Kako vas sve varaju na pijacama?

mario80

Stara legenda
Poruka
80.820
Kako vas sve varaju na pijacama? Prvo i osnovno je da pogledate kakve ruke ima domaćin koji prodaje robu. Ako su nežne onda su to ruke preprodavca prevaraića.

Danas sam hteo da kupim crvene paprike na zelenjaku, usput mi bilo i svratim. Šarene cene nikakve 50, bolje 60-70 dinara a 80-100 odlične. I zaustavim se ja na jednoj tezgi sa gomilom paprika lepih i finih, cena 70 dinara kg. Kažem ja hoću 3 kilograma i lik krene da trpa u kesu sa druge strane krive i nikakve trule paprike. Rekoh daj mi kesu da ja napunim a on mi spusti ruku i kaže: Redom vidiš šta piše na kartonu. Redom je da on sipa šta stigne, naravno krš sa zadnje strane, sa prednje lepe paprike.

Kažem aj ćaos i okrenem na drugu stranu. Pored prodaje i u džaku paprike, tu foru znam još kada sam bio klinac. Ređaju u kantu okolo lepe paprike/krompir/luk a u sredinu trule i žgoljave pa tako utovare u džak. Dođeš kući ono sve truliš.

Hajde da na ovoj temi obradimo tematiku varanja na pijacama.

Eh da jednom ja kupovao paradajz na kaleniću i otprilike ubodem tezgu gde me žena poslala. Uzmem ja paradajz a on svaki drugi truo. Kako ga vratim i uzmem drugi a seljanka ga okrene odmah tako da se ne vidi trulež.

Bolesno kleptomansko društvo,ja se sećam kad sam bio klinac bio neki prodavac Raša mislim da je to bila ona samoposluga "Jabuka"nebitno i on je radio kod vage koja je bila ona stara vaga sa cajgerom posle one najstarije vage terazija a pre digitalne vage da tako kažem.Raša je svako veče išao kući sa nekoliko kesa punih razne prehrambene robe jer je imao neku foru sa tom vagom da svakog krajcuje za 10-20-30 grama a da to ne primetiš na samoj vagi kad odeš kod njega po 200 grama šunke na vagi stoji 200 a dao ti je 180 recimo i svi to znaju i svi su u fazonu ma pusti Rašu i to je zapravo glavni problem Raša je samo posledica lopovskog društva on je najsitniji u tom sistemu a onaj gore tamo neki direktor javnog preduzeća krade lopatama itd. mi smo propalo društvo nema nam spasa sa takvim mentalitetom.

Bolesno kleptomansko društvo,ja se sećam kad sam bio klinac bio neki prodavac Raša mislim da je to bila ona samoposluga "Jabuka"nebitno i on je radio kod vage koja je bila ona stara vaga sa cajgerom posle one najstarije vage terazija a pre digitalne vage da tako kažem.Raša je svako veče išao kući sa nekoliko kesa punih razne prehrambene robe jer je imao neku foru sa tom vagom da svakog krajcuje za 10-20-30 grama a da to ne primetiš na samoj vagi kad odeš kod njega po 200 grama šunke na vagi stoji 200 a dao ti je 180 recimo i svi to znaju i svi su u fazonu ma pusti Rašu i to je zapravo glavni problem Raša je samo posledica lopovskog društva on je najsitniji u tom sistemu a onaj gore tamo neki direktor javnog preduzeća krade lopatama itd. mi smo propalo društvo nema nam spasa sa takvim mentalitetom.
Raša je radio sa palcem, stavi jednom rukom šunku a drugom odozdo ispod papira podigne palcem ili spusti koliko mu treba. U moje vreme kažeš mu kroz osmeh fiknuću ti prst pa se uozbilji i zapamti te dobro. Posle ide u magacin nešto da ti donese (pljune) neka hvala drugi put.

problem je što svi znaju da vara i svi znaju šta nosi svako veče u kesama kući al se svi prave blesavi jer je poremećen sistem vrednosti,on kraducka tu sitno,onaj komunalac što vozi neku kamiončinu krade iz kamiona gorivo po malo,direktor javnog preduzeća kraducka malo više mora i partija da se namiri itd. to je horor od države

Ma, varaju svuda, ja sam gledao u pekari kod mene kad iseče burek onim trouglastim, ne znam kako se zove, uzme isečeno parče
tim qurcem i ostavi ga ispod bureka kad meri. Vaga stoji ispod tezge, vidiš šta skala pokazuje, ali ne vidiš šta je sve stavio na vagu.
Meni to naravno nije radio, ali sigurno pola-pola jeste...

problem je što svi znaju da vara i svi znaju šta nosi svako veče u kesama kući al se svi prave blesavi jer je poremećen sistem vrednosti,on kraducka tu sitno,onaj komunalac što vozi neku kamiončinu krade iz kamiona gorivo po malo,direktor javnog preduzeća kraducka malo više mora i partija da se namiri itd. to je horor od države
To je bio raj na zemlji gde su se radnici i poslovođe plašile inspekcije a danas ti se smeju u lice. Zašto? Pa probaj nešto da prijaviš videćeš da te samo šalju na drugi telefon druge službe i tako u krug. Ja nisam poznavao nijednog direktora u ono vreme da je vozio bmw i audi. A pogledaj danas, ukrade celu fabriku, ceo grad nestane!

To ti je ta fora nemoj da brineš provereno sto puta u praksi jer tada nije bilo nikakve tehnologije i tehnike a skazaljka je morala da bude na nuli. Inspekcije su često dolazile i proveravale.
ma kakve inspekcije 90-ih sve je bilo u rasulu,skazaljka mu bude na nuli ali imao je neku foru da izmeri više nego što jeste nije to tako radio jedna ruka na proizvodu kako bi dobio na težini drugo je nešto radio,nebitno opet ponavljam poenta je što su svi to znali i to im je bilo normalno jer se podrazumeva da svi negde kradu

uglavnom su svi nakupci
Ma nisu nakupci loši, već sam negde napisao, oni bar biraju robu umesto mene, ne može seljak da zaj*ebe nakupca.
E sad, ako nakupac ne proda brzo tu robu sledi varanje (ili pokušaj)...
Ja dobijem spisak od žene (ako idem na pijacu), kupujem tamo gde ih znam, tamo gde piše da nema biranja ne kupujem i to je to.
Ne znam odakle prodavcima uopšte ideja da nema biranja - zamisli odeš u auto-salon, prodavac ti kaže da ne možeš da biraš, on
će da izabere umesto tebe, uvali ti udaren auto i kaže da je to OK i normalno?

На пијаци све сам купујем, са само пар изузетака.
Имамо одавно проверене продавце... за јаја, парадајз, воће, кромпир... Неки су отишли у заслужену пензију.

Један тип који доноси јагоде, који јесте мало скупљи од осталих, али и далеко најбољи, код њега је увек ред - он сам сипа пластичном лопатицом јер је много бржи од било кога.
Прода ко зна колико гајби за дан, увек има наслагано по 10-20 поред тезге.

I ti porediš svašta normalno da ti jagode sipa lopaticom to je sitno i vidi se kada su dobre. Ovo sa paprikama me šokiralo da ti trpa trule pred tobom. Ganci šta očekivati od njih nego neku klošarsku foru.

I ja kupujem suvo meso čvsrke i kobase na jednom istom mestu godinama, jaja na drugom a pilići na trećem. Ni to vala neću da pipam :lol:

Back