Како трошите новац?

електрика

Zaslužan član
Poruka
123.191
Како трошите?
На шта вам је жао да потрошите, а на шта лако дајете новац?
Да ли сте склони штедњи или компулзивно купујете?
Шта су вам приоритети?
Да ли на време подмирујете рачуне?

racune redovno placamo, znamo nesto i da ustedimo, nikome ne dugujemo....mislim da smo sredina...volim da trosim na krpice na snizenjima, kozmetiku, to nam ne fali....muz voli solidan auto i brine se o njemu...nekad narucimo hranu iz restorana kao i zdravije da se hranimo, volimo po malo da otputujemo....opremanje kuce me ne zanima, tu sam krajnje skromna.....

Како трошите?
Шта су вам приоритети?
stalno bezuspesno pokusavam da sumiram na sta sam potrosila svoje mesecne prihode..i uvek su to one standardne stvari- hrana, racuni, lekari/zubari/apoteke, neka kupovina za kucu i nesto malo trosenja na zadovoljstva..
i, nikada nista ne ustedim, a ranije sam uspevala u tome...
i redovno se izdeprimiran, jer vidim da ljudi zive isto kao ja, a sa mnogo manje novca, sto vodi direktnom zakljucku da nisam spsobna da baratam parama, a to ej donedavno bilo jedno od umeca kojim sam se ponosila

Ne znam zasto, ali najvise mi zao dati za benzin, registraciju ili ako treba nesto zameniti na autu
Ma, ko da mi neko bubreg odbio!

i kod mene je tako ali ovaj moj bas voli da ga mazi, sva sreca nije tip koji zeli veliku limuzinu, ipak je ekonomican....sad sam malo preterala oko bebinih stvari ali vidim da su takve sve mamice :mrgreen:....tesim se da cu sa platnenim pelenama ipak da ustedim makar jedno letovanje....

Како трошите?
Шта су вам приоритети?

Racionalno
Niti zalim za potrosenim novcem, niti ga olako dajem
Stedim i trosim
Racuni, hrana, benz
Da

Uvek sam umela baratati s novcem i rasporediti ga.
Nisam tipicna zena...ne padam na reklame, skupe stvari, nemam brdo cipela, tasni, ne kupujem u enormnim kolicinama nista.
Kupujem brzo - razgledam prodavnicu, iz daljine nameracim, pridjem, pipnem, probam, platim, odem
Kad mi se nesto bas, bas svidi, cena ne igra najvecu ulogu pri odabiru, pa sam spremna puci vise love

Како трошите?
Шта су вам приоритети?

Racune sam uvek placala na vreme, i dok sam bila solo, a i sad.
Pre trudnoce sam trosila bezglavo sto bi se reklo :rotf: tacnije kupovala sam sta zelim bez nekog razmisljanja o buducnosti..mada to u mom slucaju nisu krpice bile nikad, nisam u tom pogledu tipicna zena, ne volim soping, smara me da jurim po buticima, ako udjem u dva-tri smorim se vec..nego sam trosila na izlaske najvise, na putovanja, na tehniku tipa kamera, foto aparat, laptop, i tako dalje..
Sad u braku i sa detetom je potpuno drugacije, razmisljam o buducnosti, stedljivija sam, na hranu i kozmetiku i kucnu hemiju verovatno ode najvise, ali u principu imamo za sve sto nam treba, jer nismo mnogo alavi
:mrgreen:
Meni nikad nije bilo zao da dam pare na putovanja, provod, a da kupujem neku skupu garderobu mi je uvek zao, marka mi ne znaci nista, to su samo krpice..a iovako ih imam prepun orman.

Гледам да прођем што јефтиније ако икако могу, обилазим радње, гледам шта је снижено, калкулишем.
Кад сам питала о штедљивости нисам заправо мислила да ли штедите него да ли живите с мером или неконтролисано купујете.
Ретко ми се деси да се вратим са стварима које нисам намеравала да пазарим, а ако ми се и деси то су ситнице из Лилија или ДМ-а.
Жао ми је да дајем на превоз и на телефоне, за цигаре плаћам без да трепнем. За квалитетну храну и гардеробу ми није жао пара, ту је принцип - колико пара толико музике.
Немам штедњу, ништа нам не остане.
Рачуне плаћам редовно.

Poslednja izmena od moderatora:
:roll: ja ne mogu bez toga da ne ostavimo nesto sa strane....ranije sam se mogla osloniti na moje roditelje, vise ne mogu a vanrednih troskova uvek ima....nikada ne dovodim sebe u situaciju da nemam....sigurnost mi daje i imovina koju imam i koju mogu prodati a da ne ostanem bez krova nad glavom....tesko podnosim nedostatak novca te se znam stisnuti kad treba, uhvati me panika...

