme" to bilo sramotno, a danas se to ponosno reklamira. :eek:

Pričam ja tako sam mojim prijateljima koji imaju decu i svako od njih kaže ‚‚Trudim se koliko god mogu da vaspitam svoje dete,da jednog dana bude čovek...‚‚ to je ok ali ja sam sad u nekoj vrsti nedoumice..kako da vaspitaš dete u nenormalnim okolnostima?!....recimo ti mu pričaš o pozitivnim vrednostima a ono oko sebe vidi sve obratno od onog što mu govoriš... da novac ne treba da bude cilj nego sredstvo da bi se živelo a ono vidi oko sebe da je novac cilj...pa recimo da ga učiš da prepozna umetnost a okružen je kičom u svakom smislu...itd.

Znači pitanje je kako vaspitati dete da jednog dana postane čovek u pravom smislu te reči u nenormalnim okolnostima?

nikako.
dete ce na kraju samo resiti kakav cuvek zeli da bude i samovaspitati se.
bar u to verujem

:zcepanje: to kao da si rekao ''ma neću da ga hranim, neka jede kad poraste, kad odluči šta mu se sviđa''...idi, bre...nasmeja me do suza:zcepanje:

smej se ali na kraju tako biva. makar danas. možeš ti da se trudiš do beskaraja, ali klinci danas do maksimalno 14. godine sami stavraju svoje rezone i načela, i u skaldu sam tim nastavljaju svoj život. što reče u startu - u nenormalnim okolnostima prihvatie nenormalan sistem.

smej se ali na kraju tako biva. makar danas. možeš ti da se trudiš do beskaraja, ali klinci danas do maksimalno 14. godine sami stavraju svoje rezone i načela, i u skaldu sam tim nastavljaju svoj život. što reče u startu - u nenormalnim okolnostima prihvatie nenormalan sistem.

imaš decu ili nemaš? kako mogu oni sami da stvaraju rezone i svoja načela? KO IM IH STVARA POSLE?
hoću da kažem, da ono što učiniš kao roditelj (ili ne učiniš) ne mora da bude trajan otisak...ali, dete se bori sa tim tiskom ceo svoj život, bio to dobar otisak u njegovoj duši ili ne.
postoji zilion stvari koje sam osuđivala kod svojih roditelja, ali sad vidim (pod stare dane) da sam grešila...dakle, načela su relativan pojam.
a govoriti da ih deca sama stvaraju do 14. godine je bezveze. ne mogu da stvaraju ništa do tog uzrasta, mogu samo da upoijaju ono što vide i osećaju.

kako vaspitavati decu
mislim da nemamo bas neki uticaj
imam dve cerke 15 i 20
stariju sam rodila sa 20 i nisam ni znala sta me je snaslo
mladjoj sam se vise posvetila
i sta je ispalo
starija je ispala mnogo bolji covek osecajna brizna dobar student dobar drug
a mladja misli samo na sebe
ja pa ja
dobro za nju lose za nas
zakljucak
to jk sto je kako se rode malo mi tu mozemo da promenimo

Pričam ja tako sam mojim prijateljima koji imaju decu i svako od njih kaže ‚‚Trudim se koliko god mogu da vaspitam svoje dete,da jednog dana bude čovek...‚‚ to je ok ali ja sam sad u nekoj vrsti nedoumice..kako da vaspitaš dete u nenormalnim okolnostima?!....recimo ti mu pričaš o pozitivnim vrednostima a ono oko sebe vidi sve obratno od onog što mu govoriš... da novac ne treba da bude cilj nego sredstvo da bi se živelo a ono vidi oko sebe da je novac cilj...pa recimo da ga učiš da prepozna umetnost a okružen je kičom u svakom smislu...itd.

Znači pitanje je kako vaspitati dete da jednog dana postane čovek u pravom smislu te reči u nenormalnim okolnostima?

sestro slatka...to se i ja pitam svakog dana ...kad me dva para okica pogledaju...čas krivi čas nevini:)

Odgovornost je na roditeljima da od rodjenja deteta ulazu maksimalne napore da im deca ne budu kreteni.Nesto je u genetici,nesto u vaspitanju,nesto je uticaj okoline!Ja kad dam sve od sebe,pa iako krenu stvari kako ne treba bar znam da sam dala sve od sebe.Tako i sa decom i sa svim stvarima u zivotu.Preuzimam maksimalnu odgovornost za sve,osluskujem,predupredjujem,ucim,saznajem,trazim pomoc kad treba!

Back