Plaćam redovno račune, to je nešto što prvo izmirim, pa posle koliko mi ostane.
Ne kupujem stihijski, mnogo planiram i analiziram, samo da bih prošla što jeftinije.
Uvek sam za štednju kada mogu da uštedim, ali ove zime nisam uspela da uštedim ništa, jer je sve mnogo poskupelo, a moji prihodi ostali isti.
U stvari, sa malo para, uspem da uradim jako mnogo, i neretko se pitam kako mi to polazi za rukom. Samoj sebi nisam jasna.
I uopšte, jako, jako teško je živeti i ekonomisati bez redovnih prihoda.

:roll: ja ne mogu bez toga da ne ostavimo nesto sa strane....ranije sam se mogla osloniti na moje roditelje, vise ne mogu a vanrednih troskova uvek ima....nikada ne dovodim sebe u situaciju da nemam....sigurnost mi daje i imovina koju imam i koju mogu prodati a da ne ostanem bez krova nad glavom....tesko podnosim nedostatak novca te se znam stisnuti kad treba, uhvati me panika...

Моји су још живи а имам и једну малу некретнину коју издајем. То ми је нека сигурност, мада - слаба вајда.

Bas kao i ja. Nikad do sada nisam bio u situaciji a da nisam imao dovoljno
u banci da mogu par meseci bez ikakvih primanja da budem.

Prioritet mi je hrana, bez svega ostalog se vec nekako moze.

trošimo dosta neplanski
najviše ne računajući račune ode na kupovinu po supermarketima
što uključuje hranu, vodu, piće, kućnu hemiju, kozmetiku, sitnu tehniku i belu tehniku
uključujući raznorazne kućevne potrepštine i prehrambene nepotrepštine
gareroba se kupuje relatvno ređe ali kvalitetno
putovanja tu u proseku 2-3 puta godišnje neka turica i/ili letovanje
knjige redovno kupujem, al to nije neki izdatak tu nikad ne žalim
mislim da je svakome najžalije plaćati račune

Да, супермаркети нас убише. Што је најгоре, потрошим пар хиљада динара а не донесем кући богзнашта.
Цигаре много коштају, пушимо и ја и муж и ћерка.

Poslednja izmena od moderatora:
Bas kao i ja. Nikad do sada nisam bio u situaciji a da nisam imao dovoljno
u banci da mogu par meseci bez ikakvih primanja da budem.

Prioritet mi je hrana, bez svega ostalog se vec nekako moze.

Pa mi uvek imamo da možemo dve naredne godine da živimo normalno, bez nekih većih kupovina, ako slučajno godina podbaci. Prosto moramo tako, jer nemamo druge izvore prihoda.

Ubedljivo mi je najviše žao para kojima detetu plaćam stanarinu u Bg. Nije mi žao što plaćamo njemu, jer je to ulaganje u njegovu budućnost, nego mi je žao što nismo na vreme kupili stan u Bg, pa sada plaćamo kiriju. A pre 5 godina kada smo kupili auto, za te pare smo mogli da kupimo garsonjeru u kojoj on sada stanuje. Mislili smo da prvo rešimo auto, jer je on tada bio osnovac, pa ćemo onda misliti o stanu. U međuvremenu nam iskrslo nešto drugo, prošla godina bila izuzetno loša za poljoprivredu, i ostadosmo bez stana.

Ja ne volim da trosim pare,Ne volim da kupujem obilazim radnje,po tom uopste nisam zensko.Najvise i najsladje potrosim na knjige,kafane i neko putovanje,Uvijek se trudim da imam neku zalihu i naucila sam sebe da to kao ne postoji.Bilo je perioda,ne ponovili se,koji su me naucili da se zaista moze bez pola stvari koje neotrebno kupujemo,Sad mogu monogo vise nego sto sam mogla prije,ali sad znam da mi ne treba npr gomila hemije u kupatilu,da je bolje taj novac ostaviti za neki lijep vikend ako nista vise.U svakom domacinstvu se puno stvari moze racionalizovati i opet jednako kvalitetno zivjeti.

Да додам, радије ћу платити више за домаћи производ.
Пре неки дан сам купила одличан капут домаће марке за 7000 динара. Хоћу да кажем да не треба заобилазити радње као што су Србијатекс, Модус, Бранкодекс из неког снобизма и малограђанштине.

Back